Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowo 9 - Chatka Iwy i Artka! :)

kotecek

Recommended Posts

o kurcze sorry za pomylke ;( ;( nie tu wpisalem to co chailem. w Twoim dzienniku usunalem juz moje posty i tutaj je daje

najpierw zarobi dziewczyna a potem bedzie budowac.. i dobrze...

no i sojusznik 29 maxa + 15 stry

szczerze ci powiem ze niczym nie zabezpieczyłem. jedyne co zrobilem to schody przykryłem tak zeby woda sie nie dostawała w dużych ilościach bo bym bagno mial...

nie przykrywałem stropu... padal na niego deszcz, snieg. - z kilka razy bylem snieg zgarnac bo nie mialem co robic...

bylem patrzec czy cos sie stalo ze stropem ale caly i zdrowy...

i jeszcze raz przepraszam za pomylke.

hehehe no sl;umsy, czytalem :) no nie wszyscy wiedza co i jak. a pisza.. ja mam przewage ze mam tescia ktory buduje domy od XX lat i pomaga i doradza. W sumie on sam powiedzial ze 15 to za dyuzo. ze juz lepiej 12 - ale to nic sie nie dzieje.. wazne ze wentylacje porobil wszedzie.

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam czytałam wasz dziennik i podziwiam odwagi w podjeciu tak ważnej decyzji mam pytamko a gdzie będziecie sie budowac.A powiem jeszcze jedno my też narazie jestesmy w Irlandii-Kilrush aby tak jak wy zarobic na nasz wymarzony domek chcielibysmy tez w tym roku tak na koniec sierpnia poleciec na troche do Polski aby kupic projekt a mamy już wybrany i pozałatwiac kilka papierków na pozwolenie na budowe, mamy nadzieje że na wiosne 2009 zaczniemy naszą budowe domku. Jestem ciekawa bo sama sie zastanawiam jak wam sie udało załatwiac papiery będąc i mieszkając w Dablinie bo sama jestem w podobnej sytuacji ,pozdrawiam i czekam na odpowiedz kamila

Witam czytałam wasz dziennik i podziwiam odwagi w podjeciu tak ważnej decyzji mam pytamko a gdzie będziecie sie budowac.A powiem jeszcze jedno my też narazie jestesmy w Irlandii-Kilrush aby tak jak wy zarobic na nasz wymarzony domek chcielibysmy tez w tym roku tak na koniec sierpnia poleciec na troche do Polski aby kupic projekt a mamy już wybrany i pozałatwiac kilka papierków na pozwolenie na budowe, mamy nadzieje że na wiosne 2009 zaczniemy naszą budowe domku. Jestem ciekawa bo sama sie zastanawiam jak wam sie udało załatwiac papiery będąc i mieszkając w Dablinie bo sama jestem w podobnej sytuacji ,pozdrawiam i czekam na odpowiedz kamila

kamiloJ Przede wszystkim pozdrawiam i dziekuje za trud przeczytania dziennika!

Bedziemy sie budowac w okolicy Nowego Brzeska , niecale 30 km od Krakowa.

Rok temu w maju wzielismy polroczne urlopy z pracy i pojechalismy do Polski, tak wiec mielismy duzo czasu na zalatwianie papierkow. Przede wszystkim - musliemy kupic dzialke i to zajelo nam 6 miesiecy, bo od czerwca do listopada 2007, a wszystko dlatego, ze trzeba bylo czekac na warunki zabudowy :(

No i bylo juz oczywiscie za pozno na fundamenty, gdzie tam jeszcze do fundamentow, kiedy papiery o pozwolenie na budowe nie zlozone...

Jeszcze przed uprawomocnieniem sie decyzji kupilismy projekt (w ostatniej chwili kompletnie musielismy zmienic cala koncepcje naszego domu - mial byc bez piwnicy z garazem, jest z piwnica i bez garazu wiec doprojektowalismy sobie garaz w piwnicy - a wszystko to przez to chol.... warunki zabudowy), dach mial byc 4-spadowy, a bedzie 2 -spadowy, ale w sumie na dobre wyszlo.

Acha, a w miedzyczasie wzielismy slub

:lol: :D :lol: :lol:

Zlecilismy lokalnym architektom pozyskanie pozwolenia na budowe i polecielismy do Irlandii. Materialy kupujemy dzieki rodzicom meza, ktorym przelewamy pieniadze na konto, a oni jada na sklad i kupuja. Kochani sa :lol:

W lutym bylismy na 4 dni w Polsce i duzo zdazylismy zalatwic - mozesz poczytac w dzienniku. Budowe zaczynamy w maju :)

A Wy macie juz dzialke? Jesli tak - to polowa roboty za Wami!

Czesc powiem że my będziemy chcieli sie budowac w Brzesku -Uszew dlatego sie pytałam o to gdzie wy sie budujecie bo to jakos znajomo mi brzmi hihi to jest tez za Krakowem może sie orientujecie gdzie to jest. A tak wogóle to jezeli chodzi o działke to mój teściu ma jej ponad hektar wiedz jest gdzie budowac ,tylko pozostaje kwestja tego aby przepisał ziemie na nas, a co sie z tym wiąże to to że tez trzeba sie nalatac po urzędach ale grunt że ziemia jest i nietrzeba jej kupowac no i przez to kaska co by była na ziemie zostaje w kieszeni ,tylko jeszcze trzeba pojechac do Polski i pozałatwiac wszystko mam nadzieje że sie wyrobimy w wakacje.A tak przyokazji moje gratulacje z za mąż pójścia.będe wam kibicowac no i co jakis czas czytac dziennik co sie tam u was dzieje na budowie,pozdrawiam serdecznie

Witam Cie Kotecek.

