Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł c.o. na paliwa stałe do małej kotłowni ?

MAREK KARECKI

Recommended Posts

Mam niewielką kotłownię 200 cm na 210 cm. nie mogę pozwolić sobie na kocioł z zasobnikiem,dlatego szukam rozwiązania w małych kotłach o mocy od 15 do 20 kw. Paradoks polega na tym, że trudno jest wybrać ten jedyny z całej serii do siebie podobnych. Zwróciłem uwagę na Warmet SDS Ceramik 18,5 kw, oraz Zębiec KWKS 16 kw. Jeżeli jesteście użytkownikami któregoś z tych kotłów proszę napiszcie jak się sprawują. A może polecacie inny o podobnych cechach?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam niewielką kotłownię 200 cm na 210 cm. nie mogę pozwolić sobie na kocioł z zasobnikiem,dlatego szukam rozwiązania w małych kotłach o mocy od 15 do 20 kw. Paradoks polega na tym, że trudno jest wybrać ten jedyny z całej serii do siebie podobnych. Zwróciłem uwagę na Warmet SDS Ceramik 18,5 kw, oraz Zębiec KWKS 16 kw. Jeżeli jesteście użytkownikami któregoś z tych kotłów proszę napiszcie jak się sprawują. A może polecacie inny o podobnych cechach?

Mam dużą kotłownię, ale ze względu na koszty eksploatacyjne wybrałem kocioł miałowy zębca 16kW. Kociołek nie zajmuje za dużo miejsca i pozwala na wygodą obsługę (raz na dobę).

Ja mam też małą kotłownię i mam Ogniwo 17KW.(zwyły kociołek bez podajnika na wszystko) Kocioł jest mały i sprawuje się bardzo dobrze (paliłem w nim zeszłej zimy z ciągiem naturalnym, teraz po wykończeniu założyony jest nadmuch - całe to ustojstwo sprawuje się bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Mam niewielką kotłownię 200 cm na 210 cm.

Ja mam podobnie: 215 cm x 206 cm z małą wnęką, w którą wcisnę zbiornik cwu. Na razie rozważam tylko (ze względu na wymiary) Linga Duo - z zasobnikiem. Natomiast dzisiaj przeczytałem:

Kotłownie (do 25 kW) wbudowane na paliwo stałe powinny spełniać wymagania normy PN-87/B-02411 (...)

- odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m,

W porównaniu z tym co mamy to prawie salon ...

Pozdrawiam.

Dzięki za podpowiedzi i również pozdrawiam. Czyli nasze małe kotłownie nie spełniają tej normy( PN-87/B-02411 ).I co teraz ?

czyżby kocioł gazowy ? A może pójść na kompromis , ale jak to się ma z ostatecznym odbiorem budynku ? czy oprócz przewodów kominowych również sprawdzają kocioł i wymiary wokół niego ?

Nie wiem dokładnie jak to jest z przestrzeganiem tej normy (może dotyczy tylko obiektów większych niż domy jednorodzinne), ale producenci swoich urządzeń podają jakie powinny być strefy "ochronne" wokół swoich produktów i nierzadko są one mniej restrykcyjne niż przywołana norma.

Pozdrawiam.

Witam.

Jeżeli chodzi o kotły stalowe, to trzeba przede wszystkim brać pod uwagę grubość blachy = żywotność.

Kotła Warmet nie znam, ale jeżeli chodzi o Zębca, to nie ma on zbyt solidnej konstrukcji (z tego co wiem)...

Ja mogę polecić kotły Sas - Busko Zdrój (nie wiem czy dostępne w Twoich okolicach...).

Z drugiej strony - mieszkasz zdaje się ok.50km od Pleszewa - przecież tam w co drugim garażu klepią kociołki... Po co szukać dalej?

Pozdrawiam

ja w małej kotłowni zainstalowałem kocioł firmy Krzaczek z Puław z rusztem wodnym, sterownik + dmuchawa - wszystko super jak na razie

a na dodatek stoi jeszcze bokiem do komina

O, to jest to co mnie interesuje.

Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat tego pieca.

Jaki typ dokładnie kupiłeś

Jak wygląda wizualnie (jakość wykonania)

Jak ze stałopalnością.

Mam zamiar kupić piec SKDR i zastanawiam się czy jest on rzeczywiście dolnego spalania.

mam właśnie typ SKDR o mocy 15 lub 18 kW, już nie pamiętam

wizualnie przedstawia się dobrze :D

na moje zamówienie firma wykonała czopuch pod kątem 90 stopni, dodatkową wyczystkę z drugiej strony kotła oraz przenieśli tą "wajchę" od ruchomego rusztu na prawą stronę

a co do stałopalności to po załadowaniu pod drzwiczki przy temp. tak około 0 do -5 pali się 10 godzin

a po więcej informacji http://www.kotly.pulawy.pl/skdr.html

LubMar dzięki bardzo.

Widzę, że nie jest to przysłowiowa firma krzak :D , tylko profesjonalny zakład produkujący solidne kociołki. Czytałem wcześniej kilka opini (nie ma ich dużo na forum), ale wszyscy dość pochlebnie się wypowiadają.

atomic mnie interesuje dokładnie ten sam piec :D

Nie wiem jak Ty, ale ja jestem zdecydowany kupić ten piecyk :lol:

• 2 years później...

Mam ten sa problem. Moja kotłownia ok. 3,60 m.kw. Domek 59 m.kw. pow. użytk. Oprócz tego będzie jeszcze kominek. Może ktoś poradzi, mój mail: [email protected]

A ja polecam jakiś "prawdziwy" a nie podrabiany kocioł dolnego spalania, z miarkownikiem ciągu, bez dmuchaw, prosty w obsłudze. Jedna poważna zaleta to możliwość stałego palenia nawet kilka tygodni bez wygaszania. Gdyby nie koniecznosć czyszczenia, możnaby palić całą zimę. Przed wyborem kotła bez podajnika polecam również lekturę wątku "ekonomiczne spalanie węgla kamiennego"