Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy glazura kładziona na tynk - czy beztynku??????

Recommended Posts

Pewnie każdy się zastanawiał czy tynkować ściany pod glazurę, jedni mówią że nie trzeba inni że tak, może to zależy od rodzaju ściany, wtedy jaki rodzaj tak a jaki nie???

Ktoś mówił że pójdzie dużo kleju na wyrównanie, ale z drugiej strony koszt tynku też jest jakiś???

Podstawa czy glazura kładziona bezpośrednio na ścianę ma tendencje np do pękania albo odpadania??? :-?

Jak to jest?? :-? :-? :lol: :lol:

Zgadza się ale czy nie lepiej długą pacą wyrównać tylko klejem ...

zgadza się ale czy nie lepiej w tym miejscu wyrównac to zaprawą a nie klejem ?

(tez mozna cienko ...)

...

Kiedyś nap w bliku to spoecjalnie był skuwany tynk do gołego betonu cegły, też były kleje ale glazurnik mówił ze coś tam na tynku... :):

kiedys glazurnicy kładli płytki na zaprawie

stare tynki kazali skuwac aby

- uniknąc znacznej odsadzki

- stary tynk był często słaby i najczęsciej pomalowany - a to nie gwarantowało ze płytki nie odpadną wraz z warstwą doklejonej do nich zaprawy

No właśnie nie wiem. Był u mnie wczoraj tynkarz i nic nie mówił, żeby nie kłaść w łazience. A tynki maja być gipsowe, więc jak czytam, chyba nie za bardzo sie nadają pod glazurę

to nie czytaj tych głupot

kłaść można na sciany i na tynk, nie ma większego znaczenia

a tynk najlepiej żeby był "na ostro"

Oczywiscie, że mozna bez tynku i tylko na klej kłaść płytki. Ja nawet tak mam ze względów estetyczno praktycznych. W kuchni nie chciałam żeby fartuszek odstawał od ściany dlatego w miejscu plytek został pozostawiony pas bez tynku. Wtedy bez problemu mozna był zlicować pozostałą część ściany z płykami. Uważam, że takie rozwiązanie jest praktyczne bo nie osadza sie brud na granicy płytka i sciana. Wiem z doswiadczenia że kuchenny osad na tej krawędzi jest szczegolnie paskudny nawet przy zastosowaniu listew maskujących (ktore sa teraz niemodne). Trzeba tylko pamietac że w takim wypadku instalacje - przewody - powinny byc w bruzdach.

Sprawdz pion , poziom i na ukos . Im wieksze nierownosci , tym wiecej kleju - to wie kazdy . Tansze kleje , maja max grubosc warstwy 3mm , drozsze zazwyczaj 5mm . Sa kleje , ktore mozna klasc grubiej , ale one maja widelki np. od 10 do 30mm . Przypuszczam , ze masz na scianie dolki , nie dobierzesz wiec kleju chcac zachowac sie zgodnie z zaleceniami producentow .

Do sciany z dolkami , nie sposob przykleic rowno plytek o malych formatach .

Tak jak pisano wczesniej : wyrownaj sciane zaprawa . Taniej i latwiej niz klejem . Kleje do plytek fatalnie sie obrabia .