Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Cieszę się, że ktoś oprócz mnie zdecydował się na ten projekt. Szukałem długo taniego i ładnego projektu o powierzchni około 100 m i uważam, że to jest to, oczywiście w wersji dużej. Początkowo myślałem o powiększeniu salonu do szerokości ściany sypialni ale obecnie uważam,że nic nie będę zmieniał. Jeżeli zdecyduję się ostatecznie to muszę pomyśleć o garażu z wejściem przez pomieszczenie gosp. Pisałem do pracowni gdyż na stronach jest zbyt mało informacji i dowiedziałem się,że konstrukcja dachu jest wykonana z wiązarów kratowych a o to mi chodziło, gdyż taki dach moge wykonać we własnym zakresie, co obniży koszty. Pracownia określiła koszty budowy ( z robocizną ) na 130 tyś. zł bez instalacji wewnetrznych. Ja uważam, że obecnie wybudowałbym całość za około 120 tys. (przy dużym udziale własnej pracy). Jeżeli szukasz domu taniego w budowie to może byc nim "Słoneczko". Pozdrawiam.

• 2 months później...

Ja go buduję,

Jak na razie jestem po etapie "0"

Z boku dobudowałem garaż , przez co przesuwam okno tam gdzie wyjscie na taras.

No i zmieniłem układ scian wewnętrznych w części mieszkalnej ,trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć czy na dobre ,zniknęóo małe wc ,(jest w kotłowni) ,powiekszyły się pokoje ,zmniejszył się przedsionek przy wejściu.

Ściany są dwuwarswtowe.

Koszty ?

Stan surowy pod dach 90 tys i nic mniej

Fundament 21.000 zł ( musiałem go trochę wynieść w góre ze względu na teren )

Mury 20.000 zł

Wiązary 15.300 zł

Pokrycie dachu 23.000 zł

Do tego kominy ,wieńce i jeszcze parę duperel i tak się zamknie.

Aha garaż jest dość duży ma ok.30 m2

Chciałbym zmieścić się w 250 tys.zł :(

Mi też się podoba słoneczko wersja duża. Tylko jestem przerażona tymi kosztami -250 tys. Liczylam, że w 200 tys. powinnam sie zmieścić!Z domusa dostałam odp. że koszt wybudowania "pod klucz" -prace zlecone to 155 tys. bez instalacji. A tak wogóle jaki jest orientacyjny koszt wszystkich instalacji?Pozdrawiam Ania

Mnie się wersja duża nie podoba- ze względu na hol. To co w tym projekcie jest super to dach-prosty i ładny. Częstm błędem (wg mnie) jest strasznie udziwniony dach a domek proty i malutki- powinien być niekłopotliwy w budowie i tani a ten dach :evil: Słoneczko ma taki w sam raz. Jedna łazienka to faktycznie nie jest dużo ale ma 5 metrów więc jak na taki domeczek to sporo - i dobrze. Radziłabym część "kibelkową" oddzielić jakimś murkiem czy czymś- tak aby bez wielkiego skrępowania mogły z niej korzystac 2 osoby. Czy można salon "pociągnąć" w stronę ogrodu i zlikwidować taras, który zastąpiłaby pergola lub jakiś dodatkowy daszek (rzecz jasna dwuspadowy)- myślę że domek zyskałby na tym, ale czy kanapy nie będą za daleko kominka? może wtedy zrobić tylko kącik kominkowy np 2 bujane fotele a reszta pod okno? Plusem jest duża kuchnia, ale daleko od tarasu za bardzo nie widzę miejsca na stół na jakieś imieniny czy coś podobnego ale można rozłozyć ten który będzie znajdował się w kuchni. Nie ukrywam że to jeden z moich ulubionych projektów choć mnie w 100% nie odpowiada miło na niego popatrzeć :D na tej powierzchni udało się rozplanować wszystko bardzo fajnie

• 2 weeks później...