Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYKWITY SOLNE, PLEŚŃ, GRZYB?

Recommended Posts

Już kiedyś o tym pisałam, ale sprawa dla mnie nie jest jednoznaczna.

Mam bialy nalot (ponoć to wykwity solne) w garazu na dwóch ścianach wewnętrznych. Ściany są z zewnatrz ocieplone, ale wcześniej ściana chyba nawilgła od środka.

Nad garazem ma byc taras, a wylewka nie zostala dobrze wypuszczona poza obrys garazu i sciany zmokły. Zabezpieczylismy jedna sciane garazu, ta na ktora sciekalaby woda, gdyby np topnial snieg zalegajacy na tarasie (poniewaz na taraise zrobiony jest spadek), ale to chyba jest kiepsko zrobione.

Najprawdopodobniej jest w pomieszczeniu za zimno, bo został dobrany za słaby grzejnik, więc ściany nie mogą dobrze wyschnąć.

Co robic?

Moim zdaniem masz dlatego na ścianie miedzy domem a garazem, bo grzejesz w domu a garazu nie i tworzy sie wilgoc na tej scianie "cieplejszej". To podobno typowe wykwity dla wilgotnych scian.

Ale co z tym robic?

I na ile jest to szkodliwe dla ściany? Bo nie chcialabym tego zaniedbac i budowac garaz od poczatku :roll:

Ludzie pomozcie.

sciana zawierala jakieś ilości soli rozpuszczalnych

przyszla wilgoć - sole się rozpusciły roztwór wylałz na zewnątrz woda odparowała a reszta została jako biały wykwit miałem takie wykwity na sorowych maxach jak domek został wymurowany po telefonie do cegielnii i rozmowie z technologiem - "poczekać aż dokładnie wyschnie usunąć mechanicznie tyle... " jezeli masz takową sytuacje powinno wystarczyć

• 2 months później...