Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem osoba która obecnie stoi przed wyborem ogrzewania domu. Gaz nie wchodzi w grę - brak.

Aby nie chodzic codziennie do pieca zdecydowałem sie na piec na eko-groszek. I znalazłem ten oto piec

http://www.allegro.pl/item294982499_kociol_25kw_z_podajnikiem_piec_dwufunkcyjny_.html

Jeżeli ktos ma ten piec albo wie jak się sprawuje serdecznie prosze o odpowiedź.

Jest to piec dwufunkcyjny posiadający zbiornik 60l na CWU a więc nie potrzeba juz zasobnika na CWU.

SERDECZNIE PROSZE O OPINIE LUB PORADY.

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/

jedyne co mi sie nie podoba, to to że woda jest przygotowywana w tym kotle wg. opisu na stronie, nie w zasobniku, ale przepływowo , oznacza to to , że jak kocioł nie będzie pracował , będzie w stanie podtrzymania np. albo wyłączony przez sterownik pokojowy, to ciepłej wody nie będzie , pozatym nawet jakby , to powiedzmy w lecie , chcesz mieć ciepłą wode do zmywania , niewiele , to co odpalisz piec , poczekasz jakieś 10 minut zanim się dobrze rozpali , nalejesz sobie 10 litrów ciepłej wody ogrzanej przez kocioł i co ? potem grzejesz komin .... te kotły mają za dużą bezwładność działania żeby to mogło działać sprawnie , w tej cenie kupisz sensowny kocioł , daj do niego tradycyjny zasobnik na wodę, osobną pompę do ładowania bojlera i będziesz miał komfort dostępu do ciepłej wody, dużo i zawsze wtedy kiedy trzeba.

w opisie poniżej nie ma mowy o zasobniku 60 litrów, tylko o przepływowym ogrzewaniu wody...

Oferowany kocioł jest wyposażony w wężownicę do grzania ciepłej wody użytkowej (c.w.u). Umożliwia to całoroczną eksploatację kotła: zimą ogrzewanie budynku i c.w.u., a latem do grzania c.w.u. Wydajność ciepłej wody wynosi 430 litrów na godzinę przy temperaturze ciepłej wody 60 C [dt=50C] lub 715 litrów na godzinę przy temperaturze ciepłej wody 40 C [dt=30C]. Ciepła woda jest podgrzewana przepływowo dlatego nie ma potrzeby instalowania dodatkowego zasobnika lub bojlera. Ponadto aby przygotowywać ciepłą wodę latem nie potrzeba włączać pomki obiegowej wody co zmniejsza zużycie prądu.

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/#findComment-2221331

Dzieki zaopinie ale poniżej umieszcze maila którego mój znajmomy dostał od producenta, gdzie jest mowa o zbiorniku 60 litrowym:

Witam

Cena kotła 19kW jednofunkcyjnego 5400 netto, dwufunkcyjnego 6200zł netto. [5950/6820 brutto] Kocioł grzeje wodę przepływowo i posiada zbiornik 60 litrów.

Oczywiście kocioł musi cały czas pracować, tzn. mieć nastawioną temperaturę np. 60 stopni, opał w zasobniku i musi być oczywiście podpalone. Jeżeli nie ma poboru ciepła np latem nie grzejemy domu ani nie pobieramy ciepłej wody, kocioł pracuje w trybie podtrzymania ognia załącza się podajnik na 15s co 15 min, utrzymuje się cały czas teperatura ok 60stopni.

Jeżeli mamy instalację ciepłej wody użytkowej [cwu] z obiegiem to po odkręcaniu kranu od razu leci woda o temperarturze 60stopni, przy strumieniu do 5,3 litra/min [320l/godz] temperatura wody będzie się utrzymywać po przekroczeniu tej wartości będzie powoli spadać i przy strumieniu 9 l/min [540/godz] osiągnie 40stopni.

Przy klasycznym systemie cwu będzie trzeba spuścić wychłodzoną wodę na odcinku od kotła do kranu.

Jednorazowo [ciągły wypływ] można zużyć ok. 70 litrów gorącej wody [o temperaturze zadanej na kotle] bez znacznego spadku jej temperatury.

Aby brać prysznic potrzebujemy ok 4,5l/min wody o temp 60stopni i ok. 2 l/min wody zimnej.

Prosty eksperyment czy wydajność kotła 19kW będzie dla nas wystarczająca:

ustawić temperaturę cwu tak by brać prysznic w samej gorącej, a następnie zmierzyć jej temperaturę . Wziąć wiaderko 10 litrów i stoper i zmierzyc ile zajmie napełnienie wiaderka.

Będziemy mogli wyliczyć strumien wody - porównać z możliwościami kotła:

Wydajność kotła 19kW:

stopni C - strumień l/godz

60 - 5,3

50 - 6,8

40 - 9

Wydajność kotła 25kW [6900 netto/ 7580 brutto kocioł dwufunkcyjny] stopni C - strumień l/godz 60 - 7,1 50 - 8,95 40 - 11,9

Pozdrawiam

Krzysztof Stefaniak

Cały czas zastanawiam się nad tradycyjnym piecem na eko-groszek i zasobnikiem na CWU. Ale szukam i szukam może cos znajdę dobrego

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/#findComment-2222608

Zaleta tego kotła to chyba to, że płacisz cene jak za zwykły kocioł z podajnikiem, do którego musiałbyś dokupić jeszcze zasobnik, a tu już masz zasobnik w komplecie. Zastanawiam się, co będzie jak zostanie uszkodzona wężownica, a reszta kotła będzie nadal sprawna - czy wężownicę będzie można naprawić?

Zależy od sytuacji, jak ktoś ma małą kotłownię, to rozwiązanie idealne. Ale jak kupisz sobie oddzielny zasobnik CWU, to z kolei możesz wziąć taki z wbudowaną grzałką elektryczną, co może być wygodne latem.

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/#findComment-2222778

Masz racje tez to rozpatrywałem. Ceny normalnych pieców na eko-groszek wachaja sie w okolicach 5-6 tys. + zasobnik około 1500-1800 zł a więc jest to samo a w lato nie będę musiał palić w piecu i dam mu odpocząć.

Dzieki za porady. A może ktoś mi podpowie czym się kierować przy szukanie pieca na eko-groszek?? :lol:

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/#findComment-2224500

Masz racje tez to rozpatrywałem. Ceny normalnych pieców na eko-groszek wachaja sie w okolicach 5-6 tys. + zasobnik około 1500-1800 zł a więc jest to samo a w lato nie będę musiał palić w piecu i dam mu odpocząć.

Dzieki za porady. A może ktoś mi podpowie czym się kierować przy szukanie pieca na eko-groszek?? :lol:

Nie roszcząc sobie prawa do wyczerpania tematu, dla mnie - o ile bym wybierał - byłaby pojemność zasobnika na eko groszek. Im większy tym rzadziej można do niego dokładać.

Ale jest tak wiele parametrów, że trudno powiedzieć...który jest lepszy, a który gorszy...

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/93888-piec-na-eko-groszek-dwufunkcyjny-prosze-o-opinie/#findComment-2224524