Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Our House (M31 Nasz Dom)

Ushi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam :)

Z tym podnoszeniem ścianki kolankowej to się jeszcze zastanawiamy, ale prawdopodobnie nie będziemy tego robić. Do myślenia dał nam architekt, u którego chcemy zrobić adaptację.

Wspomniał między innymi właśnie o zaburzeniu bryły domu, tak się przyjrzeliśmy temu domowi z zewnątrz i faktycznie linia dachu i balkonu mogłaby zostać zaburzona. Stwierdził też, że większość ludzi ma tendencje do "więcej, szybciej, mocniej", z czego się później w zasadzie nie korzysta. Taki podniesiony dach potem trzeba jeszcze ogrzać, a jak się zsumuje te podniesienie dachu, pustaki, ocieplenie, tynki itp to się z ładnych parę tysięcy więcej zapłaci za wybudowanie takiego domu.

W sumie, jak ktoś będzie chciał przestrzeni to sobie pójdzie na dwór albo na dół do salonu.

Pożyjemy, zobaczymy...

• 3 weeks później...

Hejki Ushi dawno cię nie było, ale jak widzę dużo się u Ciebie działo. Zdradź proszę jeśli możesz które banki u ciebie weszły do czołówki i czy masz jakieś przemyślenia w związku z kredytem.

Aha w kwestii nie dodawania bloczku na ściance kolankowej myślę, że podejmujesz słuszną decyzję (w końcu architekci do jasnej anielki coś wiedzą:) Możesz ewentualnie rozważyć zmianę stropu z teriva na lany i obniżenie wysokości parteru z 270 na 260 cm to zyskasz sporo dodatkowych centymetrów-my tak prawdopodobnie zrobimy ale każdy oczywiście ma inne widzenie Naszego Domku:)

Pozdrawiam serdecznie-Aga

Witam serdecznie :D

Casting na firmę na stan surowy trwa, choć nie chcemy zbyt długo czekać. Myślę że w przyszłym tygodniu wybierzemy któregoś. Póki co zbieramy informacje, dzwonimy po ekipach, spotykamy się, wyceniamy i w ogóle...

Co do banków to podpytywaliśmy się ogólnie w paru bankach, ale głównie uderzyliśmy do Polbanku i Millenium. W piątek złożymy wnioski kredytowe w obu i w międzyczasie zdecydujemy się na jeden z nich. Generalnie z moich obserwacji Polbank ma niższe oprocentowanie i jak się da jeszcze coś niecoś od nich wynegocjować (przede wszystkim brak prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu) to raczej się na nich zdecydujemy. W Millenium nieco gorzej z oprocentowaniem ale jakoś mi się z nimi łatwiej i wygodniej załatwia.

Na targach w Gliwicach gadaliśmy jeszcze z dwoma bankami i jakoś nie chce nam się więcej łazić za kredytem.

Projekt się smaży u architekta i myślę że już niewiele będziemy zmieniać. Rodzaju stropu też nie, ew. dołożymy siatkę zbrojeniową żeby go trochę wzmocnić. Miejsca powinno wystarczyć dla wszystkich zainteresowanych. To co mi teraz chodzi po głowie to ściany działowe na poddaszu, które są z karton-gipsu i muszę jeszcze pogadać z architektem, żeby przynajmniej w łazience były ściany murowane - kwestia jak to wpłynie na nośność i rozwiązania w stropie.

To już prawie dwa miesiące załatwiania papiórków i innych rzeczy.

Mam wrażenie, i przypuszczam że nie tylko wrażenie, że w przypadku banków które weszły niedawno na rynek polski warunki są korzystniejsze od tych banków, co już się zasiedziały w naszych realiach.

Rozglądam się za słupkami drewnianymi na tymczasowe ogrodzenie i cosik trudno je dostac, hmm...

• 2 weeks później...

Hej aka-jonek :)

Wzięliśmy ekipę pana R. Godlewskiego - wychodzi na to że ich jest dwóch, jeden z Bytomia, drugi z Radzionkowa :o

Co do słupków, to jestem umówiony w przyszłym tygodniu na odbiór/zakup używanych stempli. Mam w tej chwili już kilkanaście, więc coś tam można zacząc grzebac w ziemi. Oby tylko jutro pogoda dopisała :D

Udało się przywrócić kontakt z architektem, więc mam nadzieję że wszelkie papiórki związane z pozwoleniem na budowę złożymy jeszcze przed świętami.

Z ekipą jesteśmy umówieni na rozpoczęcie budowy na połowę maja. W umowie zakończenie stanu surowego maksymalnie koniec września. Myślę że jak wszystko pójdzie dobrze i pogoda dopisze to byśmy chcieli pociągnąć ile się da.

Póki co, to oby względnie szybko poszło z PnB. :o Trzymajcie kciuki :D

Witam i pozdrawiam.

Ja też chciałem budować w Rudzie ale wynoszę się na Borową Wieś :wink:

Napisz co to za architekt tak cię zwodził.

Ja mam mieszane uczucia. Czy już się pachć w budowę czy jeszcze poczekać jakieś 2-3 latka.?!

Co do domku to jest fajny. Ja z żona wybraliśmy M44 Letni wieczór - bardziej kwadratowy ale wydaje mi się że ma te same walory co Wasz.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu.