Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowo 9 - Chatka Iwy i Artka! :)

kotecek

Recommended Posts

Tak szczerze mowiac to chyba blysnelam zbytnim optymizmem. Opierajac sie na dotychczasowym doswiadczeniu i realnej analizie wydaje mi sie ze zaczniemy dopiero na koniec lata. OBYM SIE MYLILA.

Jesli chodzi o materialy to nie mam co kupowac. Fundamenty specjalistyczne bedzie stawiala firma wiec i ich material. Dom kanadyjczyk, rowniez z materialu firmowego, pompa ciepla- zamowiona. Co z reszta? Zobaczymy jak dostaniemy papier do reki.

Kamila - jesli chodzi o pisanie dziennika to wlasnie nalezy go pisac od samego poczatku. Nawet jesli wpisy sa co dwa miesiace. Uwazam tak dlatego, ze mnostwo ludzi nie wie od czego zaczac.

Ktore papiery skladac pierwsze i gdzie?

Jaki jest okres oczekiwania na odpowiedzi?

Jakie sa procedury i koszty pozwolen?

Jakich niespodzianek mozna sie spodziewac na drodze biurokracji?

Wszystkie te informacje zawarte w czyichs dziennikach bardzo pomagaja na starcie. Latwiej zaplanowac cala budowe i czas jej realizacji. Potem jest juz latwiej - kiedy pomagaja fachowcy, kierownik budowy i inspektor nadzoru oraz sprzedawcy czlowiek jest juz 100 razy madrzejszy . Start jest zawsze najtrudniejszy. Wiec zakladaj dziennik. Na pewno sie komus kiedys przyda.

Mam racje?

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kamila - jesli chodzi o pisanie dziennika to wlasnie nalezy go pisac od samego poczatku. Nawet jesli wpisy sa co dwa miesiace. Uwazam tak dlatego, ze mnostwo ludzi nie wie od czego zaczac.

Ktore papiery skladac pierwsze i gdzie?

Jaki jest okres oczekiwania na odpowiedzi?

Jakie sa procedury i koszty pozwolen?

Jakich niespodzianek mozna sie spodziewac na drodze biurokracji?

Wszystkie te informacje zawarte w czyichs dziennikach bardzo pomagaja na starcie. Latwiej zaplanowac cala budowe i czas jej realizacji. Potem jest juz latwiej - kiedy pomagaja fachowcy, kierownik budowy i inspektor nadzoru oraz sprzedawcy czlowiek jest juz 100 razy madrzejszy . Start jest zawsze najtrudniejszy. Wiec zakladaj dziennik. Na pewno sie komus kiedys przyda.

Mam racje?

Jasne, przychylam sie do Twego zdania w 100%!!!

U nas przeciez nie ma jeszcze nawet dziury w ziemi a ile juz wpisow!!!

Naprawde pomaga czytanie dziennikow budowy innych ludzi - szczegolnie pomaga nabyc doswiadczenia :) moze pomoc ustrzec sie bledow, w koncu nie tylko na wlasnych bledach sie czlowiek uczy :wink:

Pozdrawiam wszystkich!

Witam po krotkiej przerwie (niezbyt czesty dostep do kompa ).

To pieknie ze juz w maju mozecie zaczac :) to prawie za miesiac. Ja jade w nast tygodniu na 2 dni do domu zeby zlozyc dokumenty do adaptacji bo niemoge sie doczekac az zrobia to za nas. W zasadzie poskladali wiekszosc dokumentow jak my tu pracujemy wiec dzieki im za to ale bez adaptacji marnie ze dostaniemy pozwolenie w czerwcu a urlopu juz nie moge zmienic...

Pozdrawiam :)

Witam po krotkiej przerwie (niezbyt czesty dostep do kompa ).

To pieknie ze juz w maju mozecie zaczac :) to prawie za miesiac. Ja jade w nast tygodniu na 2 dni do domu zeby zlozyc dokumenty do adaptacji bo niemoge sie doczekac az zrobia to za nas. W zasadzie poskladali wiekszosc dokumentow jak my tu pracujemy wiec dzieki im za to ale bez adaptacji marnie ze dostaniemy pozwolenie w czerwcu a urlopu juz nie moge zmienic...

Pozdrawiam :)

Kurcze, szkoda, ze nie mozesz zmienic urlopu, Ja mam na szczescie wspanialego szefa, ktory strasznie idzie mi na reke i moglam zmienic urlop. Zachecam Cie do utworzenia swojego dzennika budowy :) Naprawde warto :) :lol:

ale super że juz zaczynacie w maju,bardzo to cieszy my musimy troszke jeszcze poczekac :-? bardzo lubimy zagladac do waszego dziennika jestes po prostu skarbnicą wiadomości. :D

my wybieramy sie do nowego brzeska w kwietniu zobaczyc co dzieje sie na naszej działce oraz wskoczymy do biura projektowego.może uda nam się was kiedys odwiedzic,jezeli mozna :D na razie trzymamy kciuki za powodzenie rozpoczecia budowy.a cha mam pytanie z kad macie koparkę,bo my na razie dowiadywalismy się w wojsławicach,wieś w świetokrzyskim mam tam kuzynkę na razie pa pa

No wlasnie jeszcze nie dowiadywalismy sie o koparke. Tyle tylko,ze taka wieksza do kopania piwnic kosztuje ok 100zl/godzine i po 1zł za 1 km dojazdu.

W ta Wasza znajoma kopareczka za ile? Dajcie cynk, moze ją weźmiemy?

Buźki gorące :)

PS: Jak najbardziej czekamy na Wasze dowiedziny w maju, moze zrobimy jakieś ognisko?

witamy :D

z ogniska chetnie skorzystamy :p

a tu macie namiary na kopareczke

usługi melioracyjno kanalizacyjne

ryszard staniszewski

donatkowice 38

28-500 kazimierza wielka

tel.0608 149 905

fax 041 3525350

e-mail [email protected]

co do cen to nie mamy pojecia bo jak bylismy w styczniu u niego ta akurat go nie było :cry: dopiero bedziemy sie orientować :D

Jejku jak ja zazdroszcze (oczywiscie w pozytywnym slowa tego znaczeniu) , ze juz mozna cos robic. Nawet jesli jeszcze nie calkiem zaczeliscie to juz macie zrobione "zakupy" i kosztorysy jakies konkretne. To marzenie zaczyna byc "namacalne". :) Fajnie.

Jeszcze dwa miesiace temu tez juz meblowalam w glowie moj domek ale teraz przestalam. Powiedzialam , ze zadnych rozmow z wykonawcami , zadnego ogladania mebli , zadnych artykulow o ogrodak dopuki cos sie nie ruszy. W tym przypadku pozostaje mi czytanie o waszych poczynaniach :).

Jesli chodzi o kosztorys to swietna wiadomosc ze mozna sie zdziwic roznica miedzy wstepnym a realnym kosztorysem. Mam oczywiscie na mysli radosne zdziwienie sie a nie rozczarowanie.

Nasz domek jest mniejszy od waszego bo nie ma piwnic i ma okolo 190 m2 mimo to w zwiazku ze zlym podlozem nasze koszty beda dosc wysokie. Po twoim wpisie nabralam nadzieji ze: " nie taki wilk straszny jak go maluja "

witam mam do ciebie pytanko co rozumiesz przez to:

"zakaz stosowania dachów płaskich, pulpitowych, kopertowych, o asymetrycznym kącie pochylenia połaci dachu,

z kalenicą przesuniętą w pionie i w poziomie oraz otwierania dachów na odcinku dłuższym niż połowa długości

kalenicy, przy czym:

- przez dach pulpitowy należy rozumieć dach jednospadowy obiektu wolnostojącego,

- przez dach kopertowy należy rozumieć dach czterospadowy o kalenicach zbiegających się w jednym punk-

cie lub o kalenicy o długości mniejszej niż 3 m,"

szczególnie mnie interesuje ten dach kopertowy, co o tym soądzisz myslisz że to jest taki dach jaki bym chciała miec, bo to własnie sie znajduje w planie zagospodarowania przestrzennego tam gdzie będziemy sie budowac, moze mi pomożesz bo do konca tego nierozumiem :roll: :roll: czekam na odpowiedz pozdrawiam kamila

witam widze że juz nie możesz sie doczekac budowy :p i tak masz dobrze bo wiesz że za miesiąc zaczynasz :D a przednami formalności formalnosci i konca nie widac ale ci zazdroszcze :roll: zobaczysz miesiąc minie a nawet sie niezorientujesz a będziesz juz na swojej budowie "kopała"pod fundamenty :wink: mam nadzieje że będziesz wtedy umieszczała zdjęcia z wykopów :lol: życze powodzenia

obaczysz miesiąc minie a nawet sie niezorientujesz a będziesz juz na swojej budowie "kopała"pod fundamenty :wink: mam nadzieje że będziesz wtedy umieszczała zdjęcia z wykopów :lol: życze powodzenia

Ano wlasnie z tym moze byc problem, jako ze mamy zamiar jak najwiecej czasu poswiecic budowie i pewnie bedziemy troszke mieszkac w Krakowie u rodzicow, troche u tesciow a trozke na jeszcze innej wsi i nigdzie nie mamy internetu, tak wiec dostep do neta bedzie niewielki, ale na pewno pozniej powklejam wszyskie zdjecia :)