Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka jest minimalna wielość działki budowlanej ?

zbigu

Recommended Posts

Witam serdecznie.

noo mam mały problem bo jeden znajomy stara sie mnie uświadomić, że jeżeli działka jest poniżej jakiegoś metrażu to nie ma statutu działki budowlanej i nie można tam postawić domu mieszkalnego (ma sie rozumieć że z zachowanymi przepisowymi odstępami od płota)

czy jest to prawda ?

czy nie mogę kupić działki (tak strzelam teraz) 300 m i postawić tam domek ???

i jeżeli tak jest to czy jest to uzależnione od gminy i inkszych jedynych słusznych władz ??

Są jeszcze otuliny rezerwatów i różniastych parków i wtedy mogą istnieć ograniczenia co do wielkości. Tu gdzie my mieszkamy nie można wybudować domu na działce mniejszej niż 1500 m, nie może być wyższy niż bodajże 10m i teren zabudowany nie może zajmować więcej niż 25% powierzchni biologicznie czynnej. To jest napisane w warunkach zabudowy. Majaczy mi się, że kiedyś można było budować dom wolnostojący jeśli działka miała co najmniej 600m, ale nie śledzę tego i zupełnie nie wiem, jak jest teraz. Oczywiście niektóre metry powinny być kwadratowe.

Tu gdzie my mieszkamy nie można wybudować domu na działce mniejszej niż 1500 m, nie może być wyższy niż bodajże 10m i teren zabudowany nie może zajmować więcej niż 25% powierzchni biologicznie czynnej. To jest napisane w warunkach zabudowy. Majaczy mi się, że kiedyś można było budować dom wolnostojący jeśli działka miała co najmniej 600m ...

Więc szukając taniej małej działki muszę najpierw zorientować się w opowiednich urzędach czy jest taka mozliowść a następnie dopiero wtedy zacząć poszukiwania malutkiej działki ??