pierwek 10.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dokładnie... u mnie w domu (SSZ) w ciągu dnia temperatura jest niższa niż na dworze - tempertatura na dworze w ciągu dnia rożnie sobie do np 5-7oC a w domu jest dalej w okolicach 0-1 (tak jak w nocy) oczywiście jak napalę w kozie jest troszkę więcej...przez chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Michal24 kto pyta nie bladzi nie przejmuj sie "glupimy odpowiedziamy" forum jest od tego by m.in pytac ... Poczekaj i zrob na klej i kolki tak jak to sie robi. Zawsze tez można zapytać jak się ma w instrukcji wymianę oleju co 10 000 czy można wymieniać co 100 000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Chodzi o to, że choć za dnia temperatura powietrza może być sporo większa od 0st. to ściany już nie. Klejenie należy rozpocząć gdy temperatura ściany będzie odpowiednia. Tak więc założenie, że położony za dnia styropian uchroni nocą warstwę kleju przed niską temperaturą może być błędne. MCB Jeśli temp. powietrza będzie około 5 stopni to nie ma problemu, klej w wyniku wiązania wytwarza ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A czy tego ciepła wystarczy jak ściana np. -10?MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A czy tego ciepła wystarczy jak ściana np. -10? MCB Nie powiesz mi,że jak temp. powietrza jest +5 to ściana ma -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A dlaczego nie? Dzień 1: temp. pow. -10Dzień 2: temp. pow. -10Dzień 3: temp. pow. -10....Dzień n: temp ściany -10Dzień n+1: temp. pow. +5 Jaka jest temp. ściany? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A dlaczego nie? Dzień 1: temp. pow. -10 Dzień 2: temp. pow. -10 Dzień 3: temp. pow. -10 .. .. Dzień n: temp ściany -10 Dzień n+1: temp. pow. +5 Jaka jest temp. ściany? MCB Na pewno nie -10 Chyba,że ktoś miał wew. -10 i na zew. -10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Czyżby? Mówimy o ocieplaniu ścian nowo budowanego domu. W moim w tej chwili wewnątrz jest zimniej niż na zewnątrz.Gołe ściany z silikatów, 20cm płyty fundamentowej, 10cm stropu-monolitu i 58m2 otworów okiennych i drzwiowych. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Czyżby? Mówimy o ocieplaniu ścian nowo budowanego domu. W moim w tej chwili wewnątrz jest zimniej niż na zewnątrz. Gołe ściany z silikatów, 20cm płyty fundamentowej, 10cm stropu-monolitu i 58m2 otworów okiennych i drzwiowych. MCB Sciągnij sobie jakiś audytor OZC i poćwicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Sciągnij sobie jakiś audytor OZC i poćwicz. Po co? Sam odpowiedziałeś. Cytuję "Na pewno nie -10 Chyba,że ktoś miał wew. -10 i na zew. -10." MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Sciągnij sobie jakiś audytor OZC i poćwicz. Po co? Sam odpowiedziałeś. Cytuję "Na pewno nie -10 Chyba,że ktoś miał wew. -10 i na zew. -10." MCB Tylko tak: a) sytuacja kiedy wew. bedzie temp. mniejsza niz na zewnątrz jest mozliwa b) sytuacja kiedy wew. jest -10 i na zewnątrz jest -10 jest niemożliwa (chyba,że to jakaś chłodnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 b) sytuacja kiedy wew. jest -10 i na zewnątrz jest -10 jest niemożliwa (chyba,że to jakaś chłodnia) Trochę nie rozumiem. Co masz na myśli pisząc o temeraturze "na zewnątrz"? Powietrze czy ścianę? Ogólnie chodzi mi o to, że mimo dodatnich temp. na zewnątrz domu temperatura samej ściany może być przez pewien okres niższa. Przy krótkoterminowych przejściach temperatury powietrza "na plus" sam mur może utrzymać temperaturę ujemną. I dlatego zaleca się rozpoczynanie prac wtedy, gdy temperatura ścian będzie odpowiednia i nie zapowiada się gwałtowne obniżenie temperatury powietrza w najbliższym czasie. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 b) sytuacja kiedy wew. jest -10 i na zewnątrz jest -10 jest niemożliwa (chyba,że to jakaś chłodnia) Trochę nie rozumiem. Co masz na myśli pisząc o temeraturze "na zewnątrz"? Powietrze czy ścianę? Ogólnie chodzi mi o to, że mimo dodatnich temp. na zewnątrz domu temperatura samej ściany może być przez pewien okres niższa. Przy krótkoterminowych przejściach temperatury powietrza "na plus" sam mur może utrzymać temperaturę ujemną. I dlatego zaleca się rozpoczynanie prac wtedy, gdy temperatura ścian będzie odpowiednia i nie zapowiada się gwałtowne obniżenie temperatury powietrza w najbliższym czasie. MCB Oczywiście się zgadzam,ze w sytuacji gy temp. ujemna występowała przed dłuższy okres nie należy z kielnią w rączce startować o 7 rano w dniu w którym tylko sie ociepliło, tym bardziej,że o tej 7 to +5 nie będzie. Natomiast nie wierzę,że nawet jak będzie temp. powietrza -10 przez 10 dni to temp. ściany też będzie -10, dlatego,że gdy mamy na zew. -10 , wew. nie będzie -10 tylko "cieplej" - np. przy -10 na zew. i 0 wew. powinnismy mieć jakieś -9 na styku ściany przy czym temp. powietrza rosnie tak samo jak temp. styku ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.01.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kołki nie służą jako tako do mocowania styropianu. Ich cel w elewacji jest zupełnie inny. raczej bez kołków, ale z klejem niż odwrotnie gdy myślisz o tynku cienkowarstwowym na styropianie. To ja się podczepie i podpytam bo mój wątek zniknął a nie chce go odgrzebywać. Jak przymocować styropian do płyty OSB lub desek? Mam taką niewielką powierzchnie gdzie takie rozwiązanie będzie trzeba zastosować (trójkąt o podstawie ok 2m i bokach około 1,2m). Na to pójdzie siata, klej, tynk i zlicuje to z pozostałą cześcią ocieplonego i wytynkowanego muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kołki nie służą jako tako do mocowania styropianu. Ich cel w elewacji jest zupełnie inny. raczej bez kołków, ale z klejem niż odwrotnie gdy myślisz o tynku cienkowarstwowym na styropianie. To ja się podczepie i podpytam bo mój wątek zniknął a nie chce go odgrzebywać. Jak przymocować styropian do płyty OSB lub desek? Mam taką niewielką powierzchnie gdzie takie rozwiązanie będzie trzeba zastosować (trójkąt o podstawie ok 2m i bokach około 1,2m). Na to pójdzie siata, klej, tynk i zlicuje to z pozostałą cześcią ocieplonego i wytynkowanego muru. Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie, ale mając drzwi garażowe z poszyciem blaszanym ociepliłem je styropianem na klej polimerowy. Jak na razie od 2 lat trzymają się nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 10.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 ... Jak przymocować styropian do płyty OSB lub desek? Mam taką niewielką powierzchnie gdzie takie rozwiązanie będzie trzeba zastosować ... Tak jak to robią w domach w konstrukcji drewnianego szkieletu - są specjalne plastikowe "talerzyki" , w to wkładasz wkręt do drewna/płyt k-g odpowiedniej długości i to wszystko (np do płyty styropianowej gr. 10 cm wkręt 120-140 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.01.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Tak jak to robią w domach w konstrukcji drewnianego szkieletu - są specjalne plastikowe "talerzyki" , w to wkładasz wkręt do drewna/płyt k-g odpowiedniej długości i to wszystko (np do płyty styropianowej gr. 10 cm wkręt 120-140 mm). O kurcze Uratowałeś mi życie. Masz jakiegoś linka jak to wygląda....Ja będe miał 15 cm styro na OSB. Czyli jakiś długasny wkret muszę mieć A czy pomijając ten wkret ma jakiś sens mizianie styropiany klejem? Czy choć troche to zwiąże do OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 10.01.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 O te krążki/tależyki popytaj w specjalistycznych sklepach zajmujących się kompleksowo docieplaniem. 15 cm to sporo ,a trzeba te 2 cm zapasu na wkręcenie w płytę. Nie widziałem tak długich ale może są gdzieś jakieś zgrabne (chodzi o to żeby były mozliwie cienkie i ostre tzn dały się same wkręcić wkrętarką bez robienia otworów). Nie ma potrzeby dodatkowo kleić jeszcze płyty styro do osb. Wkręć sobie taki wkręt do płyty i spróbuj wyrwać, a zwyczajowo na 1 płytę wypada takich kołków kilka (1-2 po środku i jeszcze na łączeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.01.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jeszcze raz wielkie dzięki. Zaczynam poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.01.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 No właśnie...generalnie klej pod styro pomaga technicznie....chodzi o wypoziomowanie płaszczyzn....Kołki idą później...Ale tak naprawdę, normy mówią o tym, że kołków w budowie takiej jak jednorodzinna (czyli niska) nie ma potrzeby wogóle kołkować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts