Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachowanie wymaganej odleg?o?ci od granicy dzia?ki

Edyta Górnicka

Recommended Posts

Witam,

Mój sąsiad 2 lata temu wybudował na granicy sąsiadującej z moją działką zabudowania gospodarcze oraz zagrodę dla psa.

Zadaszenie oraz rynny wykraczają poza granicę działki (wychodzą na moją posesję).

Mimo moich próśb nie usunął zabudowań.

Zgłosił je do legalizacji i Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego zatwierdził owe zabudowania.

Czy w tym wypadku nie muszą być zachowane wymagane odległości od granicy działki?

Jak to się ma do prawa budowlanego?

Chcę postawić ogrodzenie, które będzie zasłaniało te budynki, ponieważ są bardzo nieestetyczne a wystający dach oraz rynny mi to uniemożliwiają.

Jak rozwiązać ten problem?

Proszę o pomoc.

• 1 month później...

Edyto,

czytam i nie wierzę własnym oczom. Jak PINB mógł zatwierdzić coś takiego bez Twojej zgody? Zresztą przepisy uniemożliwiają posiadanie obiektów w przestrzeni powietrznej innej działki. Był taki precedens w Warszawie, gdzie w centrum miasta TP SA wybudowała swój biurowiec z wykuszami które "wystawały" nad sąsiednie, prywtne kamienice. Właściciele kamienic podali sprawę do sądu motywując to - oprócz klasycznego bubla prawnego - (i śmiem twierdzić, że prawdziwie) zlewaniem ogromnych ilości wody w trakcie deszczów, które gromadząc się na całej bryle budynku z ogromną siłą spadały na dachy kamienic niszcząc poszycie dachowe. Nie znam finału, ale sądzę, że wygrali. Na twoim miejscu wysłałbym oficjalne zapytanie do PINB w tej sprawie, a później na podstawie odpowiedzi, skonstruował strategię do pozwu sądowego. I już.