Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I zmieniłam zdanie- a wam jak się podoba

Recommended Posts

Na początku mial być projekt z agrobispu już nawet miałam dziś go zamówić, i w sumie może dobrze że tak się nie stało :wink: Nie trzeba będzie adaptowac stropu bo jest Terriwa :wink:

Znalazłam Celinkę ze studia Archipelag i właściwie nie mam jej nic do zarzucenia poza przeniesiem tarasu na ścianę zachodnią (po lewo na rzucie) - mamy działke z wjazdem od południa. Kuchnia będzie od południa i otwarta co w sumie aż tak bardzo mi nie przeszkadza. Plusem za to jest pokój dodatkowy na dole. A wy co sądzicie o tym projekcie :wink:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/celinka/

Jakie proponujecie zrobić jeszcze zmiany. Może macie jakąś koncepcję jak powiększyć łązienkę na górze, i czy ta łazienka , która nie jest nad tą na dole oznacza robienie dwóch pionów kanalizacyjnych- to podobno podraża budowę.

Dziękuje za wszelkie uwagi

Kasiuu29 widzę , że szukasz dalej . Przechodzisz taka droge co my z żoną , ale kto szyka nie bładzi . Projekcik ciekawy , choć wg mnie niepotrzebne dodatkowe wejscie z zewnatrz do pom. gospodarczego . Strop normalny choć nie pisza jaki typ gęstozebrówki . Spójrz tylko na jedna rzecz : pow dachu to 145 m2 a podstawa to 9,50 x 7,40 = 86 m powierzchni , dokładasz np. 1 m na długosci domu (ok. 50 bloczków M6 + ok 50 Bloczków BK) i masz sporo więcej miejsca . Dach zwiększy sie o ok 10 m2.

1 BL. M6 - to ok, 3 zł + 1 Bloczek BK ok. 10 zł + 10 m(150 zł + 500 zł ) dachu i troche styropianu na posadzki , tynku , sciany i troche większy strop a zyskujesz dodatkowo prawie 1 pokój. Niby niewiele ,ale na szpargały w sam raz.

Zobacz jeszcze GL 266 ze studia Atruim - wogule popatrz na projekty z tej pracowni + pracownia Lipińscy oraz Kolekcje domów Muratora.

Nie chcę Cie namawiac na duzy dom , bo wiadomo ,źe kredyt łatwo się bierze , trudno spłaca , ale zobacz ..... moze coś Twoje oko ucieszy :oops:

pado , dzięki za uwagi, to prawda że drzwi nie potrzebne,

Co do dokładania pustaków to zrobiłam taaakie oczy że tak w ogole można :o :lol:

Szczerze mówiąc to wybieram taki projekt, aby nie trzeba było robić zbyt wielu zmian, przecież takie poszerzenie domu to już chyba bardzo poważna zmiana (tak mi się wydaje) a to pewnie dużo kosztuje w adaptacji. Poza tym potem każdy ten metr trzeba wykonczyć. Chociaż przyznam, że parę metrów by sie w tym domku przydało,

W projektach muratora niestety nie znalazłąm nic dla nas :cry: chociaz niektóre chodziły mi po głowie.

Zajrze jeszcze do Atrium

Zwiększenie długości domu to nie problem , ale szerokośc to juz ..... robi sie drogo i trzeba wszystko przeliczać od nowa .A to juz finansowo sie nie opłaca. Najlepiej znależc taki projekt aby zmian było jak naj mniej, lub normalnego człowieka co cenami nie przytnie przy adaptacji projektu do własnych potrzeb.

kasiu

jeżeli mogę być szczery to jakoś mi nie pasuje ten projekt, na pewno ma być kominek, ciekawi mnie jak poprowadzić schody jak tam będzie czopuch od kominka ?????

podzielam też to co powiedział pado

wg mnie niepotrzebne dodatkowe wejscie z zewnatrz do pom. gospodarczego

dokładasz np. 1 m na długosci domu (ok. 50 bloczków M6 + ok 50 Bloczków BK) i masz sporo więcej miejsca . Dach zwiększy sie o ok 10 m2.

szukaj więc doga kasiu nic cię nie goni :wink:

Zasmuciliście mnie, naprawde ten projekt jest taki beznadziejny :cry: ?