Chcialam tylko napisac , ze lacza nas dwie rzeczy:

Budowa startuje w 2008 i nadzorujemy ja z ....Dublina :)

I to chyba tylko tyle bo Twoja jest na polnocny wschod od krekowa a moja na polnocny zachod od szczcina. To po dluuuuuuuugiej przekatnej . Mimo to pozdrawiam bratnia dusze i jestem gotowa dzielic radosci i smutki zwiazane z budowa.

Pozdrawiam

Czesc powiem że my będziemy chcieli sie budowac w Brzesku -Uszew dlatego sie pytałam o to gdzie wy sie budujecie bo to jakos znajomo mi brzmi hihi to jest tez za Krakowem może sie orientujecie gdzie to jest.

Sprawdzilam na mapa.szukacz i troche daleko od nas bo 30 km w linii prostej, ale po zupelnie innej stronie Krakowa.

To wspaniale, ze nie bedziecie musieli kupowac ziemi, tylko, zeby Wam tesciu chcial przepisac - musicie sie podlizac!!! :wink: Ale w sumie komu ma przepisac, jak nie dziecom?!!!

Zapraszam do zalozenia wlasego dziennika!!!

Witam Cie Kotecek.

Chcialam tylko napisac , ze lacza nas dwie rzeczy:

Budowa startuje w 2008 i nadzorujemy ja z ....Dublina :)

I to chyba tylko tyle bo Twoja jest na polnocny wschod od krekowa a moja na polnocny zachod od szczcina. To po dluuuuuuuugiej przekatnej . Mimo to pozdrawiam bratnia dusze i jestem gotowa dzielic radosci i smutki zwiazane z budowa.

Pozdrawiam

Bratnia dusza!!! Super! Lece do Twojego dzennika poczytac co i jak! Bede glownym czytajacym :)

Kurcze, napisalam na 3 forach do ciebie i teraz nie wiem na , ktorym mam odpowiadac. :)

Wiec ... mieszkamy w okolicach stillorgan/dundrum - mniej wiecej w polowie drogi pomiedzy :).

A co do pozwolenia to nawet nic nie wpisuje w dzienniku bo co niby mam napisac ? czekam, czekam, i czekam. wrrrrrr - tragedia.

wogole od poczatku jakos nam tak pod gorke z ta dzialeczka mimo ze dzialeczka wcale nie na gorce. Tak czy inaczej do konca kwietnia musimy uregulowac sprawy wiec moze uda nam sie zaczac budowe w tym samym czasie co wy.

Pozdrawiam

To wspaniale, ze nie bedziecie musieli kupowac ziemi, tylko, zeby Wam tesciu chcial przepisac - musicie sie podlizac!!! :wink: Ale w sumie komu ma przepisac, jak nie dziecom?!!!

Z apraszam do zalozenia wlasego dziennika!!! jeżeli chodzi o ziemie to mój tesciu przepisze bez problemu tylko musimy zastanowic sie który kawałek chcemy no i oczywiscie my też tak jak wy będziemy mieli nasz domek na "górce"z pięknymi widokami na pagórki i pola :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: aż dech zapiera przymierzam sie do założenia własnego dziennika ale niewiem czy teraz byłby sens tym bardziej że jeszcze przednami kupe papierów do załatwienia i niema jeszcze o czym pisac ale kiedys napewno założe a narazie będe wasze postępy obserwowac i kibicowac wam :) :) :) :wink:

Zara, zara.

Nie tak szybko!

Najpierw: czy ta ziemia jest budowlana?

Czy ten teren objety jest planem zagospodarowania przestrzennego?

Czesto jest tak, ze sa pewne wymogi, co do nowo powstajacego domu - nie kupujcie wiec projektu, poki nie wiecie jakie sa warunki zabudowy na Waszym terenie.

Czekam na odpowiedz i bardzo chetnie doradze, bo wlasnie pare miesiecy temu temu przez to wszystko przechodzilismy :lol:

z tego co wiem tesciu mój przerobil tą ziemie na budowlaną jakis czas temu więc z tym niepowinno byc problemu , ale niewiem jak to u nas będzie natomiast z prądem :roll: bo niestety słupy wysokiego napięcia konczą sie w połowie pola a z tego co wiem to trzeba by było postawic z jakies dwa słupy albo ziemią przeprowadzic czy jakos tak więc z tym będziemy miec najwiekszy problem, mam nadzieje że niebędzie kłopotów większych a projekt kupimy dopiero za jakis czas,a narazie zajmiemy sie zbieraniem pieniążków :-? ale wam zazdroszcze że już zaczynacie ja dopiero najprawdopodobniej zaczne dopiero w przyszłym roku na wiosne :cry: :cry: :cry: