Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZAFA PRZESUWNA+GARDEROBA

hlasco

Recommended Posts

Witam:) Interesuje mnie jak się robi taką szafę, jakby ktoś z Was bylby uprzejmy udokumentować jej powstawanie i wstawić instrukcję bylibyśy wdzięczni :) Najbardziej nas drzwi interesują, zwłaszcza jak je złożyć z kilku kawałkow płyty i ew. lustra...

Przyłączam się do prośby. Szczególnie pomocne by były jakieś rysunki z etapu projektowania - jeśli ktoś zachował. Instrukcja (z cyklu zdjęcie kolejnego etapu) - to marzenie :)

Przymierzam się do zrobienia 2 szaf... jedna 4,5m (coś w stylu tego co eliotas) szerokości, druga ~90cm. Obie wysokości ~2,60m

I tu pytanie do bardziej doświadczonych - odnośnie tej wąskiej (~90cm szer.)

Jest sens robić drzwi przesuwne czy lepiej klasyka otwieranego - bo za bardzo nie wiem jak to rozwiązać. Inna sprawa, że nie wiem czy dać drzwi pojedyncze czy podwójne (czy nie będą wyglądały jak wąskie paski "czegoś").

WItam, u siebie zamawiałem z Komandora, więc w sprawie montażu drzwi za wiele nie mam do dodania, ale szafę ok. 90 cm szerokości i dość wysoką (2,6m) zdecydowanie zrobiłbym uchylaną. Jeśli masz miejsce z przodu tej szafy, np. jeśli nie stoi w wąskim korytarzu, to tym bardziej.

WItam, u siebie zamawiałem z Komandora, więc w sprawie montażu drzwi za wiele nie mam do dodania, ale szafę ok. 90 cm szerokości i dość wysoką (2,6m) zdecydowanie zrobiłbym uchylaną. Jeśli masz miejsce z przodu tej szafy, np. jeśli nie stoi w wąskim korytarzu, to tym bardziej.

W tzw. międzyczasie poprzeglądałem sobie ofertę producentów systemów do drzwi i zabudów... i chyba się zdecyduję na kombinacje przesuwanych i uchylnych - składane dzielone na 2 części.

• 4 months później...
MOJA SZAFA MA WYMIARY (137SZER.- 230WYS.- 130GŁĘBOKA)PEŁNI FUNKCJĘ GARDEROBY I SCHOWKA NA RUPIECIE. ZAMÓWIŁAM DRZWI Z DWÓCH SKRZYDEŁ W TYM JEDNE Z LUSTREM. Z ZAMONTOWANIEM KOSZT 790ZŁ. KOSZT PŁYT, PROWADNIC, LUSTER I TYCH INNYCH BAJERÓW BYŁBY PRAWIE JEDNAKOWY A DOLICZAJĄC JESZCZE RYZYKO PRZY ZAKŁADANIU I BIORĄC POD UWAGĘ NIERÓWNOŚCI NIE BYŁO SENSU DOKŁADAĆ SOBIE PRACY. ZA TO WE WNĘTRZU" RÓBTA CO CHCETA" :D . W CASTORAMIE KUPIŁAM DRĄŻEK O DŁ 1,5 METRA ZA 15ZŁ( TRZEBA DOCIĄĆ). UCHYTY MOCUJĄCE 2,5 ZŁ. I NAJCIEKAWSZE MOŻNA TAM KUPIĆ GOTOWE REGAŁY Z DREWNA DO PRZECHOWYWANIA Z (DO SAMODZIELNEGO ZŁOŻENIA)ZA 35ZŁ. W IKEI LUB NA ALLEGRO MOŻNA KUPIĆ UCHWYTY NA ŻELAZKO I ODKURZACZ( W GRANICACH) 30ZŁ. BARDZO PRZYDATNE I POMAGAJĄ UTRZYMAĆ PORZĄDEK :wink:

• 5 months później...
  • 1 year później...
  • 10 years później...