Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki duży dom dla 3 osobowej rodziny ?

Jaki duży domej dka 3 osobowej rodziny ?  

66 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki duży domej dka 3 osobowej rodziny ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisałam powyżej -proszę :) :

Ja buduję domek Z45+ -jest to wersja powiększona tego poniżej (nasz ma, jak pisałam 133m po podłodze i nieco poprzestawialiśmy ścianki -np garderoba jest przy sypialni nr 1 -a przez to mamy duużą 14,5 łazienkę):

http://www.z500.pl/projekt/z45.html

Ale może tobie wystarczyłaby wersja podstawowa. Kubatura malutka -300m. Bryła prosta -"bez wodotrysków" -garażu brak. Niestety -brak też dodatkowego pokoju na dole -ale górne też można wykończyc "na raty" -a zrobienie schodów czy ocieplenie poddasza- i tak Cię nie ominie -ani w tej ani w innej opcji.

Nas jest troje i raczej więcej nie będzie. Dom ma 153 mkw użytkowej plus garaż. W projekcie było 5 pokoi. Z tego zostało 4 ale większe. Salon z jadalnią i gabinet na dole, i dwie duże sypialnie na górze. Dla mnie to optymalna wielkość. W fazie projektowania próbowałam przekonać męża do mniejszej powierzchni, jakieś 120 mkw, ale się nie dał. Chodziło mi o koszty oczywiście. I teraz sie cieszę. Po to właśnie buduje dom, żeby mieć trochę przestrzeni.

Moja MAlina ma piwniczke (nie wiem po co) salon, 2 łazienki, salon, sypialnia i 2 pokoje. Chłopcy poszli rok temu i dwa lata temu drugi na studia.

Pusto i głucho. 186 uzytkowej nie wiem komu. Na trójke, 100metrów max. Wykonczone i zamieszkałe, ale i eksploatowane light. Starczy w zupełności. Słowo. Mieszkam 2 lata.

Pozdrawiam

wnuki jakoś się pomieszczą - ile dni w ciągu roku będzie więcej osób?

trzeba pamiętać też o kosztach utrzymania tego.

jak dla mnie najprościej: określić ilość pomieszczeń pod względem ich używania

np

sypialnia rodziców

sypialnia(nie) dziecka (dzieci)

gabinet(jeśli potrzebny)

przestrzeń dzienna

garderoby (jeśli jakieś mają być)

łazienka (ki)

pomieszczenie gospodarcze (a może poprostu wystarczy większy garaż)

kuchnia

i po takim zestawieniu określić dopiero jakiej powierzchni powinny być poszczególne pomieszczenia.

pozdrawiam

U nas właśnie tak jest. Na piętrze dwie duże sypialnie z garderobami. Jedna dla nas, druga dla naszej córci. Wspólna, niestety łazienka. Na dole duży salon połączony z jadalnia i kuchnią i gabinet. No i oczywiście dolna łazienka. :wink: Brakuje pomieszczenia gospodarczego przy kuchni. Jeszcze nie mieszkam, ale wiem, ze przydałoby się.

Ja sie wychowalam w bloku na 36 metrach, ja , rodzice i jeszcze na psa sie miejsce znalazlo :)

Nie przesadzajmy z ta powierzchnia do sprzatania :)

Jak to sie mowi - ciasny, ale wlasny!!!

A tak na serio, to my budujemy 120m2.

Na razie jestesmy tylko: ja i mezul. W najblizszej przyszlosci planujemy psa. Duzego. Potem kota.

Potem dzieci - opcjonalnie dwoje.

Gdzies w tych planach w pewnej chwili zagosci pewnie na dluzej ktores z naszych rodzicow.

Tak wiec pokoje potrzebne beda 4 plus salon. To takie minimum, ktore mimo wszystko wystarczyloby nam na dlugie, dlugie lata. Tymczasem pokojow mamy 6, salon, piwnica... Wiecej niz potrzeba. Ale - moze kiedys mili goscie przyjada i zechca zanocowac? Przezorny zawsze ubezpieczony :)

U nas 4 osobowa rodzinka...ja, mąż i dwie córeczki. Budujemy, a raczej mamy w planie wybudować domek około 120 m2. Myślę, że jak każdy będzie miał swój pokoik a dziewczynki nawet jeden wspólny, bo są jeszcze małe ( 3 lata i 1,5 roku), to jeszcze nam zostaje jakiś pokoik dla gości!

• 2 weeks później...
Czyżby wątek się wyczerpał ? :evil:

Trzeba co chlapnąć to się ożywi. Ja buduję i częściowo mieszkam w domu który podobnie do innych ma po jednym pokoju dla dzieci i wspólny pokój małżeński, do tego salon, jadalnia, gabinet i kuchnia (zamknięta :D ) czyli standard :D Różnica jest tylko taka, że najmniejszy pokoik ma 35 m2, pozostałe są nieco większe, oczywiście wszystkie z garderobami. :D Dochodzi do tego piwnica 350 m2 i budynek gospodarczy z garażem, pracownią i dwoma pokoikami do spec-wykorzystania. W sumie tysiąc metrów z hakiem po podłodze :D :D :D Jak widać na obrazku całość upodobniona jest do klasycystycznego dworku. Uważam, że jego wielkość jest optymalna dla mojej rodziny. Piwnica już teraz jest pełna - muszę się wziąć za robienie dodatkowych półek. O zaletach dużych pomieszczeń chyba nie muszę wspominać. :D :D :D :D

Się teraz posypią gromy :D :D :D :D

Kto to będzie sprzątał !!! ile to okien do umycia !!! jak to ogrzać !!! :D :D