Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki duży dom dla 3 osobowej rodziny ?

Jaki duży domej dka 3 osobowej rodziny ?  

66 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki duży domej dka 3 osobowej rodziny ?

Recommended Posts

Jaki planujecie czy wybudowaliście dla 3 osobowej rodziny ?

Jakie są Wasze przemyślenia co do wielkości pokojów , kuchni itd.

Ja jestem za opcją ok. 100 m2 - to tak wg. nas w sam raz.

Wybudowanie małego nie kosztuje wiele mniej , choc pózniejsze koszty utrzymania oczywiście będa mniejsze. Wiem ,że kazdy z Was bedzie mniał inne zdanie , a wszystko zależy od zasobnosci portfela . Cóż taki jest ten nasz swiat !

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co to za różnica? Odpowiedzi może być tyle ile osób na forum. Sama musisz przemyśleć jakie masz potrzeby i na co cię stać.

Ja mam 77m domek dla rodziny 2+2. Ale są tacy, którzy dla dwóki nie wyobrzżają sobie mniejszego domu jak 250m2. Skoro mają takie potrzeby i stac ich na to, to fajnie. Ty musisz wiedzieć czego Ty chcesz 8)

jeśli ma Ci to w jakiś sposób pomóc - to: 2+1 dorastający nastolatek, a i kot jeszcze :wink: mamy zamiar od lutego zmieścić się na 112 m użytkowej (po tzw podłogach więcej ok 150) może zbudowalibysmy większy, gdyby było nas stać - a w tej sytuacji cieszymy się tym, co mamy :D czyli: własnym domkiem i ogrodem

a poza tym rację ma ohh :D

p.s. ustalcie wspólnie w trójkę (lub dwójkę - gdy trzeci niedecyzyjny :wink: ) swoje priorytety

Zagłosowałam na 100 m, ale pod warunkiem, że rodzina trzyosobowa, trzyosobową pozostanie ;-) U nas cztery osoby i wychodzi mi, że na nasze potrzeby potrzebujemy domu o 130 -140 m powierzchni użytkowej. Jeszcze dużo zależy od tego jaki dom. Widziałam parterówki 105 m, które wcale nie byłyby dla nas za małe, ale muszę mieć stromy dach i od razu dochodzi 20 - 30 m2 :-?

• 2 weeks później...
O takiej wielkości na jaką Cię stać.

Jedyne rozsądne kryterium wyboru.

Stać, żeby wybudować i stać, żeby utrzymać. I mieć siły (lub pieniądze), by posprzątać ;) My mamy mało kasy, więc 120 użytkowej budujemy na 2 + 2 (na razie 2)

Jesteś przekonana, że dokonałaś właściwego wyboru?

To świetnie. O to chodzi.

Z Twoich postów i foto wynika, że finiszujecie.

Powodzenia

Stać, żeby wybudować i stać, żeby utrzymać. I mieć siły (lub pieniądze), by posprzątać ;) My mamy mało kasy, więc 120 użytkowej budujemy na 2 + 2 (na razie 2)

Jesteś przekonana, że dokonałaś właściwego wyboru?

To świetnie. O to chodzi.

Z Twoich postów i foto wynika, że finiszujecie.

Powodzenia

Dzięki. Jeszcze 2-3 mies do przeprowadzki i lata całe do ukończenia dzieła. :(

Jestem przekonana. choć, jak wszyscy, popełniłam błędy, z których sie wyspowiadałam :) na jednym z wątków:

http://forum.muratordom.pl/co-bys-zmienil-a-budujac-jeszcze-raz,t4804-300.htm

Nas co prawda na razie jest dwoje -ale w planach będzie nad troje (max czworo :) ). Początkowo mysleliśmy o małym domku -ok 80-90m.kw. Jednak im bliżej budowy -tym bardziej precyzowały się nasze oczekiwania. Więc:

-salon minimum 30m.kw,

-kuchnia -minimum 11m.kw,

-Sypialnie -minimum po 12m.kw.

Dodając do tego kotłownię, garderobę i komunikację oraz sporą łazienkę (ponad 14m) i wc na parterze -"wyszło" nam w końcu 133m.kw. "po podłodze" (użytkowa 120m.kw). Salon duży, jasny -pełni jednoczesnie funkcję jadalni (36,5m.kw), połączony z kuchnią -11,5m.kw. Sypialnia "małżeńska" ma 16m, pokój "uniwersalny" -13m -a przyszły "dziecinny" -ok 12m. Celowo przewidzielismy jeden pokoik "uniwersalny" -będzie stał w nim komputer, biblioteczka i drugi TV- oraz zapasowa sofa -dla niespodziewanych gości. Uwzględniając to wszystko -to w zasadzie "na dziecko" zostaje nam tylko jeden pokój -mimo sporych rozmiarów domku :roll: ....

kachna28 dobrze radzi ....

warto indywidualnie rozwazyc czego oczekujemy, jak spedzamy czas, gdzie chcemy miec wygode i luz, a gdzie wystarczy minimum powierzchni.

np my poszlismy w wariant powiedzmy zrownowazony: kazda z sypialni jest raczej duza, kuchnia ma oddech, a salon sredniej wielkosci nie narzuca sie z nadmierna przestrzenia.

to na pewno nie jest jedyne rozsadne kryterium ;-)

Po przeczytaniu Waszych postów takie są moje przemyślenia :

Doszłam do wniosku ,że optimum to tak Użytkowa powierzchnia 100-120 m ( po podłodze nie więcej niż 140 m). Nie mniej nie więcej - to tak optymalnie.Domek z użytkowym poddaszem .Na parterze oprócz salonu dodatkowy pokój (parter ok.55-60m2) , góra może być wykańczana póżniej choć boję się totalnego bałaganu na dole. Czyli będzie kasa będzie wykańczanie , nie będzie kasy zostanie na później (oby dzieci nie musiały wykańczać góry)

, a ja nie musiałabym latać ze szczotką i wszystko sprzątać kilka razy dziennie ?

Myślę też o kubaturze domu : jak patrzę na projekty to domy w podobnej wielkości mają różną kubaturę i zastanawiam się dlaczego ?

A kubatura to więcej powietrza do ogrzania !

Garażu na początku nie planuję. Samochód i tak co jakiś czas się zmienia a blachy sa podobno ocynkowane. Choć zima byłby przydatny.

Ewentualnie mniejszy dom z garażem - 90 m dom + 20 garaż - to też jest jakaś koncepcja , choć ta opcja mnie jakoś nie kręci!

Co o moich koncepcjach sądzicie ?

Ja buduję domek Z45+ -jest to wersja powiększona tego poniżej (nasz ma, jak pisałam 133m po podłodze i nieco poprzestawialiśmy ścianki -np garderoba jest przy sypialni nr 1 -a przez to mamy duużą 14,5 łazienkę):

http://www.z500.pl/projekt/z45.html

Ale może tobie wystarczyłaby wersja podstawowa. Kubatura malutka -300m. Bryła prosta -"bez wodotrysków" -garażu brak. Niestety -brak też dodatkowego pokoju na dole -ale górne też można wykończyc "na raty" -a zrobienie schodów czy ocieplenie poddasza- i tak Cię nie ominie -ani w tej ani w innej opcji.

Podoba mi się projekcik :

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html

Choć nie ma małej kubatury , ale jest sympatyczny . Układ pomieszczeń trochę byłby do zmian , ale taka jest kolej rzeczy. Tutaj kuchnię zrobiłabym z tyłu domu z racji wjazdu na działkę od południa.

lub :

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/radosny/index.php

Ten jest mniejszy i jakby mniej ustawny choć też sympatyczny !

W pierwszym za mały jest moim zdaniam salon, ta spiżarka przy kuchni też mi jakoś "nie leży"... W drogim kuchnia i jadalnia są osobno od salonu -ja wolę gdy kuchnia łączy się z salonem -ale to kwestia gustu. Jeśli nie ogranicza Cię działka (mnie ograniczała szerokośc 14,5m) -to napewno coś znajdziesz! projektów są tysiące!