Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thermopor Leier czy Porotherm Wienerberger ????

piohal

Recommended Posts

Jeśli już gdzieś było to srry ale jakoś nie mogę znaleźć. Czy mógłby ktoś wskazać jakieś różnice między Thermopor Leier czy Porotherm Wienerberger ? CW konsekwencji co lepiej wybrać na ścianę zewnętrzną Thermopor 25 czy Porotherm 25?

Bez różnicy. Jest jeszcze kilku producentów takich pustaków np. Cerabud Krotoszyn. Różnią się tylko intensywnościa czerwonego koloru. Właściwości te same. Bierz te, które uda ci się korzystniej dostać.

http://www.cerabud.com.pl/?s=4&catid=2

zdecydowanie porotherm!!!!! budowałem ściany nośne z leiera i wiem jaka to porażka na 35palet 4 palety uszkodzonych pustaków... około 300szt

Działówki mam z porotehermu z Czech - no cud miód i orzeszki... na 10 palet dwa pustaki uszkodzone...

a najlepiej kup sobie 1 sztukę leiera i 1 porothermu i pokaż majstrowi

ja bym wybrał porotherm Wienerbergera

zdecydowanie porotherm!!!!! budowałem ściany nośne z leiera i wiem jaka to porażka na 35palet 4 palety uszkodzonych pustaków... około 300szt

Działówki mam z porotehermu z Czech - no cud miód i orzeszki... na 10 palet dwa pustaki uszkodzone...

a najlepiej kup sobie 1 sztukę leiera i 1 porothermu i pokaż majstrowi

ja bym wybrał porotherm Wienerbergera

A ja tez budowałem z Leiera i na 3500 pustaków TH30 pękniętych było średnio po 1 na paletę. Potem kupowałem strop Leiera i podobna sytuacja.

Wszystko zależy od tego kto i jak ładuje oraz transportuje palety.

Ja też budowałem z Leiera (Tarnów ) Thermophor 25 P+W (15) i byłem bardzo zadowolony , praktycznie żadnych pękniętych ( miałem prawie 30 palet ) , cięły się bardzo ładnie , miałem może z kilka sztuk pękniętych na dole palety ( odłamane boki ) ale to podczas transportu popękały i w hurtownii mi wymienili na całe . Może miałeś jakąś wade tych pustaków , jak byłem kiedys w hurtownii to widziałem jak odbierali cały transport Wienerbergera bo tak jak Ty mówisz były jakieś kruche i same praktycznie pękały - i wiem że hurtownia to odebrała i wymieniła na nowe ( może właśnie za długo wypalane lub coś takiego ).

zdecydowanie porotherm Wienerbergera. Miałem na swojej budowie oba rodzaje pustaków i potwierdzam ze Leier to jest jakaś porażka. Bardzo dużo pustaków było pękniętych już po rozpakowaniu z palety. Reklamowałem i dostałem zwrot kasy. Odmienna sytuacja była z Wienerbergerem. Bardzo mocne i solidne pustaki. Ja drugi raz wybrałbym porotherm Wienerbergera.

• 2 weeks później...

Według mnie pęknięcia w przypadku portothermu wyspępują w przypadku niechlujnego transportu i rozładunku.

Budując w ubiegłym roku byłem w lekkim szoku kiedy dotarła pierwsza partia było bardzo duzo uszkodzonych .

Od razu odbyłem wizytę na składzie i w trakcie rozmowy z włascicielem składu ustaliłęm ze uszkodzone bede odkładadał na bok a oni sobie później zabiora.

Efekt był taki ze następne transporty przychodziły juz praktycznie bez popekanych .

• 15 years później...
Porotherm się bardzo zepsuł. Wczoraj otrzymałem dostawę na budowę i wszystkie są w środku popękane wzdłużnie, co do sztuki. Dodatkowo bardzo dużo narożników i pęknięć pionowych zewnętrznych. Sprawa oczywiście zgłoszona do Winerberger. Juz rozumiem, dlaczego tak dużo ludzi buduje z ytonga. Porotherm ZDECYDOWANIE odradzam