sindi07 15.10.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam mój problem nie odbiega wiele od waszego drodzy forumowicze.Mój projekt załadał ogrzewanie gazem ale że ta instalacja jest dosc droga w dalszym użytkowaniu myśle nad tradycyjnym kotłem na co. Z tym że mój hydraulik nie widzi tego kotła w tej "malutkiej " kotłowni i radzi tylko gazówke. Moja kotłownia ma długość około 3,5 m na 1,6 szerokości z wnęką którą tworzy filar komina. Problem w tym że piec by sie zmieścił ale filar stoi obok pieca i trzeba by wykoć ''kolanko" 90 stopni żeby podłoączyć piec do filara,. czy jest to mizliwe nie będzie żadnego problemu z ciągiem w takiej instalacji. bardzo prosze o porade czy da się to zrobić tak jak opisałam czy skazana jestem na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witam mój problem nie odbiega wiele od waszego drodzy forumowicze.Mój projekt załadał ogrzewanie gazem ale że ta instalacja jest dosc droga w dalszym użytkowaniu myśle nad tradycyjnym kotłem na co. Z tym że mój hydraulik nie widzi tego kotła w tej "malutkiej " kotłowni i radzi tylko gazówke. Moja kotłownia ma długość około 3,5 m na 1,6 szerokości z wnęką którą tworzy filar komina. Problem w tym że piec by sie zmieścił ale filar stoi obok pieca i trzeba by wykoć ''kolanko" 90 stopni żeby podłoączyć piec do filara,. czy jest to mizliwe nie będzie żadnego problemu z ciągiem w takiej instalacji. bardzo prosze o porade czy da się to zrobić tak jak opisałam czy skazana jestem na gaz. Proszę uściślić o jaki kocioł chodzi... 1. tj. zwykły, dolnego spalania z miarkownikiem na drewno czy grubszy węgiel (orzech) 2. Może jednak z dmuchawa i sterowaniem, aby paląc paliwem drobnoziarnistym i względnie tanim jakim jest miał mieć komfort cieplny na ok.20-24h 3. Czy jednak jakiś z podajnikiem paliwa? Dane kolanko idzie wykonać w zależności od typu i konstrukcji kotła. Wyjście do komina może być na górze w "niebo" czy na górze do boku, czy za kotłem do boku z odpowiednim skosem, aby zachować dany ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 05.07.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Podbijam temat, może ktoś podpowie coś sensownego. Moja maleńka kotłownia ma 170x180 czy jest jakakolwiek szansa aby umieścić tam kocioł na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.07.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Podbijam temat, może ktoś podpowie coś sensownego. Moja maleńka kotłownia ma 170x180 czy jest jakakolwiek szansa aby umieścić tam kocioł na paliwo stałe? Noo, nie jest taka mała i coś można tam upchnąć Jaki kociołek koleżankę interesuje ? zwykły śmieciuszek, jakiś miałowiec dobowy czy coś z podajnikiem ? Ile jest do ogrzania i coś o ocieleniu domku by się przydało dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.07.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Podbijam temat, może ktoś podpowie coś sensownego. Moja maleńka kotłownia ma 170x180 czy jest jakakolwiek szansa aby umieścić tam kocioł na paliwo stałe? Wklej jakiś szkic z wymiarami tej kotłowni i umiejscowieniem komina Podaj o jakim rodzaju kotła myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 07.07.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Przyznam szczerze, że jeszcze się szczegółowo nie zagłębiałam w temat kotłów. Ponieważ byłam pewna, że moja kotłownia będzie za mała. Jednak jak widze jest światełko w tunelu. Dziękuję Dom będzie miał 130 m2, ocieplony będzie styropianem ~ 15 cm. Czas przyszły, ponieważ jest to etap planowania. Może uda się odrobinę powiększyć kotłownię przesuwając ścianki Wklejam fotkę kotłowni. http://desmond.imageshack.us/Himg140/scaled.php?server=140&filename=kotow.jpg&res=landing Gdyby zmieścił się taki z podajnikiem byłoby super. Czytałam, że na taką powierzchnię 13 kW powinno wystarczyć. Edytowane 7 Lipca 2012 przez _Gosiaczek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.07.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Nie jest źle. Na taki domek zakres mocy znamionowej kotła 10-12kW dla modelu z podajnikiem Jak nie masz jeszcze komina postawionego, to wejście kominowe zrób na wysokości ok.160-170cm od posadzki, wówczas wmontujesz każdy kociołek. Wlot zrobić od strony tego napisu pom.tech. a dolna wyczystkę komina na ściance patrzącej na zewnętrzną stronę domu. Kociołek Skam-P Premium 12kW, który znajdziesz w moim linku oraz który możesz zamówić też u kol.Karoka przy górnym wyjściu spalin ma głębokość 62cm, szerokość samego kotła to 51cm a z koszem zasypowym 107cm (z silnikiem podajnika do max.115cm). Wkleję fotkę jak wygląda jego podłączenie na żywo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.07.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Przyznam szczerze, że jeszcze się szczegółowo nie zagłębiałam w temat kotłów. Ponieważ byłam pewna, że moja kotłownia będzie za mała. Jednak jak widze jest światełko w tunelu. Dziękuję Dom będzie miał 130 m2, ocieplony będzie styropianem ~ 15 cm. Czas przyszły, ponieważ jest to etap planowania. Może uda się odrobinę powiększyć kotłownię przesuwając ścianki Wklejam fotkę kotłowni. http://desmond.imageshack.us/Himg140/scaled.php?server=140&filename=kotow.jpg&res=landing Gdyby zmieścił się taki z podajnikiem byłoby super. Czytałam, że na taką powierzchnię 13 kW powinno wystarczyć. Nie ma żadnego problemu żeby wstawić tam kociołek z podajnikiem, nawet jak komin będzie tam gdzie jest, powiem nawet że jest prawie idealnie, napisz na jakiej wysokości od posadzki zaczyna ci się wlot do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 08.07.2012 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Serdecznie dziękuję Nie wiedziałam, że tam cokolwiek mi się pomieści, a tu proszę jest i wygląda ślicznie Dziękuję za rady, komin mogę modyfikować na wszelkie możliwe sposoby ponieważ wybuduję go najwcześniej w przyszłym roku Nie jestem w stanie na chwilę obecną podać na jakiej wysokości jest zaplanowany wlot ponieważ projekt domu fizycznie w ręku będę miała dopiero za kilka dni. Raz jeszcze ogromnie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.07.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Lepiej 10-razy zapytać wcześniej niż raz źle zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 02.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Kotłownia wygląda jak w załączniku. Wymiary 176 x 255 Rzućcie okiem na usytuowanie komina - czy jest opcja kotła z podajnikiem? Szukalem troche kotłów - i najbardziej wpadł mi w oko jeden z modeli SAS Ciekawy jestem ceny... Edytowane 2 Lutego 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.02.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 [ATTACH=CONFIG]302460[/ATTACH] Kotłownia wygląda jak w załączniku. Wymiary 176 x 255 Rzućcie okiem na usytuowanie komina - czy jest opcja kotła z podajnikiem? Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin. Ile kolega ma tam do grzania ? Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.02.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Trzeba też pomyśleć ustawiając kocioł o dostępie do wyczystek i o dostępie "serwisowym" bo inaczej głupia wymiana kondensatora w motoreduktorze może się przełożyć na całodzienną walkę z kotłem. Obecnie na rynku najmniejsze kotły automatyczne na paliwo stałe to kotły peletowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 03.02.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Najmniejszy kocioł z tego modelu, który wkleiłeś to 17kW. Musisz najpierw przemyśleć jaką moc potrzebujesz chyba, że masz jakieś 300 m2. Mojego kolegi ojciec ma kociołek SAS z podajnikiem. Nie wiem jaka moc (na oko 25 kW). Ale jak go zobaczyłem to się przeraziłem jakie to jest monstrum. Mój jest dwa razy mniejszy i taki Ci polecam RBR Ekouniwersal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Trzeba też pomyśleć ustawiając kocioł o dostępie do wyczystek i o dostępie "serwisowym" bo inaczej głupia wymiana kondensatora w motoreduktorze może się przełożyć na całodzienną walkę z kotłem. Obecnie na rynku najmniejsze kotły automatyczne na paliwo stałe to kotły peletowe. Kolega widzę ma skłonności do demonizowania niektórych rzeczy Kotłownia ma 255cm, do wyczystki wystarczy ze 30cm, kocioł 112cm, pozostaje ponad metr na obsługę, ewentualna wymiana zawleczki gdzie do tej czynności wystarczy kilka cm, i ewentualną wymianę ślimaka przy dzielonym palniku jest potrzebne od 45 do 50cm także jest tam miejsca a miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.02.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 nie poprostu zwaracam tylko uwage bo robie takie rzeczy i czasami głupia wymiana slimaka zajmuje cały dzien bo instalatorzy wpakowali kocioł we wnękę i zeby cos zrobić trzeba kocioł wydostać, różne cuda sie spotyka dlatego staram sie zwrócić uwage zeby poźniej uniknąc problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.02.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin. Ile kolega ma tam do grzania ? Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ? Do ogrzania 70m2 parteru + garaż + 70m2 poddasza. Wylot spalin na około 1,7m ale pewny nie jestem. Średnicy nie pamiętam - sprawdzę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Do ogrzania 70m2 parteru + garaż + 70m2 poddasza. Wylot spalin na około 1,7m ale pewny nie jestem. Średnicy nie pamiętam - sprawdzę jutro. Pod tak usytuowany wlot wszystko podłączysz, gorzej jak gościu dzwoni i mówi że ma wlot na 90cm od posadzki bo tak "fachofcy" trójnik wstawili Nie masz wiele do ogrzania, także te 17kW o które pytasz pewnie będzie o dwa razy za dużo. Możesz napisać więcej o ociepleniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 nie poprostu zwaracam tylko uwage bo robie takie rzeczy i czasami głupia wymiana slimaka zajmuje cały dzien bo instalatorzy wpakowali kocioł we wnękę i zeby cos zrobić trzeba kocioł wydostać, różne cuda sie spotyka dlatego staram sie zwrócić uwage zeby poźniej uniknąc problemów. Oczywiście masz rację bo niektórym się mózg czasem blokuje ( instalatorom ) i albo jak piszesz brak dostępu do ślimaka albo zastawiona wyczystka kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 03.02.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 moja kotłownia ma 2,3x2,2 i mieści się w niej kocioł 20kw z podajnikiem ,wymiennik CWU 120l oraz tona opału w workach ,a i jeszcze wysokość kotłowni to tylko 1,9m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts