Xzbyszek 11.01.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 WitamPrzymierzam się do zrobienia elektryki. Ściany mam z ceramiki. Zamierzam używać kabli podtynkowych bez peszli. Na to będę miał tynk tradycyjny (grubość ok. 2 cm).Mam pytanie, jak można przymocować kable do ściany z ceramiki?Wiem, że w miejscach spoiny mogę przybić uchwyty gwoździami, a co w przypadku, kiedy będę musiał przymocować kabel na środku pustaka? Czy ktoś wie, w jaki sposób to się robi? (Widziałem gdzieś na tym forum na zdjęciu, że ktoś już tak robił, ale nie mogę teraz tego znaleźć)Proszę o pomoc i sugestię w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.01.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Przymierzam się do zrobienia elektryki. Ściany mam z ceramiki. Zamierzam używać kabli podtynkowych bez peszli. Na to będę miał tynk tradycyjny (grubość ok. 2 cm). Mam pytanie, jak można przymocować kable do ściany z ceramiki? Wiem, że w miejscach spoiny mogę przybić uchwyty gwoździami, a co w przypadku, kiedy będę musiał przymocować kabel na środku pustaka? Czy ktoś wie, w jaki sposób to się robi? (Widziałem gdzieś na tym forum na zdjęciu, że ktoś już tak robił, ale nie mogę teraz tego znaleźć) Proszę o pomoc i sugestię w tym temacie Gips - kupka gipsu na ścianę - w to wtapiasz kabel i przykrywasz odrobiną gipsu ... Oczywiście użyj kabla YDYżo płaskiego podtynkowego . Na zakrętach kabla wiercisz dziurkę w ścianie wpuszczasz tam kabel i wychodzisz pod dowolnym kątem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Żadnego gipsu. W każdej hurtowni elektrycznej są specjalne kołki plastykowe do mocowania kabli. Za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubMar 11.01.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 u sąsiada mocowali kable do ceramiki na jakiś silikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 11.01.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Żadnego gipsu. W każdej hurtowni elektrycznej są specjalne kołki plastykowe do mocowania kabli. Za grosze. spotkałem takie kolki, które przybija się gwoździami, czy są takie, które można mocować np. kolkami rozporowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Kurcze, najpierw ludzie czepiają to na jakieś spermy, a potem piszą na forum aby im wyjaśnić czemu mają inny odcień farby w tym miejscu, albo czemu po trzech latach rdza się pojawiła na ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Żadnego gipsu. W każdej hurtowni elektrycznej są specjalne kołki plastykowe do mocowania kabli. Za grosze. spotkałem takie kolki, które przybija się gwoździami, czy są takie, które można mocować np. kolkami rozporowymi? to są kołki samozaciskowe, wiercisz dziurę, wkładasz kabel w kołek, kołek wsuwacz do dziury i... gotowe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 11.01.2008 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 retrofood Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku.. Hmmm. Jeżeli jest za zimno na gips, to chyba również jest za zimno na samo kładzenie kabli. Mój elektryk powiedział, że przy mrozie nie można kłaść kabli, bo izolacja jest za sztywna i może pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku.. Hmmm. Jeżeli jest za zimno na gips, to chyba również jest za zimno na samo kładzenie kabli. Mój elektryk powiedział, że przy mrozie nie można kłaść kabli, bo izolacja jest za sztywna i może pękać. to musiało być dość dawno no chyba, że będzie więcej niż -25 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 11.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 u mnie ,ocowali gipsem, takim zwykłym , gwoździ żadnych zwłaszcza takich zwykłych nie dawaj, bo wyjdzie rdza po jakimś czasie od otynkowania , w miejscach gdzie trzeba było przymocować przewód solidniej, np. lampa sufitowa , mocowali przewody kołkiem szybniego montażu i drutem miedzianym. ( tym z resztek przewodów ) . Zreszta chyba każdy elektryk robiący instalacje ma jakis swój ulubiony sposób mocowania przewodów, i o ile nie robisz sam elektryki, to nie martw sie tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.01.