Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowo 9 - Chatka Iwy i Artka! :)

kotecek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam,

Bardzo podoba mi sie Wasz domek, jest ksztaltny i ma duzo okien co bardzo lubie :)

Mma do Was pytanie, czy wracacie do Polski by po raz pierwszy wbic lopate i prowadzic budowe dalej? Czy tez robicie to na odleglosc? Przy pomocy rodziny/firmy/etc.. Z ciekawoscia poslucham Waszej koncepcji, bo to jest bezposrednio moj problem. Warunki zabudowy mam, teraz zdalnie przy pomocy jednej milej pani architekt meczymy sie z papierologia...

Mam do Was pytanie, czy wracacie do Polski by po raz pierwszy wbic lopate i prowadzic budowe dalej? Czy tez robicie to na odleglosc? Przy pomocy rodziny/firmy/etc..

Witaj DorkoS.

No właśnie z tym jest spory problem....

Mamy zamiar wrócić do Polski na jakiś bliżej nie określony miesiąc i zacząć budowę. A później już jakoś, mamy nadzieję, poleci..... Przy pomocy kuzyna, który się trochę zna i teścia.

Żal mnie ściska, że nie bedziemy mogli być obecni przy budowie, ale - fundusze są potrzebne, no i trzeba zarabiać na obczyźnie. :-?

A nie chcemy wracac na cały okres budowy, bo wtedy wszystko się przeciągnie...

Ciekawe jaką Ty masz koncepcję?

Może wspólnie coś wymyślimy :lol:

Mamy zamiar wrócić do Polski na jakiś bliżej nie określony miesiąc i zacząć budowę. A później już jakoś, mamy nadzieję, poleci..... Przy pomocy kuzyna, który się trochę zna i teścia.

Żal mnie ściska, że nie bedziemy mogli być obecni przy budowie, ale - fundusze są potrzebne, no i trzeba zarabiać na obczyźnie. :-?

A nie chcemy wracac na cały okres budowy, bo wtedy wszystko się przeciągnie...

Ciekawe jaką Ty masz koncepcję?

Może wspólnie coś wymyślimy :lol:

Też się bardzo głowię nad tym. Szacuję, że pozwolenie na budowe pewnie gdzieś latem się pojawi, bo to Kraków. O ile nie przeciągnie się coś. Każdy przyjazd do Polski to spory w sumie wydatek, jak się wszystko razem złoży. W dodatku u nas rodzinka 2+3 więc jeszcze większy problem. Zastanawiam się nad tym, czy tych pięniedzy nie przeznaczyc na jakiegos inspektora, a kawalkami robote zlecac jakims ekipom. Szczerze mowiac siwieje juz od tych rozmyslan. Rodzina daleko, wiec pomoc z ich strony raczej odpada. Wziecie firmy jest kosztowne. Ale moze tez tansze, niz poprawianie po kims bledow. Duzo bym dala, zeby ktos nade mna stanal i powiedzial, ze to lub to rozwiazanie jest najlepsze.

Ja wolałabym być na miejscu. W końcu nie ma to jak własny nadzór nad budową...w senie tego, że panowie z ekipy mogą czegoś nie dopatrzyć, a nasze oko zawsze jakiś błąd wyłapie!! Czytając forum innych, widzę, że jednak te błędy się zdarzają, pewnie nie u każdego ale są...czasami nawet nie ekipa, może być towar, który kupimy... i jak tu go oddać czy wymienić na odległość??? ciężka sprawa! :( :roll:

Oczywiscie, ze najlepiej jest byc na placu budowy 24h/dobe.

Do niedawna jeszcze wlasnie tak to wszystko planowalismy...

Mielismy kupic przyczepe kempingowa i mieszkac sobie na dzialeczce, obok fundamentow i pnacych sie w gore murow...

Niestety, gdy obliczylismy ile mozemy w tym czasie zarobic w Irlandii... stwierdzilismy, ze nie ma sensu siedziec pol roku w Polsce. To, co w tym czasie zarobimy, przeznaczymy na dach, okna i drzwi. Nie chcemy siedziec w IRL w nieskonczonosc.

Co do pilnowania budowy, to MUSI BYC ktos taki. Nie ma innej rady. I musi to byc osoba zaufana. Mamy nadzieje, ze bedzie to nasz kuzyn. Liczymy jeszcze troszeczke na tescia :D Jestesmy w tak dobrej sytuacji, ze mieszkaja oni w promieniu 30km (tesc), 60km (kuzyn) od terenu budowy, wiec beda mogli od czasu do czasu podjechac na zwiady. Nie zastapi to jednak nigdy ciaglego nadzoru. W koncu zdarzaja sie takze kradzieze.... I tym sie martwimy, ale co zrobic, kiedy nikt nam nie da zadnych pieniedzy i sami musimy na wszystko zarobc pracujac za granica...W Polsce bysmy w zyciu na dom nie uzbierali. Nie chcemy tez czekac az uzbieramy cala kwote, bo jest to po prostu nie mozliwe. Ceny rosna jak na sterydach :-?

Co do bledow - to mam jedynie nadzieje, ze nie ma takich, ktorych nie daloby sie naprawic.....

Ja wolałabym być na miejscu. W końcu nie ma to jak własny nadzór nad budową...w senie tego, że panowie z ekipy mogą czegoś nie dopatrzyć, a nasze oko zawsze jakiś błąd wyłapie!! Czytając forum innych, widzę, że jednak te błędy się zdarzają, pewnie nie u każdego ale są...czasami nawet nie ekipa, może być towar, który kupimy... i jak tu go oddać czy wymienić na odległość??? ciężka sprawa! :( :roll:

Strumyczku, czego ja bym nie wolala i nie chciala, oj dluga by byla ta lista...

A tak swoja droga, zastanawialam sie co laicy budownictwa, jak ja i moj maz jestesmy w stanie wychwycic tak naprawde na poziomie stanu surowego. Kilka moze rzeczy, ale gdyby osoba do ktorej mam zaufanie, powiedzialaby, ze dana rzecz jest dobrze zrobiona, uwierzylabym. No moze nie w wypadku, gdyby schody byly drabina lub w inna abstrakcje.

Wiec nadzorowanie co pewien czas ekipy ma dla mnie sens, ale 24h na okraglo

wydaje mi sie, ze juz mniej. ALe moze jestem w bledzie.

dorkaS napisała:

Strumyczku, czego ja bym nie wolala i nie chciala, oj dluga by byla ta lista...

A tak swoja droga, zastanawialam sie co laicy budownictwa, jak ja i moj maz jestesmy w stanie wychwycic tak naprawde na poziomie stanu surowego. Kilka moze rzeczy, ale gdyby osoba do ktorej mam zaufanie, powiedzialaby, ze dana rzecz jest dobrze zrobiona, uwierzylabym. No moze nie w wypadku, gdyby schody byly drabina lub w inna abstrakcje.

Wiec nadzorowanie co pewien czas ekipy ma dla mnie sens, ale 24h na okraglo

wydaje mi sie, ze juz mniej. ALe moze jestem w bledzie.

DorkaS,

No pewnie...ja też nie mówię o 24h/dobę staniu i przypatrywaniu się na czyjeś ręce...mnie by to denerwowało...ale nadzór jako taki jest potrzebny! czasami trzeba kompromisu...kombinacji...żeby było tak jak chcemy.

No cóż...Życzę podjęcia DOBREJ DECYZJI!!

Nie martwcie sie tak strasznie. W koncu tyle domow sie buduje i jakos to jest :)

Majster wie, co robi :)

Przeżyłam już jako dorosła generalny remont domu moich rodziców i róźnie bywa z majstrami. Z tego okresu zostalo mi w pamieci powiedzonko gosci murujacych scianke ( krzywa jak nieszczescie) 'eeee co tam pan sie martwi, przyjdzie murarz z pacą i się dziury stracą'. Stąd moje mrzonki o firmie doskonałej :)

my tez zastanawiamy sie cały czas jak to będziemy budować na odległośc :-?

co prawda tylko ok.130 km.ale zawsze .A mamy tylko miesiąc urlopu i cos trzeba będzie wymysleć.Teraz juz nam ,, czacha dymi'' a co bedzie dalej.jak tak czytam to wszyscy mamy podobny problem ale damy radę trzymam kciuki za wszystkich i życzę dorych pomysłów. :D

Pewnie bedzie wymagalo cierpliwosci :) Mamy juz pewne doswiadczenie, osiem lat czekalismy na to, ze bedziemy mogli cos postawic na splachetku, ktory mamy. Po pieciu latach wyjechalismy, bo co dogonilismy ceny mieszkan z finansami to one hyc, a jak juz wyjechalismy to sasiedzi nas zdalnie znalezli, bo im po ponad 24 miesiacach udalo sie przezwyciezyc biurokracje. A nam zdobycie WZtki, (od zlozenia stosownych papierow zajelo tylko ... 13 mcy ).

A nam zdobycie WZtki, (od zlozenia stosownych papierow zajelo tylko ... 13 mcy ).

O Matko!!!! 13 miesiecy???? Jak to jest mozliwe?????? :o

Nam zajelo to 6 miesiecy, ale sprawe zalatwial terazniejszy wtedy wlasciciel a czas mijal i mijal... Pozniej my wzielismy sie za to i poszlo juz szybko...

Ale 13 miesiecy..... Jezuuuu. A wiecie ze WZ-ek ma juz niedlugo w ogole nie byc? Teroz??????

A nam zdobycie WZtki, (od zlozenia stosownych papierow zajelo tylko ... 13 mcy ).

O Matko!!!! 13 miesiecy???? Jak to jest mozliwe?????? :o

Nam zajelo to 6 miesiecy, ale sprawe zalatwial terazniejszy wtedy wlasciciel a czas mijal i mijal... Pozniej my wzielismy sie za to i poszlo juz szybko...

Ale 13 miesiecy..... Jezuuuu. A wiecie ze WZ-ek ma juz niedlugo w ogole nie byc? Teroz??????

13 miesiecy do w gminie Krakow bardzo dobry rezultat :) poczytaj sobie opowiesci innych ubiegajacych sie o ten swistek.

Brak WZtek mial byc za poprzedniego rzadu, tym razem pewnie tez sie skonczy na populistycznych planach.

Tak naprawdę to nie wiem jacy są architekci bo rozmawialiśmy z jedną kobietą która tak naprawdę to bardziej zna się na sprawach papierkowych niz na prawie budowlanym.Takie mamy wrażenie.Ale była bardzo miła :D Mamy przyjechać za 3 tygodnie zobaczyć projekt.Zapłacilismy 3 tysiące zaliczki a później jeszcze trzy.Projekt kosztuje nas 2 tysiące a reszta to pozwolenia itd.

Mamy nadzieję że będzie to trochę wczesniej niż sierpień,tak nam wstępnie powiedziano.Mamy prośbę jak sie dowiecie o tych budowniczych to czy moglibyscie dac nam ich namiary bo mamy 1 ekipe z gór i chcielibysmy porównać ceny robocizny.Z góralami jest mały problem bo trzeba załatwic zakwaterowanie. :D

Dzwoniłam teraz do pani z biura projektowego i pani poinformowała nas że projekt zrobią nam po dostaniu warunków zabudowy i nie będziemy musieli nic dopłacac.U nas cena powyższa obejmuje

projekt architektoniczny 2 tys.

projekt adaptacyny działki 1 tys.

projekty instalacji wew.,zew. po 800 zł.od każdej razy 3= 2400

przyłacze wodne i energetyczne,oraz mapki potrzebne do celów projektowych 600 zł.Wszystko 6000 tys..Ajak wyglada to u was,poprosze o wasze warunki zabudowy,przynajmniej nas to trocę rozjasni. :D

Co do ekipy budowlanej to super.Podziwiam was nie jestescie w kraju a tyle macie pozałatwiane. :o