michał24 09.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mam malutki domek i bede robic elewacje sciany są otynkowane tynk jest w bardzo dobrym stanie.Czy mozna styropian przymocowac bez kleju tylko samymi kołkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Oczywiście, że można! Ale pod warunkiem, że twoim marzeniem jest widok "cegiełek" 50x100cm na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 jakbyś to chciał zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał24 09.01.2008 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jak tynk jest równy pod styropiane mi puzniej styropian przeszlifuje tarko sprawdzajac łato to raczej nie powinno sie odznaczac.A przymocowac styropian na same kołki to powinno byc łatwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.01.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jeśli o mnie chodzi, to możesz nawet gwoździami. Twój dom.Ale- nie masz alt na klawiaturze czy nas olewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 09.01.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jak tynk jest równy pod styropiane mi puzniej styropian przeszlifuje tarko sprawdzajac łato to raczej nie powinno sie odznaczac.A przymocowac styropian na same kołki to powinno byc łatwe sznurkiem od snopowiązałki go opasaj dookoła chałupy ...przepraszam, niewytrzymałem To prowokator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał24 09.01.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 hahaha bardzo śmieszne już nie chce waszej pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 09.01.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mozesz mocowac styropian bez kolkow na sam klej ale nie na odwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.01.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czy mozna styropian przymocowac bez kleju tylko samymi kołkami co na tym zyskasz ?? klej do styropianu kosztuje 15,8 zł worek, na mały domek pójdzie tego kilkanaście worków, i masz pewność że powietrze nie będzie się przemieszczać pod styropianem, bez kleju styropian nie będzie izolował cieplnie, bo całe ciepło konwekcja zabierze Bez kleju cała elewacja popęka. Ciekaw jestem jak było z murowaniem, może sam piasek bez cementu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.01.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 domyślam się że michał24 chce ocieplać teraz a w nocy przychodzi mróz - pewnie dlatego ta niechęć do kleju... IMHO to dość głupi pomysł i zemści się po wykończeniu elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 domyślam się że michał24 chce ocieplać teraz a w nocy przychodzi mróz - pewnie dlatego ta niechęć do kleju... IMHO to dość głupi pomysł i zemści się po wykończeniu elewacji Są kleje "zerowe" , jesli się takich uzywa to i nie powinno być problemu w nocy bo koniec końców klej jest osłonięty warstwą styropianu. Warto jednak zrobic test przyczepności wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.01.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 teraz przyszło mi do głowy że w zasadzie może docelowo na elewacji będzie montowany jakiś siding albo coś w tym stylu i wtedy to "wsio ryba" jak będzie ten styropian mocowany - może być nawet na gumę do żucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.01.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 teraz przyszło mi do głowy że w zasadzie może docelowo na elewacji będzie montowany jakiś siding albo coś w tym stylu i wtedy to "wsio ryba" jak będzie ten styropian mocowany - może być nawet na gumę do żucia... Też prawda, ale do tego wykorzystuje się metodę lekką suchą bo jak przymocować sidding do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.01.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 nie wiem - wyobrażam sobie mocowania pionowych listew do muru przez styropian z dystansami które opierają się na murze, coś podobnego jak śruba, na niej tulejką jako dystans... do tych listew dopiero siding. nie wiedziałem czegoś takiego - pewnie bredzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Są kleje "zerowe" , jesli się takich uzywa to i nie powinno być problemu w nocy bo koniec końców klej jest osłonięty warstwą styropianu. Tak, tylko nie zapominaj o temperaturze ściany. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 10.01.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kołki nie służą jako tako do mocowania styropianu. Ich cel w elewacji jest zupełnie inny. raczej bez kołków, ale z klejem niż odwrotnie gdy myślisz o tynku cienkowarstwowym na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Są kleje "zerowe" , jesli się takich uzywa to i nie powinno być problemu w nocy bo koniec końców klej jest osłonięty warstwą styropianu. Tak, tylko nie zapominaj o temperaturze ściany. MCB Nie widze problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 10.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Michal24 kto pyta nie bladzi nie przejmuj sie "glupimy odpowiedziamy" forum jest od tego by m.in pytac ... Poczekaj i zrob na klej i kolki tak jak to sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Chodzi o to, że choć za dnia temperatura powietrza może być sporo większa od 0st. to ściany już nie. Klejenie należy rozpocząć gdy temperatura ściany będzie odpowiednia.Tak więc założenie, że położony za dnia styropian uchroni nocą warstwę kleju przed niską temperaturą może być błędne. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts