Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do naszego Słoneczka z podwojnym garażem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Jeżeli planujecie dać te daszki nad drzwiami to muszą być większe, bo w tej konfiguracji to są jako ozdobne. Nastepna sprawa to korytarz na pietrze. Zmienić rozmieszczenie schodów, bo ostatni stopień wchodzi w swiatło korytarza, co jest bardzo niebezpieczne. I skrócić go, bo to pożeracz metrów niewykorzystanych. Ścianka kolankowa starczy na 3 warstwy ;). będzie to jakieś 95-100cm.

Geguś : ja swój daszek powiększyłam co wszystkim słoneczkowiczom radze. schody można uratować poszerzając łazienkę kosztem hallu na górze i tak zostaje wygodna ilość miejsca. W oryginale ściana jest na 2 warstwy+ wieniec +murłata.

Przemyślałbym jeszcze zamianę schodów na spocznikowe, połączenie łazienek na dole i powiększenie wiatrołapu kosztem pom. gosp. wszelkie te zmiany są do zobaczenia u mnie w dzienniku (a co).

• 2 weeks później...

Witajcie.

Podobnie jak wy i Sylvia buduję Słoneczko. Trudno mi się odnieść do wszystkich podanych kosztów ale na pewno 300 złotych za wytyczenie budynku to nie jest wygórowana cena. Za projekt również zapłaciliście mniej o ok. 280 złotych.

Moja adaptacja projektu kosztowała 1500 złotych ( gdyby nie było poprawek -800zł).

Projekt przyłączy energii elektrycznej kosztował 1000 złotych. Robiliśmy indywidualny ponieważ to przyspieszyło przetarg i wykonanie przez Enion.

Co do zmian w projekcie , to głównie takie o jakich pisze Sylvia u siebie w dzienniku. Połączyliśmy z bólem serca łazienki na dole ,by mieć jedną dużą. Zastanawiam się jak wygospodarować miejsce na pralnię i suszarnię , bo na górze stryszek adaptujemy na telewizornię.Może pomysły zrodzą się w trakcie budowy.

Życzę powodzenia.

a ja teraz bym podzieliła górną łazienkę na dwa pomieszczenia: łazienkę i malutka suszarnię :roll: :roll: ale wy macie pomieszczenie nad garażem którego ja nie mam :roll: :roll: a może takie duże pomieszczenie podzielić na dwa i z jednego zrobić pralnię a z drugiego garderobę? Generalnie mieszka się w słoneczku dobrze i ze wszystkich zmian jestem zadowolona :wink:

Dzieki za wsparcie sylvia1 mama nadzieje ze czesto bedziesz mnie wspierac bo nie ukrywam twoj dziennik przejzalem bardzo dokladnie i wiele tez mi pomógł

jak mi miło z taką myślą pisałam dziennik :roll: więc i będę odwiedzać często i Ciebie i ciaszkę

Przy podwyższonej ściance kolankowej masz więcej przestrzeni na poddaszu. Pooglądaj też wnętrza na stronie horyzontu.Domek nie powinien stracić na urodzie a wygoda też jest ważna. Możesz zastanowić się nad wydłużeniem połaci dachu czym wyrównasz dysproporcje - tak myślę, bo też to brałam pod uwagę ale odstąpiłam.

Trzymam kciuki za wasze postępy.

• 1 month później...
Ciaszka napisala.

Michant co tam u was nowego

Niestety nie dobrze. Sasiad odwołał się od decyzji i nawet na dzień dzisiejszy nie mam decyzji o warunkach zabudowy.

dflatego wszystkie prace wstrzymane. Kazdy pyta czy mam pozwolenie na budowe jesli nie to narazie nie mamy o cyzm mowić. Mowie tutaj zarowno o adaptacji projektu jak rowniez wykonawcach.

Ale oczywiscie nie zniechecam sie i nie próżnuje. Pytam, szukam rozwiązań, porównuje ceny. Ale i tak wiem ze dopiero faktyczna budowa zmusi mnie do podejmowani decyzji (oby jak najbardziej trafnych :D).

U ciebie jak widze trafna decyzja jesli chodzi o ścianke kolankowa no i ten postep na budowie naprawde pozazdrościć. :D

Oczywiscie jak rusza decyzje rusze i ja.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 6 months później...
Gratuluję wkopania pierwszej łopaty. Proszę wklejać zdjęcia , obiecuję wspierać i komentować :p. Ukłony dla teścia za pomoc w zbrojeniu. W naszym projekcie chyba wymiary są przesadzone ale cóż :-? . U nas też wszyscy się dziwili poza kierownikiem - który postanowił nie dyskutować z projektem . Postanowił za to by nie docieplać już fundamentów styropianem. Co do dzisiaj spędza mi sen z oczu.

Dzieki za wsparcie naprawde pomaga. Za zaproszenie do obejrzenia domku rowniez dziekuje. Mysle ze przy najblizszej okazji skorzystamy. Tak jak piszesz

Dobrze jest zobaczyć wybudowany dom ( w tym miejscu ukłony dla Sylvi :p).

Ja zbrojenie zrobilem zgodnie z projektem i mam zamiar ocieplac fundamenty. Teren u mnie jest naprawde bardzo "ciezki"

Michant gratuluję rozpoczęcia robót.

U nas też glina i fundamenty były prawie robione zgodnie z projektem. Za namową kier buda zmieniliśmy i fundamenty były wylewane do gruntu aż do poziomu zdjętego humusu (z dodatkowym środkiem przeciwwodnym) i dopiero na to bloczki. zarówno ten wylewany był ocieplony (5 cm) jak i bloczki powyżej też (10cm)

Mnie tez namawiano na wylanie fundamentu do poziomu zdjetego humusu, ale jak przeliczyłem to koszt wyniósłby - 18m3 tyle mam teraz wlanego betonu x 3 czyli jakies 15.000zł. Dalej dwie trzy warstwy bloczków wyciagnieciedo poziomu 0. Wydało mnie sie to troche za duzo. Obecnie robie tak jak w projekcie 30cm fundament (wyszło ok 40cm) a na to bloczki do wysokości ?? tu jeszcze nie wiem :). Ocieplenie jest wpisane w plan no i oczywiscie izolacja przeciwwodna od srodka.

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Mam słoneczko w wersji lustrzanej z podniesioną ścianką kolankową jak w projekcie. Rozpoczęliśmy budowę w kwietniu 2007 i już mieszkamy. Dopadły nas wszystkie problemy z materiałami budowlanymi ale za to z kredytem nie mieliśmy problemu. Życzę powodzenia.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik62591.htm

• 2 weeks później...

U mnie poszło 32 m 2 betonu na fundament. Co do ścianki kolankowej na 120 cm, to odradzam dom traci swój urok i jak wysoko trzeba by dać daszek nad wejściem. Jeśli chodzi o ściankę kolankową 60 cm to proponuje przedłużyć póżniej krokwie i powiększyć połać dachu efekt murowany. Jestem także za zmniejszeniem górnego przedpokoju. Lepiej te przestrzeń wykorzystać na pokoje.

Pozdrawiam !

• 2 weeks później...
krzys i aga u nas daszku nad wejsciem nie bedzie. robimy malutki ganek lub inaczej wiatrołap. Ściankę kolankowa mam podniesiona do 115cm. przynajmniej w projekcie. Górny przedpokój owszem zmniejszam tak jak piszesz na rzecz pokoi. To jest chyba jedna z rzeczy jaka pierwsza rzuca sie w oczy do poprawy w projekcie słoneczko