Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pod?oga w kuchni?


Recommended Posts

Gość bogdans1

Witam!

Możecie mi doradzić jaką podłoge zrobić w kuchni?

Zastanawiałem się nag terakotą, ale od tego ciągnie zimno :( i tego się obawiam - słyszałem już dużo takich opinii. Dlatego to raczej odpada.

Zastanawiam się też na panelami, ale neiw iem jak to sprawuje się w kuchni - bo słyszałem, że nie są odporna na wodę :( a w kuchni jest spora wilgotność.

Zaznaczam, że chciałbym podłoge niezbyt drogą... a wykładzina gumowa niezbyt mi się podoba :)

Dzięki za rady.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Terakota. Gres.

 

No bo chyba nie wyłożysz kuchni lentexem ;) ani płytkami PCV ;)

 

Drewna bym nie ryzykował, chyba że znajdziesz jakiś wyrób drewniany na którym będzie wyraźnie pisać że nadaje się do kuchni.

 

Jak się boisz zimnej podłogi, daj podłogówkę.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142270
Udostępnij na innych stronach

Hey,

mnie marzył się początkowo jakiś bardziej wymyślny korek, ale raczej nie nadaje się do kuchni. Dlatego zgodnie z życzeniem żony damy jednak terakotę (jakąś "staroceglaną" w prowansalskim stylu) :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142272
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna.

 

Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze.

 

Warto - polecam.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142309
Udostępnij na innych stronach

Mam terakotę i nie lubię jej. Jest mi zimno w nogi, podłogówkę natomiast żle znoszę. W drugiej kuchni mam panele. Są wykonywane również w wersji "kuchnioodpornej" tj wilgocio- tłuszczo- i rysodpornej. Niestety nie są nazbyt tanie, no i można na nich stepować wydobywając właściwy dla tej techniki tańca stukot.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142324
Udostępnij na innych stronach

No cóż, to jest pytanie, które właśnie teraz przyprawia mnie o klejne siwe włosy :roll: .

Kafle, czy panele, bo w tym zakresie prowadzę rozważania... A może jedno i drugie (kuchnia jest otwarta przejściem 1,70 m na jadalnię, gdzie będą właśnie panele), tylko jak połączyć?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142450
Udostępnij na innych stronach

Gość katinka91
post stary ale mimo wszystko odpisze,moze sie komus jeszcze przyda-znajomi maja korek w kuchni od 8 lat i jeszcze nic mu sie nie stalo,poniewaz plytki sa zimne i tez ich absolutnie nie chce a panele nietrwale(w kuchni) wiec tez klade sobie korek:),pozdrawiam,k
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142478
Udostępnij na innych stronach

Lelu, Dlaczego żle znosisz podłogówkę- czyś taki wrażliwy czy to ogólnie tylko teoretycznie dobry pomysł? Ja lubie chodzić boso więc zaplanowałąm na całym parterze z otwartyą kuchnią gres lub kafle z podłogówką ale może....? Ktoś także żle znosi podłogówkę?

Pozdrówko

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142492
Udostępnij na innych stronach

Do Jolantas.

Coś pewnie w organiźmie moim jest nie tak. Pewnie lubi równą temparaturę wszędzie. Same płytki są zbyt zimne i ciągle, chodząc boso, jestem nadziębiony. Przy podłogówce czuję się jak latem w tramwaju w którym działa ogrzewanie. Stopy robią wrażenie opuchniętych a sam jestem ociężały.

Ale może to tylko mnie trzeba odstrzelić. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142500
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna.

 

Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze.

 

Warto - polecam.

 

Niesamowicie tanio udało Ci się kupić te panele - kiedy kupowałeś ?

Czy są to panele lakierowane czy winylowane ?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142557
Udostępnij na innych stronach

Ja mam od 3 lat drewniana podłoge w kuchni - zwykłe deski podłogowe z sosny. Całość pociagnieta lakierobejcą duluxa, a na to lakier do parkietów też z duluxa. I działa - jedyny problrm to to, ze drewno sosnowe jest miekkie i jak spadnie coś ciężkiego to są wgniecenia, ale dulux nie odpryskuje. Nie widać też zużycia podłogi po tych 3 latach.

Z tą wodą w kuchni i szkodliwym działaniem na podłoge to przesada - przed remontem kuchni miałem też podłogę drewnianą (położoną 40 lat temu) i nic się z nią nie działo - deski były zdrowe i nie zniszczone przez wilgoć.

Gdybym teraz miał robić robiłbym parkiet, panele jak dla mnie są za śliskie i nie podobaja mi się.

 

Pozdr.

ZS

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/9390-jaka-podoga-w-kuchni/#findComment-142658
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...