Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowo 9 - Chatka Iwy i Artka! :)

kotecek

Recommended Posts

Ano wlasnie z tym moze byc problem, jako ze mamy zamiar jak najwiecej czasu poswiecic budowie i pewnie bedziemy troszke mieszkac w Krakowie u rodzicow, troche u tesciow a trozke na jeszcze innej wsi i nigdzie nie mamy internetu, tak wiec dostep do neta bedzie niewielki, ale na pewno pozniej powklejam wszyskie zdjecia :)

trzymam cie za słowo i bede czekała na te zdjęcia, i postepy z budowy :p

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj ! Jak policzyłam to tylko 4 na 12 punktów Ci pozostało i ponad miesiąc czasu, więc powinno się udać. Trochę Wam współczuję tej budowy na odległość, bo wiem sama jak mnie tam ciągnie zobaczyć choćby najmniejszy postęp na działce, a tu wiadomo trzeba czekać, ale może rekompensatą będą pieniążki, których nam wiecznie brakuje i musimy się wspierać kredytem na prawie 30 lat... A Ty masz teraz piękne widoki i może trochę więcej czasu na projektowanie ogrodu i wnętrz swojego wymarzonego domku. A i jeszcze jedno: link do Twojego dziennika powinni zamieścić w internetowym poradniku np. ABC dla zaczynających budować lub Wstęp do budownictwa jednorodzinnego. Podziwiam, że Ci się chce wyszukiwać i nam przedstawiać te informacje.

Pozdrawiam

aka

Kochana Ako, dzięki za słowa pociechy! Naprawdę podnoszą na duchu :D No właśnie problem jest taki, że mnie tam tak strasznie ciągnie, jak pomyślę, że nie byłam jeszcze NIGDY na dole skarpy (zawsze brak czasu, brak czasu!), to mnie skręca! Jak teraz pojedziemy, to mnie nikt z działki nie wygoni!!!!

Mam czas na utworzenie w głowie wymarzonego obrazu naszego domu i ogrodu, ale okazało się, że mąż ma o wiele lepsze pomysły ode mnie, muszę go pomęczyć, zeby coś fajnego jeszcze wymyślił :lol: :lol: :lol:

A co do tego poradnika, to... :oops: mnie to poprostu pasjonuje... Mam nadzieję, że nie przynudzam?

Kotecek,

Możesz się wystarać o przyłącza mediów nieco okrężną drogą: robisz odrębny projekt przyłącza (musisz znaleźć w tym celu osobę z uprawnieniami do projektowania w danej specjalności), uzgadniasz go we właściwym ZUDP (zespole uzgodnień dokumentacji projektowych), uzgadniasz następnie u dostawcy mediów (lokalne wodociągi, zakład energetyczny, takie tam), następnie dokonujesz zgłoszenia projektu w wydziale architektury i budownictwa właściwego starostwa. Musisz załączyć do zgloszenia: projekt (4 egz), ośw. o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, wypisy z ewidencji (jeśli dobrze pamietam)... nie wiem, co jeszcze. Starostwo ma 30 dni na wyrażenie sprzeciwu. Jeśli tego nie zrobi - możesz budować.

Jeśli masz już złożony projekt z wnioskiem o pozw. na budowę, upewnij się, że wniosek obejmuje zewnętrze części instalacji (czyli przyłącza). Bywa z tym różnie, niektórzy architekci niestety zaniedbują te części, co powoduje rozliczne problemy. Warto sprawdzić. Do tego potrzebujesz również projekt wjazdu na działkę/zjazdu z drogi publicznej, chyba, że na działkę jest już taki zjazd wykonany (wynika to z mapy do celów projektowych). Na zjazd potrzebujesz pozwolenie.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za start Waszej inwestycji :)

Maciek

Dzieki :)

Poniewaz musielismy sie starac o warunki zabudowy, musielismy takze otrzymac zapewnienie zjazdu z drogi gminnej, warunki od wodociagow i energetyki. Nasz projekt obejmuje takze projekty przylaczy, uzgodnione juz w ZUDP wiec wszystko jest git. Pozostaje po otrzymaniu pozwolenia na budowe podpisac umowe z wodociagami i energetyka. Myslelismy tylko, ze bedzie sie to dalo zlatwic przed naszym przyjazdem do Polski, ale to nic, poczekamy :)

:lol: Dzieki za rady!

Informacja o dostępności działki z drogi publicznej to jedno, a projekt zjazdu to drugie :) Upewnij się, że masz ten projekt wykonany i zgłoszony w ramach wniosku o pozwolenie. Jeśli nie, to postaraj się o niego, bo bez tego chyba nie będzie przyjęte zgłoszenie zakończenia budowy (kiedyś tam :) )

Kotecek , w takim razie do staru........ gotowi..... STAAAART !!!!

Scigamy sie? Oczywiscie zartuje. Ale fajnie , ze zaczynamy razem w maju :) Bedzie latwiej dzielic sie doswiadczeniami jak bedziemy na bierzaco.

Wydaje mi sie jednak , ze ty i tak jestes dalej niz ja. Masz chyba juz podciagnieta wode, tak? Moje pierwsze prace to wlasnie utwardzenie drogi dojazdowej i podciagniecie wody. No oczywiscie najpierw kierownik budowy, tablica informacyjna i wyznaczenie domu przez geodete. :) Od czego Ty (Wy)zaczynalas?

Wydaje mi sie jednak , ze ty i tak jestes dalej niz ja. Masz chyba juz podciagnieta wode, tak? Moje pierwsze prace to wlasnie utwardzenie drogi dojazdowej i podciagniecie wody. No oczywiscie najpierw kierownik budowy, tablica informacyjna i wyznaczenie domu przez geodete. :) Od czego Ty (Wy)zaczynalas?

Wode rzeczywiscie mamy na dzialce, tak jak slup z pradem, ale zrobienie przylacza to inna sprawa i to jeszcze przed nami... Najpierw musi byc pozwolenie na budowe, a na to jeszcze czekamy. Mam nadzieje, ze juz jest. Jutro bede dzwonila do architektow... W sumie moglam zadzwonic w piatek to w razie pozytywnej odpowiedzi pilibysmy przez caly bozy weekend :lol: ale jakby jeszcze nie bylo to sie wolalam nie dolowac na wszelki wypadek... :wink:

Pytasz od czego my zaczynalismy...

Otoz jak zwykle zaczynamy od opijania nowego przedsiewziecia... :lol:

A tak na serio to w lutym zalatwilismy ekipe, kierownika budowy i przyczepe kempingowa dla robotnikow. Teraz planujemy tak:

1. Przylot do Polski 15.05)

2. Tyczenie domku (piatek 16.05)

3. Kopara (sobota 17.05)

4. Ognisko (18.05)

5. Zlozenie podan o przylacza - wode i prad, tablica informacyjna itp (19.05)

6. Budowa kibelka, grodzenie dzialki i sama nie wiem co jeszcze...

Jak zwykle "wyjdzie w praniu", czasami nie ma co planowac, bo moze zdarzyc sie cos nieoczekiwanego... Trzeba byc elastycznym :)

Tak ze raczej jestesmy na podobnym etapie, a Wy jeszcze dalej niz my, bo MACIE JUZ POZWOLENIE NA BUDOWE!!! My na szczescie nie musielismy robic drogi, bo dzialka jest przy drodze gminnej. Choc tyle do przodu :)

Jesli chodzi o kwestie opijania to nawet o tym nie wspomnialam bo jest to OCZYWISTE :) . Pierwsza runde mamy juz za soba po tygodniowym pobycie w Polsce. Kolejne zapewne przed nami :) Powinnysmy byly powciskac te rundy pomiedzy prace w "naszym" harmonogramie :)

Co do pozwolenia to mamy ale musimy je przepisac na nasze nazwisko a to tez trwa. Jedyne pocieszenie to to , ze mozemy wykonywac roboty pod szyldem poprzednikow dopuki nie otrzymamy naszego.

Jesli chodzi o kwestie opijania to nawet o tym nie wspomnialam bo jest to OCZYWISTE :) . Powinnysmy byly powciskac te rundy pomiedzy prace w "naszym" harmonogramie :)

DZIEWCZYNO, TY TO MASZ LEB!!!

NOWY, PRZYJAZNY DLA INWESTORA, HARMONOGRAM: DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA

1. wybór działki, sprawdzenie dostępności medów

2. flaszeczka "pod dzialeczke"

3. wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy

4. sprawdzenie księgi wieczystej, klasy gruntu

5. badanie geotechniczne gruntu (może sie okazać, ze koszty budowy na kiepskim gruncie beda tak duże, ze oplaca sie kupić inną, droższą działkę...) - w miedzyczasie flaszeczka "pod gruncik"!

6. zakup działki

7. oblewanie zakupu działki (przez conajmniej trzy dni i trzema rodzajami alkoholu)

8. projekt budowlany

9. adaptacja projektu (architekt), wszelkie uzgodnienia

10. flaszeczka "pod pozwolenie", zeby szybko wydali :)

11. pozwolenie budowlane

12. umowa z gazownią, umowa z energetyką, umowa z MPWiK

13. wybór kierownika budowy

14. łycha dla kierownika!

15. wybór ekipy budowlanej

16. półlitra z ekipa

17. zgloszenie rozpoczęcia robot i pobranie dziennika budowy

18. wielkie picie "pod fundamenty" co by dobrze sie trzymaly i "poswiecenie" dziennika budowy :)

JAK SIE PODOBA MOJ NOWY HARMONOGRAM? :lol: :lol: :lol:

O WIELE BARDZIEJ PRZYJAZNY DLA INWESTORA. CO NIE? :wink: