Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na deski lub OSB

Recommended Posts

Czecho, mam szybkie pytanie. Musze troche porzeźbić z dociepleniem budynku w okoliach dachu tarasowego (dokładnie pod). Nie będę opisywał bo jakoś budowlanka lepiej na zdjęciach wychodzi niż w opisach, a nie mogę wkleić fotki :wink: . Pytanie jest takie:

Czy do deski lub płyty OSB styropian (15cm) klei się na zwykły klej taki jak do połączeń styropian + mur czy są jakies inne metody aby to połączyć. Mam taki niewielki trójkącik do docieplenia i musi być tam deska lub OSB i na to styro, siatka i tynk.

Pomyśl zanim coś napiszesz. Wszyscy będą Ci wdzięczni.

Myśle i dlatego do docieplania drewnianych budynków nie stosuje się styropianu. Jeżeli ma być na tm tynk to proponuję kupić kawałek specjalnej wełny mineralnej.

kakaowy przeczytaj, a potem pisz.......... będzie łatwiej i to wszystkim.

Ale co do tematu ma Twoja absurdalna uwaga o myszach? Wiem, że stosuje sie wełne, ale styropian też da się przykleić do drewna i żadnych gryzoni tam nie będzie. Gdyby miały być, to w wełnie również by się pojawiły.

O i tu drogi kakaowy Twoja wszechwiedza sie kończy. W styropianie myszy sobie gniazdka robią - bo jest im tak samo cipeło jak ludziom. Niestety jeżeli chodzi o wełnę to już nie jest tak łatwo ząbkami i pazurkami ją skrobać. A przy tym strasznie grydzie w drogach oddechowych.

Nie pisałem tego z przekorą, tylk pisałem co się w przypadku takich zastosowań dzieje.

Dlatego proponowałbym zmienić ton i czasami słuchać (w wolnym czasie doczytać albo nabyć troche praktyki), a nie klepać bez sensu w klawiaturę.

Pozdrwiam

A widziałeś gniazda myszy na poddaszach?? Nie to widocznie mało w życiu widziałeś?

A widziałeś korytarze wydrążone przez nie w styropianie? Też nie?

To proponuję proste doświadczenie... weź arkusz styropianu i potnij go na paski ostrym nożem - po skończeniu, nóż nadal będzie ostry. To samo zrób z wełną i zobaczysz co się z nożem stanie i jak będzie wyglądać ostrze noża.

A jeżeli w to nie wieżysz to proponuję ugryźć jednego i drugiego i wtedy poczujesz róźnicę!

Jest to mój ostatni post w tym temacie bo dyskusja z Tobą jest w ogóle bezprzedmiotowa.

Wydaje mi się, że działasz wedle zasady - nie znam sie na niczym, a i tak wiem wszystko lepiej

aha mysz też potrafi iść po belce do góry nogami

Widziałem gniazda myszy na poddaszach i widziałem co robią ze styropianem, ale nadal twierdze, ze nie zrobia gniazd w styropianie przyklejonym na sciane kilka metrow nad ziemia. Z prostego powodu - w domu moga znalesc cala mase lepszych miejsc.

Co do Twoich odczuc - masz racje, wydaje Ci sie :) Ja po prostu dziele sie swoimi watpliwosciami, nie odbieraj tego jako atak na Ciebie.