Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

ciesze sie Ricola że też czekasz z niecierpliwością na efekty naszej pracy :D

Ze zdjęciami to musimy trochę poczekać bo nie ,,dorobiłam,,się cyfrówki i musze wypstrykać wszystko potem zgrać u fotografa na cd i dopiero wkleję.

A więc-ściany fundamentowe stoją,okupione juz niestety lekkimi nerwami bo kierownik budowy z którego jestem naprawdę zadowolona powiedział że wykonawca sp... sprawe i nie odbierze ścian fundamentowych bo poza innymi mniejszymi odchyłami w jednym miejscu na 1,5metrowym odcinku(!) było 5 cm.różnicy!!!! :evil: Efekt był taki że musieliśmy kupić deski do szalunku(200zł wykonawcy mniej za te dechy)i poziomowali,jakby tego było mało w piątek dowiedzieliśmy się że wykonawca pojechał se na 2 tyg.do irlandii zostawił chłopaków na budowie i róbta se co chceta :-?

Jutro przyjeżdża piach(na to maleństwo 150ton :o )i będą sypać i ubijać na zmianę aż do uzyskania twardego podłoża i najprawdopodobniej pod koniec tygodnia zaczną murować ściany(ytong 36cm.)Jestem teraz rzadko przy komputerze,ale postaram się na bieżąco was informować o postępach.Acha zmiane jaką teraz wprowadziłam to dodatkowo drzwi zewnętrzne z pomieszczenia gospodarczego na dwór,nie będzie mi się brudziło przy wnoszeniu opału i dodatkowo nie będę musiala przechodzic z dworu przez salon do kuchni tylko bokiem szybko(może nie będzie się tak nosiło)

Jak tam Ricola układa się współpraca z sąsiadem?Zniechęca troche taki niemiły uklad już na początku?

Radeck powiem ci że mieliśmy też budowac z betonu kom. tylko że 36cm(na pióro-wpust).ale okazało się teraz ze w sezonie budowlanym nigdzie nie idzie tego dostać i kupilismy chciał nie chciał Ytong(który daje zawsze klej gratis)i okazało się że wyszło na taniej o 1000zł,ale powiem ci na 100% jak przywiozą i dowiem się ile kosztują nadproża.

podjeliśmy decyzje że w tym roku robimy stan surowy z dachem i dopiero resztę w przyszlym roku,z betonem kom.byłoby to chyba ryzykowne bo niesamowicie chłonie wilgoc i trzeba by było od razy tynkować.

Pawlo ja też jeszcze się nie doczekałam prądu(od jesieni) bo teraz wymyślili że mają dużo awarii i dopiero po ich usunięciu przyjada do nas-zgadnij ile czekamy na usuniecie awarii-MIESIĄC!! i nic-ludzie ratujcie bo cierpliwość nie jest moja domeną :wink:

Uff ale się wyżaliłam-trochę mi ulżyło,Rafał przez tą budowę prawie nie sypia,mam nadzieję że niedługo powiem-WARTO BYŁO

Tak -waszą budowe przezywam jak swoja :lol:

Nie mialam pojaecia ze mogą byc takie nerwy juz na poczatku.

Myslalam o tych samych przerobkach co wy tz drzwi w pomieszczeniu gos.mysle ze to dobre rozwiazanie i chyba sie zdecydujemy na sciany jednowarstwowe.Nie wiedzialam ze sciany z bk tak chlona wilgoc -czeka mnie jeszcze duzo lektury na forum zanim sie zdecydujemy :D

U mnie dalej bez zmian sprawa lezy w sadzie i czekam na termin rozprawy.Mysle do do wiosny przyszlego roku wyrobie sie z wszystkimi papierkami i bedziemy mogli zaczac-pomarzyc zawsze mozna :p

A jaki material wybraliscie na dach?

A tak przy okazji jaki wymiar maja okna w kuchni bo wydaja mi sie takie malutkie.

Powodzenia i czekam na dalsze kom.

Pozdrawiam

Witam

Mam POZWOLENIE uprawomocni sie 29.06 ale juz jutroprzychodzi geodeta i wyznaczy budyneka w srode bedziemy kopac piwnice :), jak uda mi sie pozyczyc aparat to zrobie kilka zdjęc i postaram sie w niedziele cos wkleic i napisac wiecej, temacik sie fajnie rozwija super, musze spadac bo do przcy jade.

Witam!

ciesze sie Ricola że też czekasz z niecierpliwością na efekty naszej pracy :D

Ze zdjęciami to musimy trochę poczekać bo nie ,,dorobiłam,,się cyfrówki i musze wypstrykać wszystko potem zgrać u fotografa na cd i dopiero wkleję.

A więc-ściany fundamentowe stoją,okupione juz niestety lekkimi nerwami bo kierownik budowy z którego jestem naprawdę zadowolona powiedział że wykonawca sp... sprawe i nie odbierze ścian fundamentowych bo poza innymi mniejszymi odchyłami w jednym miejscu na 1,5metrowym odcinku(!) było 5 cm.różnicy!!!! :evil: Efekt był taki że musieliśmy kupić deski do szalunku(200zł wykonawcy mniej za te dechy)i poziomowali,jakby tego było mało w piątek dowiedzieliśmy się że wykonawca pojechał se na 2 tyg.do irlandii zostawił chłopaków na budowie i róbta se co chceta :-?

Jutro przyjeżdża piach(na to maleństwo 150ton :o )i będą sypać i ubijać na zmianę aż do uzyskania twardego podłoża i najprawdopodobniej pod koniec tygodnia zaczną murować ściany(ytong 36cm.)Jestem teraz rzadko przy komputerze,ale postaram się na bieżąco was informować o postępach.Acha zmiane jaką teraz wprowadziłam to dodatkowo drzwi zewnętrzne z pomieszczenia gospodarczego na dwór,nie będzie mi się brudziło przy wnoszeniu opału i dodatkowo nie będę musiala przechodzic z dworu przez salon do kuchni tylko bokiem szybko(może nie będzie się tak nosiło)

Jak tam Ricola układa się współpraca z sąsiadem?Zniechęca troche taki niemiły uklad już na początku?

Radeck powiem ci że mieliśmy też budowac z betonu kom. tylko że 36cm(na pióro-wpust).ale okazało się teraz ze w sezonie budowlanym nigdzie nie idzie tego dostać i kupilismy chciał nie chciał Ytong(który daje zawsze klej gratis)i okazało się że wyszło na taniej o 1000zł,ale powiem ci na 100% jak przywiozą i dowiem się ile kosztują nadproża.

podjeliśmy decyzje że w tym roku robimy stan surowy z dachem i dopiero resztę w przyszlym roku,z betonem kom.byłoby to chyba ryzykowne bo niesamowicie chłonie wilgoc i trzeba by było od razy tynkować.

Pawlo ja też jeszcze się nie doczekałam prądu(od jesieni) bo teraz wymyślili że mają dużo awarii i dopiero po ich usunięciu przyjada do nas-zgadnij ile czekamy na usuniecie awarii-MIESIĄC!! i nic-ludzie ratujcie bo cierpliwość nie jest moja domeną :wink:

Uff ale się wyżaliłam-trochę mi ulżyło,Rafał przez tą budowę prawie nie sypia,mam nadzieję że niedługo powiem-WARTO BYŁO

Hej zapraszam do nas! Budujemy Słoneczko duże na �lšsku :) Jak na razie czekamy na wię�bę i murjš się �cianki działowe... Miło będzie powymieniać się do�wiadczeniami. Mam nadzieję że o kanalizacji pamiętali�cie przed zabetonowaniem posadzki.... Aha wydaje mi się że mylisz materiały budowlane :) YTONG to jest właśnie beton komórkowy z prawdziwego zdarzenia a to co tak chłonie wodę to są nasze słynne PREFABETy... nie polecam ostatnio widziałem jak się paleta tego czegoś rozpłynęła na deszczu. W tydzień było po materiale. Poza tym nie trzyma kształtu. YTONG nam zamókł na budowie nie raz nie dwa i ani pisnął o rozpadaniu się :)

Halo Sylwia i Rafal cos chyba zapomnieliscie sie z nami dzielic wrazeniami bo pomysle ze juz mieszkacie i meblujecie swoje gniazdko :lol:

Pawlo 1239 -wykopales juz piwnice?

Jest jeszcze jeden fan sloneczka na forum - Kraktom mozna w jego dzienniku budowy poogladac ladne zdiecia Sloneczka

Pozdrawiam

witam po dłuugim okresie niebytu.

Kraktom dzięki za zaproszenie,my jesteśmy dokładnie na tym samym etapie co wy,czekamy na 2 dwuteowniki ponieważ zmieniliśmy więźbę dachową(wiązary)na krokwiowo-jętkową w celu uzyskania poddasza użytkowego a te 2 dwuteowniki są po to żeby drewniany strop miał podparcie,ponieważ nie ma ścian nośnych w środku.Po założeniu ich na wieniec przychodzi więźba ale po wylaniu betonu na wieniec będziemy czekać ok.tygodnia żeby kotwy nie zostały wyrwane z wieńca na zbyt świeżym betonie.Niestety chęć posiadania poddasza użytkowego ma swój jeden minus-podwyższyło nam to koszt więźby(ze stropem) z planowanych 5tys. na 9tys. :-?

Pawlo,Ricora też się cieszę że temacik się kręci,na dniach zacznę wklejać zdjęcia to już będzie ciekawiej.Na razie mam zdjęcia tylko prac ziemnych i fundamentów,bo jak ekipa wyszła z ziemi(wykonawca za fundamenty,ściany fundamentowe i wypełnienie łącznie z ociepleniem ścian fundamentowych zainkasował 7tyś)to nie minął drugi tydzień a ściany stoja,wewnetrzne będzie stawiał jak zrobi dach.

Masz rację Karktom źle napisałam Ricoli,w rzeczywistości zrezygnowaliśmy z betonu kom.grupy prefabet na rzecz ytonga który również jest betonem kom. ale zdecydowanie o lepszych parametrach i bez obawy mogę(tak mi się wydaje :wink: )zostawić na zimę bez żadnych zabezpieczeń i nie martwic się że nasiąknie,zgadzasz się ze mną?

Dachówka już kupiona dosyć atrakcyjna cena ROBEN ceramika angoba miedziana+ 19.95 za m2 całkiem ładna ma lekki połysk.

Na dziś tyle,postaram się częściej odzywać.Czekam na wasze posty.Pawlo gdzie zdjecia?

witam po dłuugim okresie niebytu.

Kraktom dzięki za zaproszenie,my jesteśmy dokładnie na tym samym etapie co wy,czekamy na 2 dwuteowniki ponieważ zmieniliśmy więźbę dachową(wiązary)na krokwiowo-jętkową w celu uzyskania poddasza użytkowego a te 2 dwuteowniki są po to żeby drewniany strop miał podparcie,ponieważ nie ma ścian nośnych w środku.Po założeniu ich na wieniec przychodzi więźba ale po wylaniu betonu na wieniec będziemy czekać ok.tygodnia żeby kotwy nie zostały wyrwane z wieńca na zbyt świeżym betonie.Niestety chęć posiadania poddasza użytkowego ma swój jeden minus-podwyższyło nam to koszt więźby(ze stropem) z planowanych 5tys. na 9tys. :-?

Pawlo,Ricora też się cieszę że temacik się kręci,na dniach zacznę wklejać zdjęcia to już będzie ciekawiej.Na razie mam zdjęcia tylko prac ziemnych i fundamentów,bo jak ekipa wyszła z ziemi(wykonawca za fundamenty,ściany fundamentowe i wypełnienie łącznie z ociepleniem ścian fundamentowych zainkasował 7tyś)to nie minął drugi tydzień a ściany stoja,wewnetrzne będzie stawiał jak zrobi dach.

Masz rację Karktom źle napisałam Ricoli,w rzeczywistości zrezygnowaliśmy z betonu kom.grupy prefabet na rzecz ytonga który również jest betonem kom. ale zdecydowanie o lepszych parametrach i bez obawy mogę(tak mi się wydaje :wink: )zostawić na zimę bez żadnych zabezpieczeń i nie martwic się że nasiąknie,zgadzasz się ze mną?

Dachówka już kupiona dosyć atrakcyjna cena ROBEN ceramika angoba miedziana+ 19.95 za m2 całkiem ładna ma lekki połysk.

Na dziś tyle,postaram się częściej odzywać.Czekam na wasze posty.Pawlo gdzie zdjecia?

Hej! Poddasze użytkowe, a w którym miejscu będą schody? My mamy w wiązarach tak zaprojektowane słupy kratownicy aby przez środek całej długości domu był korytarz 2 m sze i 1,9m wys. jako schowek na narty, stare książki, itp. Wyjście przez wyłaz z holu. Co do YTONGa, to przykryłbym dachem ale nie trzeba tynkować. Znajomi mieszkają już któryś rok z rzędu w nieotynkowanym i nic. Grzeją olejem i na koszty nie narzekają a ściany też mają suche. Zauważ że nasze domy mają dosyć długie okapy więc nawet zacinający deszcz nic im nie szkodzi.

Mamy tę samą dachówkę!!! Kupiliśmy w grudniu w promocji 50%! A co planujecie dać na cokół? My myślimy o kamieniu górskim zamiast tynku jak w projekcie. Dziwi mnie koszt jaki podałaś za więźbę... 5000 miały kosztować wiązary czy inne rozwiązanie? Skąd mieliście taką ofertę? Pozdrawiam i czekamy na newsy.

jak było wyżej widać kamieni to nam nie brak na działce :-? więc kraktom na pewno nie będziesz zdziwiony jak ci powiem że te kamienie właśnie zamierzam wykorzystać na te cokoły(jak się uda)z tyłu działki mam rów melioracyjny więc tymi kamieniami wyregulujemy go i powstanie tam mój wymarzony skalniak(plan 5-letni :wink:)no i ostatnio se wymyśliłam że schody z tarasu też będą z tych kamieni,no i może jak coś zostanie to jeszcze kamienny grill dla klimatu.Ale się rozmarzyłam :D

http://img226.imageshack.us/img226/4391/imm014147fv.th.jpg

a to chudziak wylany

Fajne fotki. Rzeczywiście okolica ładna ale ja najbardziej zazdroszczę tych kamieni :( my też chcemy wiele z nich zrobić ale musimy sprowadzać z Wisły po 29 zł za tonę + transport.

Aha, nie odpowiedziałaś na kanlizację :) Macie ją w piachu? Nasza w jednym miejscu "uciekła" instalatorom i muszą przekuć 0,5 m bo wychodzi pod ścianą łazienki :).

Pozdrawiam!

...i jeszcze male pytanko -ocieplaliscie fundamwnty ?Tak mi sie wydaje patrzac na ostatnie zdiecie.

Budujecie z tych samych materialow co Kraktom on szacuje swoja budowe -stan surowy zamkniety-na 90 tys. a o jakiej sumie wy myslicie.

Tylko że my ściany fundamentowe murowaliśmy z bloczków, potem izolacja z dysperbitu 3 w-wy, styropian, siatka, klej i kubełkowa.

Witam kochani,zgodnie z obietnicą wklejam nowe fotki :D

http://img82.imageshack.us/img82/6331/imm01212a4ij.th.jpg

I tak oto w ten sposób wygląda fyndament a że pogoda dopisywała już na drugi dzień można było rowerem po nim jeździć :wink:

http://img93.imageshack.us/img93/184/imm01616a1uo.jpg