Ja już tracę nadziję , że kedyś znajdę ten odpowiedni. W tym podoba mi sie , że hol jest połączony z salonem i kuchnią - i to wszystko tworzy dość dużą przestrzeń - ponad 30 metrów, a o to bardzo trudno na takim metrażu. Na dole jest dosc spora lazienka - zmieści sie kabina prysznicowa. Pasuje ponadto na nasza działkę, ma pomieszvczenie gospodarcze.

Wydaje mi sie ze w tym projekcie nie ma kominka więc problem schodow chyba nie istnieje.

Uwierzcie mi, nam nie jest potrzebny większy dom, można przecież go troszke powiększyć tak jak sugerował pado.

W muratorze znalazlam jedynie wróblówkę http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=304&IdKolekcji=

ale czy to jwest to , czego chcę. Chyba nie.

Ocencie prosze Celinkę i powiedzcie czy warto go mimo wszystko budować bo ja chyba niedługo zwariuję. Już 3 miesiące szukam i dalej nic. Chcialabym się zająć kompletowaniem wszystkiego do pozwolenia na budowę, a tu jeszcze projekt nie wybrany

:roll: Pomóżcie :oops:

Kasiuu napisz dokładnie czego szukasz może coś wpadnie mi w oko. Napisz jaką masz działkę (wymiary , strony świata) oraz czego oczekujesz od domku. Interesuje mnie powierzchnia , ustawienie pokojów względem wejścia itd. Jak na coś trafię to pomogę

Ten projekt WM13 jakoś przypomina mi .... nie podoba mi się !

p.s. My tez szukaliśmy projektu ok 5 miesięcy więc to chyba normalka.

Pado dzięki że chcesz mi pomóc ale nie chcę obarczac cię taki trudnym zadaniem, ja już przetrząsnęłam wszystkie chyba strony z projektami, i to co mi odpowiada to mnie więcej ta Celinka i to co wczesniej pokazywalam czyli WB-0059. Chciałabym abyś dokladnie napisał czemu ci sie ten projekt nie widzi

Działka ma 40 metrów szerokości i 36 długości , wjazd jest od stony południa, więc najlepiej by taras był na zachód - ale to można zmienić w adaptacji, projekt ma być mały od 80 do max 120 m (optymalne byłoby 90-100 m powierzchni użytkowej). Zależy nam na pom gospodarczym, gdyż u nas nie ma jeszcze gazu, więc kwestia ogrzewania jest jeszcze nierozwiązana - może jakis piec na paliwo stałe z podajnikiem - skład opału byłby gdzie i indziej , nie w domu-planujemy w pozniejszym okresie zbudować garaż z jakims pom gospodarczym.

Najlepiej aby w łazience na dole zmieścił się prysznic, gdyż górę zamierzamy wykańczac juz po przeprowadzce . Co tu jeszcze ...

Oczywiście - dach dwuspadowy, bez wykuszy, lukarn i innych takich udziwniaczy - ogólnie to wygląd na zewnątrz jest nieistotny, aby można było projekt nazwac jako relatywnie tani w realizacji.

UI najlepiej by strop był od razu Teriiwa :lol:

No i pokój na dole, fajnie jesli jest , ale przy tak malej powierzchni na dole trudno wymagać by koniecznie był. I kominek - może go nie być, i tak nie będziemy robić raczej kominka . No i to chyba tyle. Aha, i jeszcze jak najminiej okien na elewacji pólnocnej - schody też lepiej aby były na stronie północnej, a nie na południowej. I kuchnia - u nas nie jest aż tak bardzo ważna, może być niewielka i ootwarta na salon, ale nie musi . Co do góry - 2 pokoje i łazienka

Znając teraz moje wymagania powiedzcie co myślicie o Celince, bo ciągle o niej myślę i analizuję

P.S. :lol:

Pado, jeśli masz zastrzeżenia co do kuchni, ze jest taka długa i szeroka a "płytka" (- jesli powiększe projekt będzie jeszcze trochę szersza ) to mi to akurat odpowiada. Wtedy zrobie sobie taką kuchnię (pomijając styl tej kuchni bo chodzi mi tylko o rozklad mebli) czyli do takiej nawet malej kuchni otwartej na salon chyba pasuje i nie jest tak żle

1.

http://img215.imageshack.us/img215/4473/beztytuugp7.th.jpg

2

http://img441.imageshack.us/img441/5641/beztytuufm8.th.jpg

Kasiu zobacz projekty na stronie:

http://www.krajobrazy.com.pl/

np. projekt Orzech - braliśmy jego pod uwagę

Ciekawa jest też Salsa lub Jaspis choć dość duży

Lira po likwidacji wykuszy i wyprostowaniu ścian też byłaby ładna.

Zobacz czy coś z tych mogłabyś zaadoptować do swoich oczekiwać . Wtedy możemy podyskutować .

A tak jeszcze to spójrz na Nasz projekt GL 150 . Owszem ma 110 m 2 powierzchni ,ale jego układ jest idealny na działkę z wjazdem od południa - my też taką mamy.Zrobiliśmy w nim kilka zmian aby zwiększyć jego funkcjonalność.

Likwidacji uległ balkon i część okien połaciowych.(bez sensu podwójne). Z przodu okna będą jak w GL 58 Wilga czyli pojedyńcze . Na ścianie szczytowej na piętrze będą 2 okna symetrycznie do tych po likwidacji drzwi balkonowych na piętrze.. Okna w pomieszczeniu kuchnio salonu będą symetryczne (przód - tył domu ) jak w GL 58.Sciankę kolankową powiększamy o 1 pustak bo ta w projekcie ma tylko 62 cm.Zwisy dachu też zmniejszamy i będzie potrzeba trochę mniej dachówki.

Ty trochę , tam trochę i można zaoszczędzić sporo kasy , a mamy większy dom.

Na początek chcemy zrobic tylko parter , pózniej przy dopływie kasy górę - tak zrobił mój kolega .

Domek ten ma kotłownię choć małą ale zawsze.Przy adaptacji mam zamieniony strop Fert 40 na Terriwę - bez problemu.

Tak myślę , ze może można byłoby zmniejszyć wymiar wymiar z 11,95 tak o ok. 60 cm bez uszczerbku na funkjonalności.(czyli 1 bloczek BK), a rozmiar domy byłby mniejszy.

Okna jak będziesz chciała możesz przesunąć ze ściany pólnocnej na inną - boczną i domek nie powinien stracić uroku.

Owszem będzie jeszcze kilka innych drobnych zmian ,ale jestem ciekawy co o tym sądzisz ?

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-150,168,61,parter.html

Rownież super chata, tylko też juz z wyższej półki,

A czy jak się zmniejsza wyymiar domu, to zmniejszają się tylko pomieszczenia po bokach, czy propolcjonalnie wszystkie po troszku, :oops:

Zdecydowanie lepszy na nasza dzialkę niż salsa - w salsie 2 pokoje na górze będą na pólnoc :cry:

a w twoim super rozwiązanie - kuchnia , łazienka i schodu na elewacji północnej, tylko ta kubatura dosc duża i powierzchnia tez nie mała, całkowitej 189 to ogromne domiszcze, ja nawet do takich nie zaglądam, jak widze balkon czy lukarnę tez nie otwieram nawet, może szukam zbyt wybiórczo.

No nic, musze się z tym przespać i moze w koncu się zdecyduję.

Cieszę się chociaż ze nie tylko ja tak długo szukam :wink:

Szkoda że nie masz dziennika budowy :cry:

Wszystko zależy z której strony przytniesz dom - wtedy z tej strony zmniejszą się pomieszczenia.

A tak patrząc na wielkości pomieszczeń to mam wrażenie że Studio Atrium zrobiło kolejny błąd 110 pow użytkowej i aż 189 m całkowitej to chyba jakaś bzdura.Nie mam teraz rzutów bo ksero dałem budowlańcowi ale jak dostane to dokładnie policzę , ale wydaje mi się ,że wg, projektu było chyba ok. 146m

A ja odkryłem już u nich kilka błędów i nawet katalog mi przysłali . np.GL 266 wg ich strony ma 8,15 m wysokości a w rzeczywistości to 7,60 m . Widzę , ze błędów nie poprawili.

Zresztą jak liczyłem z budowlańcami koszty budowy mniejszego domku to +/- cena była prawie taka sama .

Po likwidacji okien połaciowych ,zmianę na pojedyńcze z przodu , likwidacji balkonu , zmianę wejścia do domku (chyba zastosujemy tańsze rozwiązanie bez kolumn). koszty budowy są rozsądne. Pan , który będzie budował domek mówił mi ,że każdy dodatkowy wynalazek np. lukarna , balkon ,ryzalit podwyższa koszt budowy o +/- ok 1000-2000 zł. i lepiej zbudować prosty ale większy domek. My z powierzchni ok 90m stanęliśmy na 110 m i tak zostało .

Każde okno połaciowe to ok.1000 zł (dobre ok 1200- 1300 zł) za to można

kupić 100 bloczków BK czyli 15 m muru lub 330 bloczków M6..Jak zlikwidujemy 4 lub 5 połaciówek będą pieniądze na ściany dla większego domku. Ostatnio oglądałem dom w którym właściciel zlikwidował wszystkie okna w dachu i zostawił tylko w ścianach szczytowych - w pokojach i łazience było jasno , a nie było problemów z zaciekającym dachem przy oknach jak u mojego kuzyna.

A jego dom ma tylko 7 lat. Mój Kierbud mówił mi też ,że najlepszy jest prosty dom z prostym dachem bo każde udziwnienie mści sie po kilku latach nieszczenościami i siwymi włosami na głowie. Tak na marginesie to myślałem nawet o dachu prefabrykowanym zrobionym w fabryce. Koszt niewiele większy lub nawet taka sama a jakość - myślę ,że lepsza niz w wielu firmach zajmujących sie ciesielstwem. Całość jest robiona w Hali dokładnie przycięta i gwarancja na wiele lat.

P. S. Mój dziennik budowy jest na każdym moim poście na czerwono (link)

Mój kolega wybudował taki domek :

http://www.archis.com.pl/?sub=projekt&id=12

http://www.archis.com.pl/?sub=realizacje

Budował jego z Porothermu na zaprawę .

Co sądzisz o nim choć już naprawdę spory.

Zobacz pow użytkowa 136 m , a całkowita 173 m , tak więc w GL 150 jest błąd dot powierzchni całkowitej.

Gratuluję. Więc padło na projekt Salsa z pracowni Krajobrazy . Cieszę się ,że mogłem choć trochę pomóc w wyborze

Cieszę się ,że decyzja zapadła i już jest bliżej do realizacji marzeń :lol:

Mało okien dachowych to wielki plus + kominek tak jak w Naszym projekcie. Domek przestronny - 103 m , a nie jakiś maluch , który jeszcze niedawno chciałaś kupić.

Napisz co chcesz zmienić w projekcie ?

Tak to jest ta salsa :wink:

http://pprojekt.pl/odbicie332-salsa,elewacje.html

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/salsa/#nowhere

Odbicie lustrzane z garazem - piec w pom gosp. czyli w adaptacji trzeba uwzględnić drugi komin

Balkony zostają

Taras będzie pewnie od północy, bo jakoś nie widze go od zachodu, salon będzie doświetlony oknem od zachodu tak jak w projekcie to moze będzie ok.

Planujemy troszkę powiększyć łazienkę na dole, chyba że nie będzie takiej konieczności

Na górze 2 pokoje zamiast trzech

Myslimy tez że przydałoby sie wejscie z domu do garażu , ale to się chyba nie uda - wiatrolap chyba na to za mały

Myslimy tez nad garazem, czy trochę nie jest za wąski

Czyli jak widzisz minimalne zmiany :)