link2jack 04.02.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Oczywiście masz rację bo niektórym się mózg czasem blokuje ( instalatorom ) i albo jak piszesz brak dostępu do ślimaka albo zastawiona wyczystka kotłem Na podłodze Termoorganika 11cm (5+6) 0,032. Na Porothermie 30cm - Termoorganika 16cm 0,031. Średnia dla okien U=0,95 Na poddasze planuję 25cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.02.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Na podłodze Termoorganika 11cm (5+6) 0,032. Na Porothermie 30cm - Termoorganika 16cm 0,031. Średnia dla okien U=0,95 Na poddasze planuję 25cm wełny. Najlepiej podstaw dane po kliknięciu w "sprawdź swój dom" na stronie pod linkiem http://www.cieplowlasciwie.pl i podaj link do strony z wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.02.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Najlepiej podstaw dane po kliknięciu w "sprawdź swój dom" na stronie pod linkiem http://www.cieplowlasciwie.pl i podaj link do strony z wynikiem. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l8q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l8q No nieźle: Powierzchnia ogrzewana: 307m2 Do ogrzania 70m2 parteru + garaż + 70m2 poddasza. Zapewne 167m2 garażu też będzie grzane do 23st.C. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.02.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) No to sam widzisz, że 12 kW który potrafi dawać nawet 15 kW będzie w sam raz. Tylko czy na pewno dobrze podstawiłeś dane i masz ponad 300 m2 powierzchni a 180 m2 w obrysie ? Jeśli garaż "wystaje" to nie licz go do obrysu. Edytowane 5 Lutego 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 niestety ale wynik na wentylację mocno zaniżony jeśli przyjmować iż temp obliczeniowa była W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -20°C na zewnątrz 10,6kW to Ht = 260 W/K dla domu .. i lekko licząc wentylacja grawitacyjna przy takim domu zjada ile ? 150-180 W/K zostaje około 80-110 W/K to nie jest tak że wyciąga się procenty z sumy strat bo to bzdura jest. Tylko jakim procentem strat jest wentylacja w porównaniu do strat na przenikanie. A tu chce wyjść ile ? 200% tego co traci się na przenikanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.02.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) No nieźle: Powierzchnia ogrzewana: 307m2 Zapewne 167m2 garażu też będzie grzane do 23st.C. Program mocno ograniczony stąd te wyniki. Poddasze użytkowe liczyć po podłodze czy takie jak w projekcie powyzej 1.90m ? Garaż (ogrzewany) jest w bryle budynku, nad garażem jest strych (nie bedzie ogrzewany). Na poddaszu mam 3 pokoje (16m2 każdy) + łazienka 12m2 - powierzchnia użytkowa - nie po podłodze. Edytowane 6 Lutego 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin. Ile kolega ma tam do grzania ? Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ? Jeśli drzwiczki pieca miałby by się otwierać w stronę okna w kotłowni a tam jest niecałe 80cm - musiałby to być raczej maly piec (przynajmniej z małą głębokością...) No chyba że to aż tak bardzo nie będzie uciążliwe gdyby on jednak "wchodził" w drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.02.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Jeśli drzwiczki pieca miałby by się otwierać w stronę okna w kotłowni [ATTACH=CONFIG]303074[/ATTACH] a tam jest niecałe 80cm - musiałby to być raczej maly piec (przynajmniej z małą głębokością...) No chyba że to aż tak bardzo nie będzie uciążliwe gdyby on jednak "wchodził" w drzwi. Są kotły gdzie możesz sobie drzwiczki obrócić dowolnie, mój na głębokość ma 60cm + furtki drzwiczek, jeśli nawet doliczyłbyś odstające klamki drzwiczek to w 75 się zmieścisz, szer. całkowita z zasobnikiem 112cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.02.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Są kotły gdzie możesz sobie drzwiczki obrócić dowolnie, mój na głębokość ma 60cm + furtki drzwiczek, jeśli nawet doliczyłbyś odstające klamki drzwiczek to w 75 się zmieścisz, szer. całkowita z zasobnikiem 112cm. Mógłbyś pochwalić się nazwą tego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.02.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wiesiek ma RBR Ekouniwersal 12 kW, i faktycznie ma on z klamkami 75 cm głębokości, dla porównanie Skam-P Plus ma 65 cm - oba zmierzyłem u siebie. Każdy z nich spokojnie się zmieści w tej kotłowni, ważną kwestią jest na jakiej wysokości masz wlot do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wiesiek ma RBR Ekouniwersal 12 kW, i faktycznie ma on z klamkami 75 cm głębokości, dla porównanie Skam-P Plus ma 65 cm - oba zmierzyłem u siebie. Każdy z nich spokojnie się zmieści w tej kotłowni, ważną kwestią jest na jakiej wysokości masz wlot do komina. Grześ Skama podajesz tylko kocioł z drzwiczkami, a reszta ? Zawsze proszę Jarka żeby robił mi trochę płytsze kotły bo Skam 12kW nie wchodzi mi przez drzwi 90-tki do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.02.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Grześ Skama podajesz tylko kocioł z drzwiczkami, a reszta ? Zawsze proszę Jarka żeby robił mi trochę płytsze kotły bo Skam 12kW nie wchodzi mi przez drzwi 90-tki do sklepu. Jaka reszta ? Przy wyjściu spalin górnym i powrocie z boku nie ma żadnej reszty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.02.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Wlot do komina - sądze ze 1,8m +/- 15cmJakie są główne różnice pomiędzy Skam a RBR ? Edytowane 23 Lutego 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) To bardzo dobrze - każdy z nich będzie pasował. Jest sporo różnic: konstrukcja, palnik, sterownik, cena itd. - o szczegółach możesz poczytać tu: [REKLAMA SWOJEJ FIRMY NA FORUM JEST PŁATNA] Edytowane 24 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.02.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dodałbym, grubość blach, gabaryty kotłów i okres gwarancji udzielanej przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Po przeczytaniu iluś tam postów narazie tylko z tego forum widzę że bardzo popularne są tu: SKAM-P Plus / Premium (czym plus różni się od premium?) i RBR Ekouniwersal.Najchętniej wybrał Komiz Sztoker'a z racji tylnego podłączenia podajnika (w poście #31 - wklejalem wymiary mojej kotłowni) i pewnie ten byłby najlepszy, ale ma ruszt wodny . Niby to wada. Nie znam się wiec nie wiem.Czy piec Skam i RBR - moga pracować na każdym sterowniku? Z racji tego że praktycznie mnie w domu nie bedzie opcja AUTOMATYCZNA bedzie jedyna uzywaną i który piec najlepiej sobie radzi w automacie?Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Czy oba piece moga chodzić w układzie zamknietym - czy nie ma to przy podłogówce większego znaczenia? Z góry dzieki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Ty robiący świadectwa energetyczne wybierasz kocioł na ekogroszek o ileś tam set % przewymiarowany ? Masz ty wogóle pojęcie o tym,czy sprzedajesz te świadectwa na allegro za 30zł jako kopiuj/wklej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.02.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Czemu przewymiarowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.02.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Po przeczytaniu iluś tam postów narazie tylko z tego forum widzę że bardzo popularne są tu: SKAM-P Plus / Premium (czym plus różni się od premium?) i RBR Ekouniwersal. Najchętniej wybrał Komiz Sztoker'a z racji tylnego podłączenia podajnika (w poście #31 - wklejalem wymiary mojej kotłowni) i pewnie ten byłby najlepszy, ale ma ruszt wodny . Niby to wada. Nie znam się wiec nie wiem. Czy piec Skam i RBR - moga pracować na każdym sterowniku? Z racji tego że praktycznie mnie w domu nie bedzie opcja AUTOMATYCZNA bedzie jedyna uzywaną i który piec najlepiej sobie radzi w automacie? Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Czy oba piece moga chodzić w układzie zamknietym - czy nie ma to przy podłogówce większego znaczenia? Z góry dzieki za podpowiedzi. Plus od Premium różnią się palnikami. W Plus jest blaszany Ardeo a w Premium cały palnik jest żeliwny podobnie jak w RBR. Tak każdy kocioł może pracowac prawie z każdym sterownikiem jeśli jest przeznaczony do kotła z podajnikiem. Tak oba można montować w układzie zamkniętym pod warunkiem że kocioł będzie zabezpieczony. Niema tu znaczenia że będzie chodził w podłogówce czy na grzejnikach. Mają tutaj chłopaki całe domki w podłogówce i grzeją groszkiem. Co ciekawe są zadowoleni mimo że nie mają pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts