Gość bogdans1 19.08.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Witam! Możecie mi doradzić jaką podłoge zrobić w kuchni? Zastanawiałem się nag terakotą, ale od tego ciągnie zimno i tego się obawiam - słyszałem już dużo takich opinii. Dlatego to raczej odpada. Zastanawiam się też na panelami, ale neiw iem jak to sprawuje się w kuchni - bo słyszałem, że nie są odporna na wodę a w kuchni jest spora wilgotność. Zaznaczam, że chciałbym podłoge niezbyt drogą... a wykładzina gumowa niezbyt mi się podoba Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.08.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Terakota. Gres. No bo chyba nie wyłożysz kuchni lentexem ani płytkami PCV Drewna bym nie ryzykował, chyba że znajdziesz jakiś wyrób drewniany na którym będzie wyraźnie pisać że nadaje się do kuchni. Jak się boisz zimnej podłogi, daj podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 19.08.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Hey, mnie marzył się początkowo jakiś bardziej wymyślny korek, ale raczej nie nadaje się do kuchni. Dlatego zgodnie z życzeniem żony damy jednak terakotę (jakąś "staroceglaną" w prowansalskim stylu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 19.08.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna. Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze. Warto - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 19.08.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Mam terakotę i nie lubię jej. Jest mi zimno w nogi, podłogówkę natomiast żle znoszę. W drugiej kuchni mam panele. Są wykonywane również w wersji "kuchnioodpornej" tj wilgocio- tłuszczo- i rysodpornej. Niestety nie są nazbyt tanie, no i można na nich stepować wydobywając właściwy dla tej techniki tańca stukot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 19.08.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 KGadzina, a nie boisz się wigoci i ostrych akcesoriów kuchnennych mogących zniszczyć taką podłogę? Te korkowe panele też mnie kręcą, tylko Żona kręci nosem, że się do kuchni nie nadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 19.08.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 No cóż, to jest pytanie, które właśnie teraz przyprawia mnie o klejne siwe włosy . Kafle, czy panele, bo w tym zakresie prowadzę rozważania... A może jedno i drugie (kuchnia jest otwarta przejściem 1,70 m na jadalnię, gdzie będą właśnie panele), tylko jak połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość katinka91 19.08.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 post stary ale mimo wszystko odpisze,moze sie komus jeszcze przyda-znajomi maja korek w kuchni od 8 lat i jeszcze nic mu sie nie stalo,poniewaz plytki sa zimne i tez ich absolutnie nie chce a panele nietrwale(w kuchni) wiec tez klade sobie korek:),pozdrawiam,k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 19.08.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Lelu, Dlaczego żle znosisz podłogówkę- czyś taki wrażliwy czy to ogólnie tylko teoretycznie dobry pomysł? Ja lubie chodzić boso więc zaplanowałąm na całym parterze z otwartyą kuchnią gres lub kafle z podłogówką ale może....? Ktoś także żle znosi podłogówkę?Pozdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 19.08.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ja chciałam w kuchni położyć korek ale mamy ogrzewanie podłogowe i pozostaje mi tylko albo gres albo terakota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 19.08.2003 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Do Jolantas. Coś pewnie w organiźmie moim jest nie tak. Pewnie lubi równą temparaturę wszędzie. Same płytki są zbyt zimne i ciągle, chodząc boso, jestem nadziębiony. Przy podłogówce czuję się jak latem w tramwaju w którym działa ogrzewanie. Stopy robią wrażenie opuchniętych a sam jestem ociężały. Ale może to tylko mnie trzeba odstrzelić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Dzięki za wszystkie rady... ale jeszcze sam nie wiem co wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 19.08.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ja daję parkiet. Nawet jak się zniszczy to i tak będzie lepiej wyglądał niż popękana terakota po updaku dużego garnka. A z tą wilgocią to bez przesady, w kuchni nikt się przecież nie kąpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 19.08.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ja zrobiłem panele korkowe. Koszt - 75 pln/m2. Układanie samodzielne bo to panele na zatrzask. Czas wykonania z docinaniem w kuchni 12 m2 - 2,5 godziny. Może wydaje się drożej niż panele czy terakota, ale w sumie się opłaca. Podłoga jest cicha i ciepła, w miarę miękka i naprawdę bardzo przyjemna. Panele mam w deseniu Amsterdam, kupowane w Domu Korkowym, ale bywaja tez w Praktikerze. Warto - polecam. Niesamowicie tanio udało Ci się kupić te panele - kiedy kupowałeś ? Czy są to panele lakierowane czy winylowane ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 20.08.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Ja mam od 3 lat drewniana podłoge w kuchni - zwykłe deski podłogowe z sosny. Całość pociagnieta lakierobejcą duluxa, a na to lakier do parkietów też z duluxa. I działa - jedyny problrm to to, ze drewno sosnowe jest miekkie i jak spadnie coś ciężkiego to są wgniecenia, ale dulux nie odpryskuje. Nie widać też zużycia podłogi po tych 3 latach.Z tą wodą w kuchni i szkodliwym działaniem na podłoge to przesada - przed remontem kuchni miałem też podłogę drewnianą (położoną 40 lat temu) i nic się z nią nie działo - deski były zdrowe i nie zniszczone przez wilgoć.Gdybym teraz miał robić robiłbym parkiet, panele jak dla mnie są za śliskie i nie podobaja mi się. Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.