Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY PARKOWEJ UPB218 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Lubię domy parterowe, staram się zmieścić z powierzchnią ok 200 m2, i bardzo lubię duże otwarte przestrzenie. Zaletą tego domu jest to że sypialnia rodziców jest nieco oddalona od pokoju dla dziecka, co jest ważne gdy dziecko jest dorastającym młodzieńcem i potrzebuje prywatności.

Bryła zewnętrzna domu może niezbyt ładna, ale trudno znaleźć ciekawe parterówki mające dość duże sypialnie i wystarczająco dużo pomieszczeń i nie przekroczyć 250m2

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja uwielbiam domy parterowe.

Jeśli masz życzenie to pomogę.

Twój projekt.

Jak masz usytuowaną działkę względem stron świata? Salon jest oświetlony tylko z jednej strony, a do tego jest tam zadaszenie. Nie będzie dobrej ekspozycji względem słońca=będzie ciemno.

Salon, choć duży, nie daje użytkowanikom poczucia intymności, pełni rolę komunikacyjną bardziej, niż jakikolwiek inny. Jest usytuowany na osi wejści-wyjście na taras.

Wejście z kotłowni ( i z garażu pośrednio ) do ...kuchni. Rodzina z mokrymi butami w ręku będzie biec do wiatrołapu.

Oddzielenie sypialni rzeczywiście dobre, jest to dla Was rzecz ważna - OK.

Dom nie ma zwartej bryły, będzie tak sobie wyglądał na działce. Linia zabudowy nie jest spójna. Ale to rzecz gustu, nie dyskutuję.

Dach to koszmar dla wykonawcy i kieszeni inwestora.

Popatrz, tak na szybko.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=459&IdKolekcji=

http://www.z500.pl/index.php?projekt=17&ogolne=1&lustro=0

Lepiej, dużo lepiej. Pokój dla syna też się da wyodrębnić, szczególnie przy projekcie z500.

Pozdrawiam.

Chetnie pomogę.

• 1 month później...
Witam, czy jest Ktos kto buduje ten projekt, a moze ktos wie gdzie stoi taki dom, bardzo mi zalezy zeby to zobaczyc na zywo. Gdyby to jeszcze bylo na terenie woj. mazowieckiego to byloby juz super.Chodzi o projekt UPB-218 lub Dom przy parkowej.

• 3 months później...

Cześć, niestety już nie choć dalej uważam że jest interesujący. Niestety koszty dachu przeważyły na korzyść z17 z pracowni Z500. Choć też dokonałam wiele zmian przerabiając np garaż na dwa pokoje i dokupując garaż oddzielny (mam dużą działkę)

Ale życzę powodzenia

http://www.z500.pl/projekt/z17.html

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

więc jednak się zdecydowaliście na ten projekt, a już się wystraszyłam, że nie spotkam nikogo i zaczęłam się zastanawiać co jest z nim nie tak, że nikt go nie chce... czy to ja mam jakiś wypaczony gust czy jak ?

My też zaczniemy od fundamentów i pewnie postoją i poczekają sobie trochę zanim pójdziemy z robotą dalej.

Robiliście fundamenty z bloczków czy lane betonem ?

Macie już może jakieś wyliczenia kosztów budowy, to które podają na stronach to zawsze jest jakieś mało adekwatne do rzeczywistości.

Zauważyliście już jakieś plusy i minusy tego domu, jesteście już trochę dalej niż ja więc może coś podpowiecie :)

Fundamenty robimy z bloczków, jeżeli chodzi o koszty to na razie mamy wycenę stanu surowego zamkniętego, bo tyle chcielibyśmy zrobić w tym roku.

No cóż - rozmija on się z tym co podają, ale wprowadziliśmy zmianę odnośnie dachu - zamiast blachodachówki chcemy położyć dachówkę ceramiczną, no a tego dachu jest trochę.Zdecydowaliśmy się karpiówkę z Koramica w kolorze mahoniowym (angoba szlachetna),którą będziemy kłaść w łuskę.

Ten etap przez firmę, która nam buduję, został wyceniony na 300 tys.

I to by było na tyle :-)

my chcemy robić tzw. metodą gospodarczą, część ekipa a ile damy radę to sami z pomocą rodziny (zobaczymy jak to będzie) wykończeniówkę to już z pewnością będziemy robić sami. Tak więc chcemy zjechać trochę z kosztów. Najgorsze jest to, że wybór w materiałach jest w tej chwili tak duży, że ciężko się na coś zdecydować....

Zastanawiam się z czego ściany (bo od tego będzie zależało jakie fundamenty) i jaki dach - chciałabym gont, choć muszę jeszcze o nim poczytać czy warto.

Ściany pewnie zrobimy z bloczków ocieplonych styropianem, chociaż pewnie obgadamy to najpierw z kilkoma ekipami i zobaczymy co radzą... najgorsze jest zacząć...i się zdecydować... później już jakoś idzie.

dziękuję za rady, na tym etapie każda mi się przyda :)

• 1 month później...