Ushi 09.01.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 09.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dziennik fajnie się zapowiadaPierwszy wpis rewelacyjnyChętnie poczytam o Waszych zmaganiach z budowlankąPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea27 11.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Bardzo ładny projekt będę Wam kibicować i od czasu do czasu zaglądać jak tam postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 17.01.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam Sąsiadów! My też zaczynamy na wiosnę na Kłodnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 21.01.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 No witam witam Mam nadzieję, że się uda ruszyc ze wszystkim jak najszybciej i też ruszymy z budowaniem wiosną. Jak na razie biegamy z papierkami i końca nie widac. Dzisiaj kolejny dzień negocjacji z architektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 08.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Domek fajny, wielkością zbliżony do naszego, lubię takie proste projekty, tylko obawiam się podniesienia"przynajmniej o jeden bloczek " ścianki kolankowej, bo niestety często dom zyskuje na powierzchni, a traci na wyglądzie zewnętrznym... Oczywiście to moja subiektywna opinia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 10.02.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam Z tym podnoszeniem ścianki kolankowej to się jeszcze zastanawiamy, ale prawdopodobnie nie będziemy tego robić. Do myślenia dał nam architekt, u którego chcemy zrobić adaptację. Wspomniał między innymi właśnie o zaburzeniu bryły domu, tak się przyjrzeliśmy temu domowi z zewnątrz i faktycznie linia dachu i balkonu mogłaby zostać zaburzona. Stwierdził też, że większość ludzi ma tendencje do "więcej, szybciej, mocniej", z czego się później w zasadzie nie korzysta. Taki podniesiony dach potem trzeba jeszcze ogrzać, a jak się zsumuje te podniesienie dachu, pustaki, ocieplenie, tynki itp to się z ładnych parę tysięcy więcej zapłaci za wybudowanie takiego domu. W sumie, jak ktoś będzie chciał przestrzeni to sobie pójdzie na dwór albo na dół do salonu. Pożyjemy, zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.02.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ushi to firma na stan surowy juz wybrana czy kasting trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 26.02.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Hejki Ushi dawno cię nie było, ale jak widzę dużo się u Ciebie działo. Zdradź proszę jeśli możesz które banki u ciebie weszły do czołówki i czy masz jakieś przemyślenia w związku z kredytem. Aha w kwestii nie dodawania bloczku na ściance kolankowej myślę, że podejmujesz słuszną decyzję (w końcu architekci do jasnej anielki coś wiedzą Możesz ewentualnie rozważyć zmianę stropu z teriva na lany i obniżenie wysokości parteru z 270 na 260 cm to zyskasz sporo dodatkowych centymetrów-my tak prawdopodobnie zrobimy ale każdy oczywiście ma inne widzenie Naszego Domku:) Pozdrawiam serdecznie-Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 26.02.2008 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam serdecznie Casting na firmę na stan surowy trwa, choć nie chcemy zbyt długo czekać. Myślę że w przyszłym tygodniu wybierzemy któregoś. Póki co zbieramy informacje, dzwonimy po ekipach, spotykamy się, wyceniamy i w ogóle... Co do banków to podpytywaliśmy się ogólnie w paru bankach, ale głównie uderzyliśmy do Polbanku i Millenium. W piątek złożymy wnioski kredytowe w obu i w międzyczasie zdecydujemy się na jeden z nich. Generalnie z moich obserwacji Polbank ma niższe oprocentowanie i jak się da jeszcze coś niecoś od nich wynegocjować (przede wszystkim brak prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu) to raczej się na nich zdecydujemy. W Millenium nieco gorzej z oprocentowaniem ale jakoś mi się z nimi łatwiej i wygodniej załatwia. Na targach w Gliwicach gadaliśmy jeszcze z dwoma bankami i jakoś nie chce nam się więcej łazić za kredytem. Projekt się smaży u architekta i myślę że już niewiele będziemy zmieniać. Rodzaju stropu też nie, ew. dołożymy siatkę zbrojeniową żeby go trochę wzmocnić. Miejsca powinno wystarczyć dla wszystkich zainteresowanych. To co mi teraz chodzi po głowie to ściany działowe na poddaszu, które są z karton-gipsu i muszę jeszcze pogadać z architektem, żeby przynajmniej w łazience były ściany murowane - kwestia jak to wpłynie na nośność i rozwiązania w stropie. To już prawie dwa miesiące załatwiania papiórków i innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 29.02.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Gratuluję SETKIO tym pożarze kontrolowanym też myśleliśmy wczoraj na działce, ale niestety to odpada ...Kredyt wzięliśmy w Nordei i warunki chyba były niezłe.aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 29.02.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Mam wrażenie, i przypuszczam że nie tylko wrażenie, że w przypadku banków które weszły niedawno na rynek polski warunki są korzystniejsze od tych banków, co już się zasiedziały w naszych realiach. Rozglądam się za słupkami drewnianymi na tymczasowe ogrodzenie i cosik trudno je dostac, hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 29.02.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Jak Ci zależy na cenie to szukaj używanych stempli na ogrodzenie tymczasowe, my właśnie tak zrobiliśmy - kupiliśmy od znajomych po budowie i ogrodzenie stoi, ale piękne nie jest. Ważne, że w miarę tanie.aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 14.03.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Praca fizyczna najlepsza na stresy! A do tego jak cieszy,jeśli się robi u siebie. Czy wybrałeś ekipę pana Godlewskiego? Pozdrawiam aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 14.03.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Hej aka-jonek Wzięliśmy ekipę pana R. Godlewskiego - wychodzi na to że ich jest dwóch, jeden z Bytomia, drugi z Radzionkowa Co do słupków, to jestem umówiony w przyszłym tygodniu na odbiór/zakup używanych stempli. Mam w tej chwili już kilkanaście, więc coś tam można zacząc grzebac w ziemi. Oby tylko jutro pogoda dopisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 14.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Trzymam kciuki za szybki odbiór projektu. My 2 dni temu otrzymalismy zgodę na budowę, ale budować zaczniemy ze wzgledów finansowych może za miesiąc. Kiedy planujesz rozpoczęcie swojej budowy i zakończenie, oczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 16.03.2008 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Udało się przywrócić kontakt z architektem, więc mam nadzieję że wszelkie papiórki związane z pozwoleniem na budowę złożymy jeszcze przed świętami. Z ekipą jesteśmy umówieni na rozpoczęcie budowy na połowę maja. W umowie zakończenie stanu surowego maksymalnie koniec września. Myślę że jak wszystko pójdzie dobrze i pogoda dopisze to byśmy chcieli pociągnąć ile się da. Póki co, to oby względnie szybko poszło z PnB. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 21.03.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Cóż czas na życzenia: Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy, odpoczynku i pogody ducha , dużo zdrowia i postępów w pracach okołobudowlanych. Byle do wiosny pozdrawiam aka-jonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 21.03.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Dzięki, również składam serdeczne życzenia wesołych, pogodnych i radosnych, wiosennych Świąt. Byle do wiosny, bo to co za oknem to za bardzo wiosny nie przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 23.03.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam i pozdrawiam. Ja też chciałem budować w Rudzie ale wynoszę się na Borową Wieś Napisz co to za architekt tak cię zwodził. Ja mam mieszane uczucia. Czy już się pachć w budowę czy jeszcze poczekać jakieś 2-3 latka.?! Co do domku to jest fajny. Ja z żona wybraliśmy M44 Letni wieczór - bardziej kwadratowy ale wydaje mi się że ma te same walory co Wasz. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts