Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł c.o. na paliwa stałe do małej kotłowni ?

MAREK KARECKI

Recommended Posts

Ty robiący świadectwa energetyczne wybierasz kocioł na ekogroszek o ileś tam set % przewymiarowany ?

Masz ty wogóle pojęcie o tym,czy sprzedajesz te świadectwa na allegro za 30zł jako kopiuj/wklej ?

Jaki kocioł c.o. na paliwa stałe do małej kotłowni ?

Taki jest temat wątku.

Możesz polecić jakiś taki kociołek koledze ?

Niema tu nic w temacie o świadectwach energetycznych czy nawet o allegro jakbyś nie zauważył.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ty robiący świadectwa energetyczne wybierasz kocioł na ekogroszek o ileś tam set % przewymiarowany ?

Masz ty wogóle pojęcie o tym,czy sprzedajesz te świadectwa na allegro za 30zł jako kopiuj/wklej ?

Gdyby wybrał znacznie przewymiarowaną pompę ciepła jak Ty to by było w porządku tak ?

Niby trochę wiesz bo poczytałeś innych, poprostowali Cię, i nie piszesz głupot jak kiedyś, lecz nadal w temacie kotłów wiesz tylko, że "gdzieś dzwoni", ale co jak i po co tego się tylko domyślasz.

Szkoda, że nadal zachowujesz się niczym "ni to święty ni uczony, po naszemu nawiedzony" ...

Po przeczytaniu iluś tam postów narazie tylko z tego forum widzę że bardzo popularne są tu: SKAM-P Plus / Premium (czym plus różni się od premium?) i RBR Ekouniwersal.

Najchętniej wybrał Komiz Sztoker'a z racji tylnego podłączenia podajnika (w poście #31 - wklejalem wymiary mojej kotłowni) i pewnie ten byłby najlepszy, ale ma ruszt wodny . Niby to wada. Nie znam się wiec nie wiem.

Czy piec Skam i RBR - moga pracować na każdym sterowniku? Z racji tego że praktycznie mnie w domu nie bedzie opcja AUTOMATYCZNA bedzie jedyna uzywaną i który piec najlepiej sobie radzi w automacie?

Prawdopodobnie na parterze i poddaszu bedzie podłogówka. Czy oba piece moga chodzić w układzie zamknietym - czy nie ma to przy podłogówce większego znaczenia? Z góry dzieki za podpowiedzi.

Mam podobną kotłownię [180x214] i drzwiczki kotła też po otwarciu "zachodzą" na drzwi wejściowe - w niczym to praktycznie nie przeszkadza, dlatego nadal uważam, że standardowy kocioł z podajnikiem ślimakowym będzie pasował.

Na pytania odpisał Wiesiek, dodam tylko, że palniki stalowe Ardeo ma dwóch moich sąsiadów od kilku lat i pracują bardzo dobrze a ruch ich korony pomaga w zmniejszaniu spieków przy spiekalnych węglach dlatego je polecam.