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Moi elektrycy przyklejali przewody klejem na gorąco, puszki osadzali na gips budowlany. Byś może też przewody co jakiś odstęp pacali gipsem, nie pamiętam już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Moi elektrycy przyklejali przewody klejem na gorąco. To też jest dosyć dobra metoda. Ja mam tak zamocowaną instalację alarmową. Póki co się ładnie trzyma, a tam gdzie trzeba było lekko przesunąć przewód nie było żadnego problemu z odklejeniem. Nie wiem tylko czy taki klej utrzyma cięższe przewody typu 3x2,5. Warto sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku.. Hmmm. Jeżeli jest za zimno na gips, to chyba również jest za zimno na samo kładzenie kabli. Mój elektryk powiedział, że przy mrozie nie można kłaść kabli, bo izolacja jest za sztywna i może pękać. to musiało być dość dawno no chyba, że będzie więcej niż -25 stopni Nie było to aż tak bardzo dawno. Co prawda w zeszłym roku (ale tuż przed Świętami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.01.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z tymi temperaturami przy układaniu kabli to rozumiem, że oczywiście jaja sobie robicie. Może dla tych z mniejszym poczuciem humoru podamy normęPN-76/E-05125. Elektroenergetyczne i Sygnalizacyjne Linie Kablowe. Projektowanie i Budowa. 2.5.Układanie kabli2.5.2 Temperatura otoczenia i kablaTemperatura otoczenia i kabla przy układaniu nie powinna być niższa niż:a) 4st C- w przypadku kabli o izolacji papierowej o powłoce metalowejb) 0st C -w przypadku kabli o izolacji i powłoce z tworzyw sztucznychW przypadku kabli o innej konstrukcji niż wymienione w poz a) i b) temperatura otoczenia i temperatura układanego kabla-wg ustaleń wytwórcy.Dopuszcza się układanie kabli przy niższej temperaturze otoczenia niż wg poz. a) i b), jednak nie niższej niż -10st C, jeżeli temperatura w żadnym miejscu kabla podczas jeg układania nie jest mniejsza niż wg poz. a) lub b). Zaleca się ogrzewanie kabli prądem elek.....................nie mam dalej siły pisać.Już sie domyślam co niektórzy napiszą.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z tymi temperaturami przy układaniu kabli to rozumiem, że oczywiście jaja sobie robicie. Może dla tych z mniejszym poczuciem humoru podamy normę PN-76/E-05125. Elektroenergetyczne i Sygnalizacyjne Linie Kablowe. Projektowanie i Budowa. 2.5.Układanie kabli 2.5.2 Temperatura otoczenia i kabla Temperatura otoczenia i kabla przy układaniu nie powinna być niższa niż: a) 4st C- w przypadku kabli o izolacji papierowej o powłoce metalowej b) 0st C -w przypadku kabli o izolacji i powłoce z tworzyw sztucznych Kto miałby sobie robić jaja? Ja pisząc o konieczności dodatniej temperatory czy retrofood pisząc o dawnych zwyczajach i -25 stopniach. Jak widać z zacytowanej przez Ciebie normy coś jest w tym co mówi mój elektryk. Co prawda nie widziałem kabla wspomnianego w punkcie a). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 > jeżeli temperatura w żadnym miejscu kabla podczas jeg układania nie jest mniejsza niż wg poz. a) lub b). Zaleca się ogrzewanie kabli prądem elek..................... czyli rozumiem, że bierzemy szpulę kabla elektr. z jednej strony podłączmy do niej 220 z drugiej jakieś obciążenie np farelkę 1kW i układamy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.01.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ciepło , ciepło.Patrz tylko abyś z życiem uszedł przy takich praktykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.01.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 czyli rozumiem, że bierzemy szpulę kabla elektr. z jednej strony podłączmy do niej 220 z drugiej jakieś obciążenie np farelkę 1kW i układamy ??? W rzeczy samej. Polak potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 11.01.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Najprościej i najtaniej:Gwoździe papiaki cynkowane + tasma aluminiowa + kołki rozporowe 6mm.Kolki plastikowe, mocowane na wcisk niestety lubia wylatywac, szczegolnie z ceramiki. Klej na goraco - dobry do cienkich przewodow (internet, alarm). Przy grubych moze odpasc.Klipsy mocowane gwozdzikiem - raczej tylko wszelkie formy gazobetonu ale moze wyjsc rdza.. Ja robie na papiakach i tasmie + gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts