Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł c.o. na paliwa stałe do małej kotłowni ?

MAREK KARECKI

Recommended Posts

Witam mój problem nie odbiega wiele od waszego drodzy forumowicze.Mój projekt załadał ogrzewanie gazem ale że ta instalacja jest dosc droga w dalszym użytkowaniu myśle nad tradycyjnym kotłem na co.

Z tym że mój hydraulik nie widzi tego kotła w tej "malutkiej " kotłowni i radzi tylko gazówke.

Moja kotłownia ma długość około 3,5 m na 1,6 szerokości z wnęką którą tworzy filar komina.

Problem w tym że piec by sie zmieścił ale filar stoi obok pieca i trzeba by wykoć ''kolanko" 90 stopni żeby podłoączyć piec do filara,. czy jest to mizliwe nie będzie żadnego problemu z ciągiem w takiej instalacji.

bardzo prosze o porade czy da się to zrobić tak jak opisałam czy skazana jestem na gaz.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mój problem nie odbiega wiele od waszego drodzy forumowicze.Mój projekt załadał ogrzewanie gazem ale że ta instalacja jest dosc droga w dalszym użytkowaniu myśle nad tradycyjnym kotłem na co.

Z tym że mój hydraulik nie widzi tego kotła w tej "malutkiej " kotłowni i radzi tylko gazówke.

Moja kotłownia ma długość około 3,5 m na 1,6 szerokości z wnęką którą tworzy filar komina.

Problem w tym że piec by sie zmieścił ale filar stoi obok pieca i trzeba by wykoć ''kolanko" 90 stopni żeby podłoączyć piec do filara,. czy jest to mizliwe nie będzie żadnego problemu z ciągiem w takiej instalacji.

bardzo prosze o porade czy da się to zrobić tak jak opisałam czy skazana jestem na gaz.

Proszę uściślić o jaki kocioł chodzi...

1. tj. zwykły, dolnego spalania z miarkownikiem na drewno czy grubszy węgiel (orzech)

2. Może jednak z dmuchawa i sterowaniem, aby paląc paliwem drobnoziarnistym i względnie tanim jakim jest miał mieć komfort cieplny na ok.20-24h

3. Czy jednak jakiś z podajnikiem paliwa?

Dane kolanko idzie wykonać w zależności od typu i konstrukcji kotła. Wyjście do komina może być na górze w "niebo" czy na górze do boku, czy za kotłem do boku z odpowiednim skosem, aby zachować dany ciąg.

• 1 year później...
Podbijam temat, może ktoś podpowie coś sensownego.

Moja maleńka kotłownia ma 170x180 czy jest jakakolwiek szansa aby umieścić tam kocioł na paliwo stałe?

Noo, nie jest taka mała i coś można tam upchnąć :)

Jaki kociołek koleżankę interesuje ? zwykły śmieciuszek, jakiś miałowiec dobowy czy coś z podajnikiem ?

Ile jest do ogrzania i coś o ocieleniu domku by się przydało dowiedzieć.

Przyznam szczerze, że jeszcze się szczegółowo nie zagłębiałam w temat kotłów. Ponieważ byłam pewna, że moja kotłownia będzie za mała.

Jednak jak widze jest światełko w tunelu. Dziękuję :)

Dom będzie miał 130 m2, ocieplony będzie styropianem ~ 15 cm. Czas przyszły, ponieważ jest to etap planowania. Może uda się odrobinę powiększyć kotłownię przesuwając ścianki

Wklejam fotkę kotłowni.

http://desmond.imageshack.us/Himg140/scaled.php?server=140&filename=kotow.jpg&res=landing

Gdyby zmieścił się taki z podajnikiem byłoby super. Czytałam, że na taką powierzchnię 13 kW powinno wystarczyć.

Edytowane przez _Gosiaczek_

Nie jest źle.

Na taki domek zakres mocy znamionowej kotła 10-12kW dla modelu z podajnikiem

Jak nie masz jeszcze komina postawionego, to wejście kominowe zrób na wysokości ok.160-170cm od posadzki, wówczas wmontujesz każdy kociołek.

Wlot zrobić od strony tego napisu pom.tech. a dolna wyczystkę komina na ściance patrzącej na zewnętrzną stronę domu.

Kociołek Skam-P Premium 12kW, który znajdziesz w moim linku oraz który możesz zamówić też u kol.Karoka przy górnym wyjściu spalin ma głębokość 62cm, szerokość samego kotła to 51cm a z koszem zasypowym 107cm (z silnikiem podajnika do max.115cm).

Wkleję fotkę jak wygląda jego podłączenie na żywo:

IMG_2315.jpg

tatrzan1.jpg

Przyznam szczerze, że jeszcze się szczegółowo nie zagłębiałam w temat kotłów. Ponieważ byłam pewna, że moja kotłownia będzie za mała.

Jednak jak widze jest światełko w tunelu. Dziękuję :)

Dom będzie miał 130 m2, ocieplony będzie styropianem ~ 15 cm. Czas przyszły, ponieważ jest to etap planowania. Może uda się odrobinę powiększyć kotłownię przesuwając ścianki

Wklejam fotkę kotłowni.

http://desmond.imageshack.us/Himg140/scaled.php?server=140&filename=kotow.jpg&res=landing

Gdyby zmieścił się taki z podajnikiem byłoby super. Czytałam, że na taką powierzchnię 13 kW powinno wystarczyć.

Nie ma żadnego problemu żeby wstawić tam kociołek z podajnikiem, nawet jak komin będzie tam gdzie jest, powiem nawet że jest prawie idealnie, napisz na jakiej wysokości od posadzki zaczyna ci się wlot do komina.

Serdecznie dziękuję :) Nie wiedziałam, że tam cokolwiek mi się pomieści, a tu proszę jest i wygląda ślicznie :) Dziękuję za rady, komin mogę modyfikować na wszelkie możliwe sposoby ponieważ wybuduję go najwcześniej w przyszłym roku ;) Nie jestem w stanie na chwilę obecną podać na jakiej wysokości jest zaplanowany wlot ponieważ projekt domu fizycznie w ręku będę miała dopiero za kilka dni.

Raz jeszcze ogromnie dziękuję :)

• 2 years później...
[ATTACH=CONFIG]302460[/ATTACH]

Kotłownia wygląda jak w załączniku. Wymiary 176 x 255

Rzućcie okiem na usytuowanie komina - czy jest opcja kotła z podajnikiem?

Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin.

Ile kolega ma tam do grzania ?

Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ?

Najmniejszy kocioł z tego modelu, który wkleiłeś to 17kW. Musisz najpierw przemyśleć jaką moc potrzebujesz chyba, że masz jakieś 300 m2. Mojego kolegi ojciec ma kociołek SAS z podajnikiem. Nie wiem jaka moc (na oko 25 kW). Ale jak go zobaczyłem to się przeraziłem jakie to jest monstrum. Mój jest dwa razy mniejszy i taki Ci polecam RBR Ekouniwersal.

Trzeba też pomyśleć ustawiając kocioł o dostępie do wyczystek i o dostępie "serwisowym" bo inaczej głupia wymiana kondensatora w motoreduktorze może się przełożyć na całodzienną walkę z kotłem. Obecnie na rynku najmniejsze kotły automatyczne na paliwo stałe to kotły peletowe.

Kolega widzę ma skłonności do demonizowania niektórych rzeczy :)

Kotłownia ma 255cm, do wyczystki wystarczy ze 30cm, kocioł 112cm, pozostaje ponad metr na obsługę, ewentualna wymiana zawleczki gdzie do tej czynności wystarczy kilka cm, i ewentualną wymianę ślimaka przy dzielonym palniku jest potrzebne od 45 do 50cm także jest tam miejsca a miejsca :)

Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin.

Ile kolega ma tam do grzania ?

Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ?

Do ogrzania 70m2 parteru + garaż + 70m2 poddasza.

Wylot spalin na około 1,7m ale pewny nie jestem. Średnicy nie pamiętam - sprawdzę jutro.

Do ogrzania 70m2 parteru + garaż + 70m2 poddasza.

Wylot spalin na około 1,7m ale pewny nie jestem. Średnicy nie pamiętam - sprawdzę jutro.

Pod tak usytuowany wlot wszystko podłączysz, gorzej jak gościu dzwoni i mówi że ma wlot na 90cm od posadzki bo tak "fachofcy" trójnik wstawili :)

Nie masz wiele do ogrzania, także te 17kW o które pytasz pewnie będzie o dwa razy za dużo.

Możesz napisać więcej o ociepleniu ?

nie poprostu zwaracam tylko uwage bo robie takie rzeczy i czasami głupia wymiana slimaka zajmuje cały dzien bo instalatorzy wpakowali kocioł we wnękę i zeby cos zrobić trzeba kocioł wydostać, różne cuda sie spotyka dlatego staram sie zwrócić uwage zeby poźniej uniknąc problemów.

Oczywiście masz rację bo niektórym się mózg czasem blokuje ( instalatorom ) i albo jak piszesz brak dostępu do ślimaka albo zastawiona wyczystka kotłem :)