Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominy a anten tv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tego robić nie wolno.

??? dlaczego

zapytaj kominiarza. Jak ci nie podpisze odbioru, to się dowiesz.

to jak wyprowadzić kabel na dach ?

jak chcesz. Np. można puścić rurkę PCV NA kominie.

poza tym nigdzie nie jest napisane, że kabel MUSI być na dachu.

ja wyprowadziłem u siebie kable na komin. Mam systemowego Schidla i gdy ekipa obumurowała go cegłą klinkierową kazałem pod cegłą puścić kable antenowe. Najlepiej gdy kable z komina wychodzą na stronę południową bo na ten kierunek najczęściej są skierowane anteny satelitarne.

Gościu który instalował mi TV Sat był zachwycony, że miał już przygotowany kabel.

Polecam położenie 3 kabli antenowych -jeden do zwykłej anteny naziemnej, dwa na anteny satelitarne (nigdy nie wiadomo, czy kiedyś nie będziesz miał 2 anten), polecam także położyć na kominie "skrętkę" komputerową (przyda się gdybyś chciał kiedyś mieć łącze internetowe drogą radiową).

Kup najlepszy kable antenowy jaki jest dostępny, spytaj czy jest on także na pasmo satelitarne (większość jest). To ważne jeśli chcesz mieć dobrą jakość odbioru.

też bym się dowiedział dlaczego nie można puścić kabli w kanale wentylacyjnym...

ależ puść!

po kilku latach się dowiesz...

retrofood coś kombinujesz :) czyli albo nie wiesz albo się pomyliłeś i teraz próbujesz wyjść "z twarzą"

poza tym to jak to jest? dowiem się po kilku latach czy przy odbiorze kominiarskim?