Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Ostatnio mam bardzo mało czasu. Pod koniec października urodził mi się syn, mały świetny Mateuszek !!! Staram się poświęcić mu cały mój wolny czas. Ale nie śpię bo:

- POZWOLENIE JEST !!!

- bloczki stoją na działce od końca stycznia, cegła i stal też. Dziś wysypano piasek. Murarze umówieni, jak zdecydują że już można to wchodzą na plac a spec od dachu czeka na sygnał. Tyle chcę w tym roku, jak będzie zobaczymy? Domek poszerzam o jeden bloczek(tj. 60 cm) w stronę kotłowni (przypominam wersja duża bez garażu).

Tyle na dziś, cieszę się że budujących Słoneczko przybywa !

Pozdraawiam wszystkich

• Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...aha czekam na podłączenie prądu i wody, dokumenty złożone, powinno być załatwione do końca marca. Hej ( jedną ręką pisze a drugą bujam wózek z Mateuszkiem, żonka, Sylwia, odsypia kolejną ciężką noc z tym naszym "rozbójnikiem")

Drodzy Słoneczkowicze. Widzę, że Pawlo1239 i Kratkom w swoich domkach zrobili proste wieńce nad kuchnią ale brali więźby gotowce. Ja chcę zrobic więźbę we własnym zakresie. Dlatego pytanie jaki wpływ ma prosty (w projekcie pod kątem) wieniec nad kuchnią na więźbę? Czy ktoś potrafi mi to łopatologicznie objaśnc?

Drodzy Słoneczkowicze. Widzę, że Pawlo1239 i Kratkom w swoich domkach zrobili proste wieńce nad kuchnią ale brali więźby gotowce. Ja chcę zrobic więźbę we własnym zakresie. Dlatego pytanie jaki wpływ ma prosty (w projekcie pod kątem) wieniec nad kuchnią na więźbę? Czy ktoś potrafi mi to łopatologicznie objaśnc?

Jak wieniec jest prosty to więźba wykonana wg projektu nie zapewni ciągłej linii okapu tylko będzie jak u nas, niby lukarna będzie wyżej. Przy więźbie tradycyjnej dobry cieśla spokojnie sobie z tym poradzi. Najlepiej skonsultuj to z cieślą i będziesz miał jasność.

• 2 weeks później...
Witamy słoneczkowiczów co tu tak cicho,my jestesmy po wylaniu ław i jutro chcemy murować fundamenty z bloczków, idzie nam nieźle. Narazie jedynym problemem jest pogoda ale od soboty ma być wiosna na całego. Pozdrawiamy , dajcie znac co u WAS!!!

Witamy słoneczkowiczów co tu tak cicho,my jestesmy po wylaniu ław i jutro chcemy murować fundamenty z bloczków, idzie nam nieźle. Narazie jedynym problemem jest pogoda ale od soboty ma być wiosna na całego. Pozdrawiamy , dajcie znac co u WAS!!!

No u nas wciąż do przodu. Panowie od kominka lekko zawalili termin ale nadrabiają :) Zapraszam na dziennik i powodzenia! Mamy nadzieję że nawrót zimy nie pokrzyżuje nikomu planów

Pozdrawiamy

Tez zastanawiamy sie nad Sloneczkiem, ale kiedy czytam Wasze uwagi to zimno mi sie robi. Oprócz tego projektu rozwazamy też LENKE z http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=35&nazwa_projektu=LENKA oraz http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54604&page=1-LMB 47 PA,ma lepsze rozwiązania, choć garaż trzeba dokupić osobno.Dołączyla bym zdjecia , ale nie wiem jak.Pozdrawiam wszystkich .

• 3 weeks później...

Witam

Dawno się nie odzywałem, a to z prostego braku czasu.. 9-cio miesięczna córeczka robi z dnia na dzień postępy, troszkę nawrót zimy wielu ze słoneczkowców przyśpił... Ale muszę się przyznać że nie zaspałem, bo u mnie wykończeniówka pełną parą. Wstyd się przysnać ale w Wielki Tydzień mieliśmy wielką robotę - łazienka. Fachowca odwiozłem w Wielki Piątek. Ale teraz przynajmniej już wyładniała, nie ma gołych tynków tylko płytki, obsadzona wanna, brodzik, zostało tylko popodłączać bidet, muszlę i umywalkę. Postaram się wrzucić w wolnej chwili jakieś fotki. Poza tym układam panele podłogowe (doszedłem do takiej wprawy, że w 3-4 godz mam pokój). Kładziemy Zresztą chyba wszyscy mi przyznają rację, że przy okazji własnej budowy nauczyliśmy się takich rzeczy, o które byśmy się wcześniej nie podejrzewali,... czysta motywacja. Nawet chcę się nauczyć kłaść płytki. Hihi :D

Nawiązując do wojny budowlanej na polskim rynku... to mnie przeraża co się teraz dzieje, klepię paciorki i dziekuję Bogu że zaczęliśmy 2 lata temu i teraz to już w zasadzie kończymy (mamy nadzieję wprowadzić się przed pierwszymi urodzinami naszej córeczki tj. 28 czerwca :wink: ) więc naprawdę trzymam kciuki za wszystkich walczących o każdą cegłę.

Apropos! Mam jeszcze do odsprzedania około 1400 szt cegły modularnej (7 palet) DZ-88 z IGLOOBUD Dębica (wymiary 288x88x220), dobra na ściany działowe, wiadomość na priv.

Pozdrawiam Słoneczkowców :)

Dzięki za pozdrowienia!

Masz rację! Tak samo oddychamy z ulgą że zaczęliśmy rok temu i pozostały tylko ostateczne sprawy wykończeniowe (nie licząc bruków obok domu). Jak patrzymy na to co się dzieje w hurtowniach to nie wierzę własnym oczom. Bloczek fundamentowy kupowałem za 2,05 teraz jest po 3,95... za sztukę a potrzeba ich przecież duuuużo więcej. Ciekawe kiedy się to uspokoi o ile wogóle...

Wielki Tydzień upłynął raczej spokojnie Teściu otynkował tynkiem mozaikowym suszarnię, ja uporządkowałem kotłownię, pomontowałem czujniki na zewnątrz i wewnątrz, ukończony też sufit boazeria w pokoju obok wiatrołapu no i od wczoraj jest u nas na powrót płytkarz Olek który bierze się za łazienkę. Czeka nas też kopanie w ogrodzie ponieważ łaskawy kierowca 24 tonowej ciężarówki który wozi piach na budowę obok wykorzystał naszą działkę jako plac manewrowy (wyjmując nawet paliki znaczące granicę działki) i zrobił wielkie oczy jak mu powiedziałem, że pewnie nam zagniótł rurę odprowadzającą wodę z oczyszczalni... Teraz będzie kopał, układał rurę ponownie, ładnie obsypie keramzytem i jak się narobi i zapłaci to może się nauczy szanować prywatny teren. Ma na to tydzień później zabieram się za płot.

Pozdrawiamy wszystkich!

Witam.

No prosze jak rośnie nam grono słoneczkowców aż miło.

Karnet gratuluje postępów i trzyman kciuki za to żeby impreza urodzinowa córci odbyła się w nowym domu.I oczywiście czekam na zdjęcia.

A u nas wkońcu po dlugiej walce z papierologą jest pozwolenie. dzisiaj był geodeta a w sobote będą kopać fundamenty, więc wkońcu coś sie ruszy.

Pozdrawian i życze wszystkim owocnej pracy.

Dzięki kasiekn, widzę że ruszasz z kopyta od jutra. Teraz to dopiero zobaczysz jak będzie szybko przybywało. Wszyscy tu chyba cieszymy się jak każdy ze Słoneczkowców robi postępy, zrodziła się tu nielada grupka i ciągle wzrasta :)

Jak macie coś robić z klinkieru (komin, słupki, murki, itp) to rzucili świetną promocję do Leroy Merlin 1.35zł/szt - sam wczoraj zrobiłem pierwszy kurs, dzisiaj po pracy jadę po drugą serię, może obrócę i trzeci raz jak nie to jutro i będę powoli przymierzał się do ogrodzenia z frontu.

http://www.leroymerlin.pl/ na ostatniej stronie gazetki promocyjnej jest klinkier starobrowarny.

Pozdrawiam i chwalcie się osiągami, bo słoneczko już wyszło na dobre :wink:

• 3 weeks później...

Witam wszystkich starych i nowych budowlańców, Kratkom u ciebie to juz widzę niedługo wprowadzka , daj znać kiedy to nastapi w Twoim dzienniku coraz wiecej zdjęć potwierdzających to. Co do cen to powariowali u mnie nawet od tygodnia w przesypowni cementu są zapisy na cement coś strasznego. A budowa idzie u mnie dosyć niezle bo i pogody dopisywały kabelki już założone i w sobotę skonczyli mi tynkować, teraz to juz az miło wejsc do środka, w piwnicy już mam tez zrobione wylewki woda już sie robi i potem ogrzewanie wylewki a w przyszłym tygodni mają mi załozyć okienka. Najgorszę to jest to ze nie kupiłem sobie jeszcze styropianu na ocieplenie bo teraz nigdzie nie ma a po długim wekendzie ma być ale już w nowej cenie :(, naprawde kto teraz zaczyna to musi liczyć sie z troszkę wiekrzymi wydatkami ale WARTO jak sie zobaczy jak już coś stoi to cieszy niezmiernie:). Zdjęcia postaram sie wkleic niedługo.

Pozdrawiam wszystkich.

Witamy tu Aneta i Arek z zachpom.Od 15.03.zaczynamy budowe Słoneczka Dużego. Ja poszezyłem swój projekt o 1 metr od strony łazienki i myśle o przeniesieniu pieca do garazu który stawiam za domem co Wy o tym myślicie jako bardziej doświadczeni w bojach ze Słoneczkiem. Może jest ktoś kto budował Słneczko w okolicach Szczecina.Pozdrawiamy :lol:

Witajcie! Wraz z mężem rozpoczęliśy budowę Słoneczka Dużego. Pytacie, o kogoś z okolic - my budujemy się w okolicach Gorzowa Wlkp - wylot na Poznań. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Pozdrawiam

Ela.

witam serdecznie

wreszcie znalazłam wielbicieli SłONECZKA, w którym ja jestem zakochana juz chyba od roku. Najpierw to było tylko marzenie posiadania w ogóle domu, jednak miesiąc temu kupilismy wreszcie działkę, więc spełnienie zaczyna się zbliżać maciupkimi kroczkami. zazdroszczę tym, którzy mają juz postawione mury. Mój kochany mężuś ciężko zarabia z dala od rodzinki byśmy kiedyś mogli zasiąść na tarasie z kawką w kubeczkach,przejść się po własnym ogródku i zrobić spokojnie grilla bez zrzędzenia sąsiadów z piętra wyżej , że im sie dymi. Bedę bacznie obserwować wasze relacje i jak tylko coś więcej zacznie się u mnie dziać dołączę swoje przeżycia. Póki co, jeśli jest ktos z rejonu wielkopolski ( okolice Kalisza, Poznania) i zechciałby nam pokazać swoje "cudo" w realu bylibyśmy ogromnie wdzięczni. Pozdrawiam, i życzę wytrwałości. koletta

• 2 weeks później...

witam ponownie

Pawlo 1239 jesli byś sie zgodził to chętnie byśmy wpadli z mężem na krótka wizytę ok. 20 czerwca. a póki co czy ktoś mógłby mi napisac wymiary pomieszczeń: kuchni, łazienki i pokoi. wymiary w m2 mam w katalogu ale chciałabym mieć dokładniejsze rozeznanie. z góry dzękuję :D

• 2 months później...

Witamy

Mieszkamy już w naszym Słoneczku :) Na razie wszystko jak najbardziej OK. Miejsca dosyć, pomieszczeń dosyć, rozłożenie powierzchni świetne. Budowa do stanu obecnego (bez tynków zewnętrznych) i prac na zewnątrz wyniosła nas ok 180-200 000 zł (nie płaciliśmy za roboty fundamentowe i murarskie), pozostałe prace z robocizną. Polecamy ten projekt. Jest tani, szybki, nieskomplikowany. Po prostu dom dla marzących o własnym kącie niedrogim w utrzymaniu :)

Pozdrawiamy!

• 3 weeks później...

Witam wszystkich "słonecznych" budowlanców.

Od jakiegoś czasu obserwuję forum i im więcej opinii czytam tym bardziej skłaniam się w stronę budowy Słoneczka.

Jednak przes ostateczną decyzją chciałbym zobaczyć wybudowny dom w realu. Jestem z Częstochowy jeśli ktoś mieszka w promieniu do 160 km chętnie podjadę na budowę i obejrzę. Wszystkich którzy mogą mi pomóc w tej kwestji proszę o kontakt na maila [email protected] lub [email protected].

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D :wink:

Jacek