Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uśmieszki

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agnieszkakusi napisał:
Czy nie warto byłoby wprowadzić więcej buziek do wyrażania emocji? Czasami przydałyby się inne twarzyczki....

Czy emotikony nie zubażają przypadkiem naszego języka pisanego? Przecież, o ile dobrze sobie przypominam, żadna z lektur, jakie zdarzyło mi się w życiu przeczytać, nie zawierała takowych, a przekazywała całe spektrum emocji, jakie autor chciał czytelnikowi przekazać.

Generalnie jestem przeciw stosowaniu "uśmieszków" w jakiejkolwiek formie pisanej. Sam uzywam je bardzo oszczędnie, chyba tylko na fali ogólnego trędu, choć mogę się bez nich doskonale obyć.

Poszerzając nieco temat, dodam jeszcze, że ubolewam również nad niechlujstwem językowym i piśmienniczym forowiczów. Nagminne niestosowanie polskich znaków prowadzi niekiedy do efektów wręcz kuriozalnych.

Axenty masz rację ! Ale pomimo, że nie uważam się za osobę mającą problem z wyrażeniem swoich emocji językiem pisanym, to jednak nie jestem przeciwniczką używania tzw."buziek" w czasie wymiany poglądów w sieci. Czasami bywają bardzo przydatne właśnie tutaj! W życiu nie wzięłabym do ręki nawet książki napisanej "pismem obrazkowym" lecz w czasie wymiany zdań i poglądów na Forum używam ich i ... nie przeszkadzają mi :D Chociaż, przyznaję, są osoby nadużywające tego sposobu wyrażania emocji!

Pozdrawiam :D

Axenty, ale tu nie chodzi o to, żebyśmy przeszli na pismo obrazkowe. Czasami są takie sytuacje, przydałyby się fajne ikonki np. dziękując komuś za pomoc(radę) przy słowie "dziękuję" można wstawić uśmiechniętą buźkę z kwiatkami. To taki miły akcent.

AXENTY napisał:

Czy emotikony nie zubażają przypadkiem naszego języka pisanego? Przecież, o ile dobrze sobie przypominam, żadna z lektur, jakie zdarzyło mi się w życiu przeczytać, nie zawierała takowych, a przekazywała całe spektrum emocji, jakie autor chciał czytelnikowi przekazać.

Język, którym się posługujemy na forum to nie język literacki. Bez emotikonek bardzo łatwo o nieporozumienia. W zwykłej rozmowie często mówi się coś a wyraz twarzy wskazuje na coś innego i wtedy rozmówca chwyta żart czy. To taki przykład. Emotikonki to wprawdzie ubogie protezy ale bez nich trudno sie rozmawia na forum czy na chacie.