Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o elektryke

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zrobienia elektryki. Ściany mam z ceramiki. Zamierzam używać kabli podtynkowych bez peszli. Na to będę miał tynk tradycyjny (grubość ok. 2 cm).

Mam pytanie, jak można przymocować kable do ściany z ceramiki?

Wiem, że w miejscach spoiny mogę przybić uchwyty gwoździami, a co w przypadku, kiedy będę musiał przymocować kabel na środku pustaka? Czy ktoś wie, w jaki sposób to się robi? (Widziałem gdzieś na tym forum na zdjęciu, że ktoś już tak robił, ale nie mogę teraz tego znaleźć)

Proszę o pomoc i sugestię w tym temacie

Witam

Przymierzam się do zrobienia elektryki. Ściany mam z ceramiki. Zamierzam używać kabli podtynkowych bez peszli. Na to będę miał tynk tradycyjny (grubość ok. 2 cm).

Mam pytanie, jak można przymocować kable do ściany z ceramiki?

Wiem, że w miejscach spoiny mogę przybić uchwyty gwoździami, a co w przypadku, kiedy będę musiał przymocować kabel na środku pustaka? Czy ktoś wie, w jaki sposób to się robi? (Widziałem gdzieś na tym forum na zdjęciu, że ktoś już tak robił, ale nie mogę teraz tego znaleźć)

Proszę o pomoc i sugestię w tym temacie

Gips - kupka gipsu na ścianę - w to wtapiasz kabel i przykrywasz odrobiną gipsu ...

Oczywiście użyj kabla YDYżo płaskiego podtynkowego .

Na zakrętach kabla wiercisz dziurkę w ścianie wpuszczasz tam kabel i wychodzisz pod dowolnym kątem ...

Żadnego gipsu.

W każdej hurtowni elektrycznej są specjalne kołki plastykowe do mocowania kabli. Za grosze.

spotkałem takie kolki, które przybija się gwoździami, czy są takie, które można mocować np. kolkami rozporowymi?

to są kołki samozaciskowe, wiercisz dziurę, wkładasz kabel w kołek, kołek wsuwacz do dziury i... gotowe!!!

Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku..

Hmmm. Jeżeli jest za zimno na gips, to chyba również jest za zimno na samo kładzenie kabli. Mój elektryk powiedział, że przy mrozie nie można kłaść kabli, bo izolacja jest za sztywna i może pękać.

Dzięki za informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Nie chciałem bawić się w gips, zwłaszcza zimą w nieocieplanym budynku..

Hmmm. Jeżeli jest za zimno na gips, to chyba również jest za zimno na samo kładzenie kabli. Mój elektryk powiedział, że przy mrozie nie można kłaść kabli, bo izolacja jest za sztywna i może pękać.

to musiało być dość dawno

no chyba, że będzie więcej niż -25 stopni

u mnie ,ocowali gipsem, takim zwykłym , gwoździ żadnych zwłaszcza takich zwykłych nie dawaj, bo wyjdzie rdza po jakimś czasie od otynkowania , w miejscach gdzie trzeba było przymocować przewód solidniej, np. lampa sufitowa , mocowali przewody kołkiem szybniego montażu i drutem miedzianym. ( tym z resztek przewodów ) . Zreszta chyba każdy elektryk robiący instalacje ma jakis swój ulubiony sposób mocowania przewodów, i o ile nie robisz sam elektryki, to nie martw sie tym

Moi elektrycy przyklejali przewody klejem na gorąco.

To też jest dosyć dobra metoda. Ja mam tak zamocowaną instalację alarmową. Póki co się ładnie trzyma, a tam gdzie trzeba było lekko przesunąć przewód nie było żadnego problemu z odklejeniem. Nie wiem tylko czy taki klej utrzyma cięższe przewody typu 3x2,5. Warto sprawdzić ;)

to musiało być dość dawno

no chyba, że będzie więcej niż -25 stopni

Nie było to aż tak bardzo dawno. Co prawda w zeszłym roku (ale tuż przed Świętami).

Z tymi temperaturami przy układaniu kabli to rozumiem, że oczywiście jaja sobie robicie. Może dla tych z mniejszym poczuciem humoru podamy normę

PN-76/E-05125. Elektroenergetyczne i Sygnalizacyjne Linie Kablowe. Projektowanie i Budowa.

2.5.Układanie kabli

2.5.2 Temperatura otoczenia i kabla

Temperatura otoczenia i kabla przy układaniu nie powinna być niższa niż:

a) 4st C- w przypadku kabli o izolacji papierowej o powłoce metalowej

b) 0st C -w przypadku kabli o izolacji i powłoce z tworzyw sztucznych

W przypadku kabli o innej konstrukcji niż wymienione w poz a) i b) temperatura otoczenia i temperatura układanego kabla-wg ustaleń wytwórcy.

Dopuszcza się układanie kabli przy niższej temperaturze otoczenia niż wg poz. a) i b), jednak nie niższej niż -10st C, jeżeli temperatura w żadnym miejscu kabla podczas jeg układania nie jest mniejsza niż wg poz. a) lub b). Zaleca się ogrzewanie kabli prądem elek.....................

nie mam dalej siły pisać.

Już sie domyślam co niektórzy napiszą.

pzdr.

Z tymi temperaturami przy układaniu kabli to rozumiem, że oczywiście jaja sobie robicie. Może dla tych z mniejszym poczuciem humoru podamy normę

PN-76/E-05125. Elektroenergetyczne i Sygnalizacyjne Linie Kablowe. Projektowanie i Budowa.

2.5.Układanie kabli

2.5.2 Temperatura otoczenia i kabla

Temperatura otoczenia i kabla przy układaniu nie powinna być niższa niż:

a) 4st C- w przypadku kabli o izolacji papierowej o powłoce metalowej

b) 0st C -w przypadku kabli o izolacji i powłoce z tworzyw sztucznych

Kto miałby sobie robić jaja? Ja pisząc o konieczności dodatniej temperatory czy retrofood pisząc o dawnych zwyczajach i -25 stopniach.

Jak widać z zacytowanej przez Ciebie normy coś jest w tym co mówi mój elektryk. Co prawda nie widziałem kabla wspomnianego w punkcie a).

> jeżeli temperatura w żadnym miejscu kabla podczas jeg układania nie jest mniejsza niż wg poz. a) lub b). Zaleca się ogrzewanie kabli prądem elek.....................

czyli rozumiem, że bierzemy szpulę kabla elektr. z jednej strony podłączmy do niej 220 z drugiej jakieś obciążenie np farelkę 1kW i układamy ??? :o

Najprościej i najtaniej:

Gwoździe papiaki cynkowane + tasma aluminiowa + kołki rozporowe 6mm.

Kolki plastikowe, mocowane na wcisk niestety lubia wylatywac, szczegolnie z ceramiki.

Klej na goraco - dobry do cienkich przewodow (internet, alarm). Przy grubych moze odpasc.

Klipsy mocowane gwozdzikiem - raczej tylko wszelkie formy gazobetonu ale moze wyjsc rdza..

Ja robie na papiakach i tasmie + gips.