SYLWKA 09.01.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Już kiedyś o tym pisałam, ale sprawa dla mnie nie jest jednoznaczna. Mam bialy nalot (ponoć to wykwity solne) w garazu na dwóch ścianach wewnętrznych. Ściany są z zewnatrz ocieplone, ale wcześniej ściana chyba nawilgła od środka. Nad garazem ma byc taras, a wylewka nie zostala dobrze wypuszczona poza obrys garazu i sciany zmokły. Zabezpieczylismy jedna sciane garazu, ta na ktora sciekalaby woda, gdyby np topnial snieg zalegajacy na tarasie (poniewaz na taraise zrobiony jest spadek), ale to chyba jest kiepsko zrobione. Najprawdopodobniej jest w pomieszczeniu za zimno, bo został dobrany za słaby grzejnik, więc ściany nie mogą dobrze wyschnąć. Co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 09.01.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Ja taż mam taki wykwit w nieogrzewanym garażu na ścianie pomiędzy domem a garażem, w okolicy hydroforu. Takie kryształki soli na ścianie. Okolice hydroforu wskazywałyby, że to przez wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 09.01.2008 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Moim zdaniem masz dlatego na ścianie miedzy domem a garazem, bo grzejesz w domu a garazu nie i tworzy sie wilgoc na tej scianie "cieplejszej". To podobno typowe wykwity dla wilgotnych scian. Ale co z tym robic? I na ile jest to szkodliwe dla ściany? Bo nie chcialabym tego zaniedbac i budowac garaz od poczatku Ludzie pomozcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Moze być szkodliwe dla ściany, bo niszczy/rozluźnia materiał, z którego jest zbudowana. Ciągle aktualne: grzać i wietrzyć ! A jak nie grzać, to chociaż wietrzyć !Ruchem/przepływem/wymianą powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 09.01.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 09.01.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 sciana zawierala jakieś ilości soli rozpuszczalnych przyszla wilgoć - sole się rozpusciły roztwór wylałz na zewnątrz woda odparowała a reszta została jako biały wykwit miałem takie wykwity na sorowych maxach jak domek został wymurowany po telefonie do cegielnii i rozmowie z technologiem - "poczekać aż dokładnie wyschnie usunąć mechanicznie tyle... " jezeli masz takową sytuacje powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 09.01.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 mam nadzieje, ze to tylko tyle, bo wszyscy biadola, ze to porazka - ten moj garaz. Czekam na sensowne odprowadzenie wody z tarasu nad garazem i wysuszenie scian. Musze dac chyba lepszy grzejnik do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 coś takiego powstaje po wyschnięciu zawilgoconej ściany (ew.w trakcie)kaczorek. opisał co i jak, tego się trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 09.01.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 W temacie pytasz, czy to wykwity solne czy pleśń. Jeśli to sól - to pod mikroskopem zobaczysz strukturę kryształków. U mnie były takie wykwity na więźbie i taką właśnie radę dostałam na forum; pożyczyłam mikroskop od chrześniaka i sprawdziłam. Mocno mnie to uspokoiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 10.01.2008 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 jestescie niezastapieni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 23.03.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Żeby się upewnić czy to sól ,zbierz troszkę i zalej wodą... jeśli się rozpuści to będzie to sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 25.03.2008 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 dzieki, zaraz po powrocie do domu tak zrobie. Pomimo, ze sciana juz jest zabezpieczona, ta wilgoc dalej tam jest i sciana caly czas sie"soli". Zastanawiałam sie jak ja wyszuszyc. Moze wypozyczyc jakas maszyne do suszenia wylewek czy czegostam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 28.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A zatem wśród narzędzi budowlanych nie zapominajmy o mikroskopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts