Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witajcie! Wraz z mężem rozpoczęliśy budowę Słoneczka Dużego. Pytacie, o kogoś z okolic - my budujemy się w okolicach Gorzowa Wlkp - wylot na Poznań. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Pozdrawiam

Ela.

Witajcie "słoneczkowicze".

Mieszkamy w Pniewach i wraz z żona studiujemy ten projekt od pół roku, co prawda nasza działka dopiero się dzieli, ale na wiosne stanowczo ruszamy z budową i dlatego jak jest taka możliwość chętnie obejrzelibyśmy Waszą chatkę.

Pozdrowienia

Tomasz i Manuela

• Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po długiej nieobecności.

Ale nieobecności usprawiedliwionej ciężką pracą. Nasze słoneczko zaczyna przypomonać już dom. W sierpniu skończyliśmy dach. We wrześniu wstawiliśmy okna a teraz zaczynami walczyć z instalacjami - woda już zrobiona.

narazie kilka zdjęć bo mam w domu bardzooooo wolny internet,

postaram sie je w niedługim czasie zaktaualizować

http://foto.onet.pl/5e0we,w808g88vc86w,u.html

Cieszę się bardzo że grono wielbicieli tego domku rośnie. :D Pozdrawiwm sredecznie.

Co tu taka cisza?

Nikt nie chce pochwalić się swiom słoneczkiem? Jest nas już spora grupa a tu nikt nie chce pisać. proszę dajcie znać co u nas.

Karnet a jak twoje plany? Czy udało ci się zamieszkać w tym roku? Bo trzymałam za to kciuki.

Jeśli ktoś ma ochote pooglądac to dorzuciłam kilka aktualnych zdjęć do swojego albumu.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Karnet a jak twoje plany? Czy udało ci się zamieszkać w tym roku? Bo trzymałam za to kciuki.

Witam

Dzięki kasiekn za pamięć i trzymanie kciuków. Oglądam Twoje zdjęcia i bardzo mi sie podobają. Tak, mieszkam w Słoneczku - i to już praktycznie od 1 sierpnia. Nie ukończyłem wszytkiego na ostatni guzik. Strych zostawiam sobie na później (tam będzie głównie strefa rozrywki), na parterze nie mam drzwi i tu dalej mam dylemat czy wybrać solidne drewniane (dużo droższe) czy marketowe (dużo tańsze - ale drzwi). Z tęsknoty do większych prac zabrałem się połtora miesiąca temu za ocieplanie, to moja pierwsza zima w naszym Słobneczku i uczę się jej. Ogrzewam dom paliwem stałym - miałem, stąd ciekaw jestem czy obliczenia mi się sprawdzą, narazie jestem pozytywnie zaskoczony.

Aha.. po etapie meblowania doszedłem do pozytywnego wniosku:

Słoneczko wersja duża (bo taki wybudowałem) jest rewelacyjnie ustawny, pozwala na różne konfiguracje mebli - nawet w najmniejszym pokoiku narożnym.

Nie ominą mnie pewnie jakieś poprawki do projektu, a myśle przede wszystkim o dodatkowych drzwiach z piwnicy bezpośrednio na zewnątrz. Praktyka i życie samo dyktuje tego typu zmianki.

Nie podłączyłem sobie jeszcze internetu do domku, jak to nastąpi to myślę częściej tu zaglądać i zamieścić jakieś fotki.

Gorąco pozdrawiam wszystkich najwytrwarlszych Słoneczkowców

• 2 weeks później...

Karnet cieszę sie bardzo, że juz mieszkasz w swiom słoneczku :D . A najbarzdiej ciesze sie z tego że mieszka ci sie dobrze. A na rzeczy jeszcze nie zrobione jeszcze przyjdzie czas.

Co do dzrzwi to pewnie większośc z nas prędzej czy później będzie stało przed takim dylematem - ja również i obawiam się że stanie na marketowych. zastanawiam się również czy wybrac dzrzwi pełne zapewniające więcej intymności w parterówce, czy też z przeszkleniami żeby zapewnić chociaż minimalny dopływ światła do holu. A o jakich ty myślisz? Teraz kiedy mieszkasz to pewnie lepiej sie orientujesz jakie lepiej sie spiszą w słoneczku.

Jak grubą dajesz warstwe ocieplenia? My również bedziemy ogrzewać domek paliewm stałym - ekogroszek, stąd dodatkowe dzrzwi z kotłowni na zewnątrz.

Super że pokoje sa ustawne, bo to barzdzo ważne w niedużych pomieszczeniach.

pozdrawiam serdecznie i czekam na dalsze relacje i zdjęącia wszystkich budujących i mieszkających w Słoneczku.

Co do drzwi, to przez te parę miesięcy siłą rzeczy przyzwyczailiśmy się do stylu "otwartego" ;) więc niełatwo będzie nam się przyzwyczaić do drzwi.. bo teraz w pogodne dni słoneczko niech przenika przez "słoneczko" ;) Myślę, że jednak wybierzemy częściowo przeszklone - najprawdopodobniej matowe. Ale to już indywidualne upodobania :)

Jeśli chodzi o ocieplenie, wahałem pomiędzy 10 cm a 12 cm - oczywiście styropian (najefektywniejszy). Ostatecznie wybrałem 12, ponieważ grubość ścian zewnetrznych jest 25cm ceramiki (IGLOOPOL Dębica) i z założenia miało być ocieplenie styropianem. Samo przyklejenie z docinaniem płyt nie jest trudne i ten etap (najbardziej czasochłonny zresztą) wykonaliśmy we własnym zakresie. Dla fachowców zostało przytarcie i położenie kleju na siatce. Elewacja (najprawdopodobniej silikatowo-silokonowa) zostanie do wykonania na wiosnę, jak pogoda się już ustabilizuje. Izolacja już pełni swoją rolę, a to że nie wygląda pięknie z jednolitym kolorem? Nam nie przeszkadza... ;)

• 1 month później...

Witajcie. Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu. No właśnie...

Po obejrzeniu chyba setek projektów zainteresował nas Słoneczko z pracowni Dobre domy. Ktoś go budwał? Jeśli nie to co o nim sądziecie. Nasze kryteria wyboru: prosty, TANI, dach dwuspadowy, bez poddasza, z garażem, pow. do 110 m. Nasza rodzina to 3 osoby.

Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę. Wiecie: terminy!

Pozdrawiam Magda

http://www.dobredomy.pl/?id_project=38

Witam, polecam ten dom.Właśnie taki domek wyrasta na mojej działce.Jest prosty w budowie i jeżeli ktoś ma trochę pojęcia o budowaniu i oczywiście czas to spokojnie można go budować samemu. Ekipa budowlana też nie zrujnuje, nie ma tu żadnych udziwnień.Najważniejsze to bardzo funkcjonalny układ i wielkość pomieszczeń oraz właśnie prostota wykonania=tańszy w budowie;), pozdrawiam, chętnie odpowiem na pytania dot. budowy

Dzięki za odpowiedź. Mam kilka pytań:-) Na jakim etapie budowy jesteś? Czy też budujesz Słoneczko III z garażem?

My będziemy budować w okolicach Włocławka, więc do Konina nie daleko:-) Gdybyś mógł zamieścić jakieś fotki, byłoby super. Jeszcze fajniej byłłoby zobaczyć "na żywo" Twój domek.

Pozdrawiam Magda

Równiez budujemy z mężem ten dom.- Słoneczko wersja duża. I w pełni popieram zdanie Pepit - jest prosty w budowie. Do obecnego stanu tylko dach robiony był przez ekipe. Reszta we własnym zakresie. Tutaj można obejrzeć kilka fotek naszego domku :

http://foto.onet.pl/5e0we,w808g88vc86w

A tutaj jest wiecej osób budujących Słoneczko:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1266089#1266089

Owszem robiliśmy sporo zmian. Dach ma 35 st. ze wzglądu na warunki zabudowy i co za tym idzie poddasze użytkowe- nieużytkowe :lol: Użytkowe bo przy 35 st. wychodzi spore poddasze do zagospodarowania, a nieużytkowe ponieważ narazie nie bądziemy nic tam robić( zostanie na poźniej).

Strop mamy drewniany, poniwaz z terivą były pewne problemy- projekt przewidywał bardzo długie belki stropowe.

Mamy równiez dodatkowe dzrzwi z zewnatrz do pomieszczenia gospodarzczego ze wzglądu na sposób ogrzewania - ekogroszek.

Sciany z jednowarstwowej zmieniliśmy na dwuwarstwową, zyskujac w ten sposób kilka metrów wieciej wewnątrz.

Kiedy chcecie zaczynać budowe? Zdecydowaliście się za Sloneczko czy macie na oku jeszcze jakieś inne projekty?

Serdecznie pozdrawiam Kasia.