Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pod?oga w kuchni?


Gość bogdans1

Recommended Posts

Gość bogdans1

Witam!

Możecie mi doradzić jaką podłoge zrobić w kuchni?

Zastanawiałem się nag terakotą, ale od tego ciągnie zimno :( i tego się obawiam - słyszałem już dużo takich opinii. Dlatego to raczej odpada.

Zastanawiam się też na panelami, ale neiw iem jak to sprawuje się w kuchni - bo słyszałem, że nie są odporna na wodę :( a w kuchni jest spora wilgotność.

Zaznaczam, że chciałbym podłoge niezbyt drogą... a wykładzina gumowa niezbyt mi się podoba :)

Dzięki za rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna.

 

Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze.

 

Warto - polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam terakotę i nie lubię jej. Jest mi zimno w nogi, podłogówkę natomiast żle znoszę. W drugiej kuchni mam panele. Są wykonywane również w wersji "kuchnioodpornej" tj wilgocio- tłuszczo- i rysodpornej. Niestety nie są nazbyt tanie, no i można na nich stepować wydobywając właściwy dla tej techniki tańca stukot.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość katinka91
post stary ale mimo wszystko odpisze,moze sie komus jeszcze przyda-znajomi maja korek w kuchni od 8 lat i jeszcze nic mu sie nie stalo,poniewaz plytki sa zimne i tez ich absolutnie nie chce a panele nietrwale(w kuchni) wiec tez klade sobie korek:),pozdrawiam,k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do Jolantas.

Coś pewnie w organiźmie moim jest nie tak. Pewnie lubi równą temparaturę wszędzie. Same płytki są zbyt zimne i ciągle, chodząc boso, jestem nadziębiony. Przy podłogówce czuję się jak latem w tramwaju w którym działa ogrzewanie. Stopy robią wrażenie opuchniętych a sam jestem ociężały.

Ale może to tylko mnie trzeba odstrzelić. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna.

 

Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze.

 

Warto - polecam.

 

Niesamowicie tanio udało Ci się kupić te panele - kiedy kupowałeś ?

Czy są to panele lakierowane czy winylowane ?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam od 3 lat drewniana podłoge w kuchni - zwykłe deski podłogowe z sosny. Całość pociagnieta lakierobejcą duluxa, a na to lakier do parkietów też z duluxa. I działa - jedyny problrm to to, ze drewno sosnowe jest miekkie i jak spadnie coś ciężkiego to są wgniecenia, ale dulux nie odpryskuje. Nie widać też zużycia podłogi po tych 3 latach.

Z tą wodą w kuchni i szkodliwym działaniem na podłoge to przesada - przed remontem kuchni miałem też podłogę drewnianą (położoną 40 lat temu) i nic się z nią nie działo - deski były zdrowe i nie zniszczone przez wilgoć.

Gdybym teraz miał robić robiłbym parkiet, panele jak dla mnie są za śliskie i nie podobaja mi się.

 

Pozdr.

ZS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...