Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDZIE SUSZYĆ PRANIE?

agata39

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na suszarce składanej. w pokoju przy kaloryferze niestety. latem suszarka wyniesie się na balkon...

U mnie podobnie bo, moja pralnia jeszcze nie funkcjonuje. Pralka stoi w kuchni a susze na wieszaku przed kominkiem a w lato na ogrodzie. Większe gabaryty (pościel) na razie na niewykończonym poddaszu.

Rozsądne pytanie.

Warto przemysleć gdzie będzie schło pranie zanim zacznie się projektować dom lub mieszkanie. Żeby potem nie chodzić z czystym praniem przez brudny garaż z kotłowni.

Albo żeby zaprojektować wentylację w tym pomieszczeniu.

Ja suszę w lecie na balkonie, w zimie jest problem, bo zaczynamy sie nie mieścić jak się w pokoju rozłozy suszarkę.

Warto sie jeszcze zastanowić gdzie wieszać mokre rzeczy (swetry w zimie) które nie nadają się do wirowania. I zrobić jakiś haczyk nad wanną czy brodzikiem.

Ja zawsze mam dylemat.

Narazie (45 dzień wniosku o pozwolenie na budwę) myslę, że będę suszyła w "lużnym" małym pokoiku na górze przy łazience. Tylko, że Twoje pytanie uświadomiło mi, że on jest stanowczo za mały dla wszystkich funkcji, które ma spełniać, bo:

- suszyć pranie

- no i prasować

- no to może i przechowalnia rzeczy małoistotnych w danym momencie :p

- stolik z kompem- bo gdzie? W sypialni?

- nalot teściowej- bo gdzie? W salonie?...

- i wszytko inne o czym teraz zapomniałam, a napewno będzie potrzebne :oops:

gdybym budowała dom, to zaprojektowałabym maleńkie pomieszczenie - osobne na górnym poziomie domu. najlepiej z wejściem z łazienki, koniecznie z małym okienkiem. W podłodze zrobiłabym odpływ. I tam stałaby pralka i dwie rozkładane suszarki.

suche rzeczy znosiłabym do salonu, gdzie przed telewizorem można przyjemnie prasować.

marzenia...

Gość BEATA-BETI
A co sądzicie o pralnio suszarni w pomieszczeniu w piwnicy ? Czy jest to uciążliwe czy wygodne ?

W poprzednim domu miałam pralnio-suszarnię w piwnicy ale było okienko i jakoś sobie schło.

Gość BEATA-BETI
Okienko jest, ale czy bieganie z góry z koszem brudnych rzeczy itd. nikogo nie drażniło ? Nie było męczące i uciążliwe ? A następnie z wysuszonymi na górę ?

Dla mnie nie było męczące, raczej dom był męczący bo był za duży.

Jeżeli miałabym wybierać miedzy pralką w lazience ,a w piwnicy to wybrałabym w piwnicy.

raczej męczące i uciążliwe. mnie by sie nie chciało i wolałabym suszyć w sypialni. i tak też robię, bo do piwnicy mam dwa pietra w dół. tylko wielkogabarytowe rzeczy suszę w piwnicy. a pranie kocy, obrusów odkładam na wiosne żeby wysychały na słoneczku i nie przeszły stęchlizną.

Gość BEATA-BETI
Każdy woli co innego także musisz sprawdzić na własnej skórze czy dokonałeś dobrego wyboru.Dodam ,że lubię porządek dlatego pranie i suszenie musi być dla mnie schowane.Suszarka w pokoju albo w łazience u mnie odpada. :D