Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł c.o. na paliwa stałe do małej kotłowni ?

MAREK KARECKI

Recommended Posts

Oczywiście masz rację bo niektórym się mózg czasem blokuje ( instalatorom ) i albo jak piszesz brak dostępu do ślimaka albo zastawiona wyczystka kotłem :)

Na podłodze Termoorganika 11cm (5+6) 0,032. Na Porothermie 30cm - Termoorganika 16cm 0,031. Średnia dla okien U=0,95

Na poddasze planuję 25cm wełny.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na podłodze Termoorganika 11cm (5+6) 0,032. Na Porothermie 30cm - Termoorganika 16cm 0,031. Średnia dla okien U=0,95

Na poddasze planuję 25cm wełny.

Najlepiej podstaw dane po kliknięciu w "sprawdź swój dom" na stronie pod linkiem

http://www.cieplowlasciwie.pl

i podaj link do strony z wynikiem.

wyniki.jpg niestety ale wynik na wentylację mocno zaniżony

jeśli przyjmować iż temp obliczeniowa była

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -20°C na zewnątrz

10,6kW

to Ht = 260 W/K dla domu .. i lekko licząc wentylacja grawitacyjna przy takim domu zjada ile ?

150-180 W/K zostaje około 80-110 W/K to nie jest tak że wyciąga się procenty z sumy strat bo to bzdura jest.

Tylko jakim procentem strat jest wentylacja w porównaniu do strat na przenikanie.

A tu chce wyjść ile ? 200% tego co traci się na przenikanie.

No nieźle:

Powierzchnia ogrzewana: 307m2

Zapewne 167m2 garażu też będzie grzane do 23st.C.

Program mocno ograniczony stąd te wyniki. Poddasze użytkowe liczyć po podłodze czy takie jak w projekcie powyzej 1.90m ? Garaż (ogrzewany) jest w bryle budynku, nad garażem jest strych (nie bedzie ogrzewany). Na poddaszu mam 3 pokoje (16m2 każdy) + łazienka 12m2 - powierzchnia użytkowa - nie po podłodze.

Edytowane przez link2jack

Niema problemu, kocioł ustawiony plecami do ścianki pomieszczenia z natryskiem i kibelkiem, zasobnik z prawej strony, spaliny skierować w bok ( wzdłuż kotła ) do komina, kocioł z górnym wylotem spalin.

Ile kolega ma tam do grzania ?

Na jakiej wysokości jest wlot spalin, jaka średnica ?

Jeśli drzwiczki pieca miałby by się otwierać w stronę okna w kotłowni kotlownia.JPG

a tam jest niecałe 80cm - musiałby to być raczej maly piec (przynajmniej z małą głębokością...) No chyba że to aż tak bardzo nie będzie uciążliwe gdyby on jednak "wchodził" w drzwi.

Jeśli drzwiczki pieca miałby by się otwierać w stronę okna w kotłowni [ATTACH=CONFIG]303074[/ATTACH]

a tam jest niecałe 80cm - musiałby to być raczej maly piec (przynajmniej z małą głębokością...) No chyba że to aż tak bardzo nie będzie uciążliwe gdyby on jednak "wchodził" w drzwi.

Są kotły gdzie możesz sobie drzwiczki obrócić dowolnie, mój na głębokość ma 60cm + furtki drzwiczek, jeśli nawet doliczyłbyś odstające klamki drzwiczek to w 75 się zmieścisz, szer. całkowita z zasobnikiem 112cm.

• 2 weeks później...
Wiesiek ma RBR Ekouniwersal 12 kW, i faktycznie ma on z klamkami 75 cm głębokości, dla porównanie Skam-P Plus ma 65 cm - oba zmierzyłem u siebie.

Każdy z nich spokojnie się zmieści w tej kotłowni, ważną kwestią jest na jakiej wysokości masz wlot do komina.

Grześ Skama podajesz tylko kocioł z drzwiczkami, a reszta ?

Zawsze proszę Jarka żeby robił mi trochę płytsze kotły bo Skam 12kW nie wchodzi mi przez drzwi 90-tki do sklepu.

Po przeczytaniu iluś tam postów narazie tylko z tego forum widzę że bardzo popularne są tu: SKAM-P Plus / Premium (czym plus różni się od premium?) i RBR Ekouniwersal.

Najchętniej wybrał Komiz Sztoker'a z racji tylnego podłączenia podajnika (w poście #31 - wklejalem wymiary mojej kotłowni) i pewnie ten byłby najlepszy, ale ma ruszt wodny . Niby to wada. Nie znam się wiec nie wiem.

Czy piec Skam i RBR - moga pracować na każdym sterowniku? Z racji tego że praktycznie mnie w domu nie bedzie opcja AUTOMATYCZNA bedzie jedyna uzywaną i który piec najlepiej sobie radzi w automacie?

Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Czy oba piece moga chodzić w układzie zamknietym - czy nie ma to przy podłogówce większego znaczenia? Z góry dzieki za podpowiedzi.

Gość Arturo72

Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka.

Ty robiący świadectwa energetyczne wybierasz kocioł na ekogroszek o ileś tam set % przewymiarowany ?

Masz ty wogóle pojęcie o tym,czy sprzedajesz te świadectwa na allegro za 30zł jako kopiuj/wklej ?

Po przeczytaniu iluś tam postów narazie tylko z tego forum widzę że bardzo popularne są tu: SKAM-P Plus / Premium (czym plus różni się od premium?) i RBR Ekouniwersal.

Najchętniej wybrał Komiz Sztoker'a z racji tylnego podłączenia podajnika (w poście #31 - wklejalem wymiary mojej kotłowni) i pewnie ten byłby najlepszy, ale ma ruszt wodny . Niby to wada. Nie znam się wiec nie wiem.

Czy piec Skam i RBR - moga pracować na każdym sterowniku? Z racji tego że praktycznie mnie w domu nie bedzie opcja AUTOMATYCZNA bedzie jedyna uzywaną i który piec najlepiej sobie radzi w automacie?

Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Czy oba piece moga chodzić w układzie zamknietym - czy nie ma to przy podłogówce większego znaczenia? Z góry dzieki za podpowiedzi.

Plus od Premium różnią się palnikami.

W Plus jest blaszany Ardeo a w Premium cały palnik jest żeliwny podobnie jak w RBR.

Tak każdy kocioł może pracowac prawie z każdym sterownikiem jeśli jest przeznaczony do kotła z podajnikiem.

Tak oba można montować w układzie zamkniętym pod warunkiem że kocioł będzie zabezpieczony.

Niema tu znaczenia że będzie chodził w podłogówce czy na grzejnikach.

Mają tutaj chłopaki całe domki w podłogówce i grzeją groszkiem.

Co ciekawe są zadowoleni mimo że nie mają pomp ciepła :)