Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominy a anten tv

Recommended Posts

No jasne, tobie sie podoba na kominie innym gdzie indziej.... My musimy mieć haki wbite w kominy a na nich ogromniaste anteny, no przecież , bo co by sobie sasiad pomyślał o nas gdybysmy mieli niżej antenę od niego... hi, hi, hi,

A tak na poważnie, to nie wolno prowadzic kabli w przewodach wentylacyjnych, takie są wymogi i koniec, nie ma dyskusji z kominiarzem. Wczoraj miałam odbiór.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ależ puść!

po kilku latach się dowiesz...

A jakieś konkrety ?

Chociażby taki najslabszy:

wszelka zawartość kanału wentylacyjnego stanowi doskonałe miejsce do osiadania dłuższych cząstek kurzu. Po paru latach zakotwiają się one tak, że na nich osiada coraz więcej kurzu doskonale zmniejszając przekrój kanału. spróbuj to udrożnić. mało?

No to popatrz na fotografie zamieszczone przez kominiarza i wyobraź sobie burzę z piorunami.

PS. Radzę ubezpieczyć chałupę wraz z zawartością. I to na dużą sumę.

Hm

system kominowy Tona ma w swoim opisie kanal wentylacyjno-instalacyjny..czyli wlasnie juz systemowo przygotowany do puszczenia kabli..rurek

tak wiec tez do konca nie wiem dlaczego nie mozna?

System tono jest produkowany na rynku niemieckim stanowi tam konkurencje dla schidla..u nas jest mniej popularny

http://www.tona-kominy.pl

albo tu

http://www.tadej.pl/tona.html

Hm

system kominowy Tona ma w swoim opisie kanal wentylacyjno-instalacyjny..czyli wlasnie juz systemowo przygotowany do puszczenia kabli..rurek

tak wiec tez do konca nie wiem dlaczego nie mozna?

System tono jest produkowany na rynku niemieckim stanowi tam konkurencje dla schidla..u nas jest mniej popularny

http://www.tona-kominy.pl

albo tu

http://www.tadej.pl/tona.html

tylko ja to rozumiem że kanał można przeznaczyc albo na wentylację albo na instalacje, raczej nie razem

poza tym rzuciłem (może pobieżnie) na te stronę producenta i tam wymienione są pustaki wentylacyjne, nie wentylacyjno-instalacyjne, chyba ze sie nie dogrzebałem...

W Prawie Budowlanym, niestety nie mam go pod ręką i nie zacytują jest przepis zakazujący prowadzenia różnych instalacji w tym również przewodów elektrycznych, antenowych itp. w przewodach kominowych .

Jak wiadomo przewody wentylacyjne należy czyścić nie rzadziej jak raz do roku, W załączeniu fotka, tak wygląda zapewne kiepsko działający nie czyszczony przewód wentylacyjny:

http://kominiarze.pl/gfx/galeria/d3fca5cd8093e433b9f06ffa08ae32fa.jpg

Kulą, szczotką kominiarską podczas czyszczenia bardzo łatwo można takie przewody uszkodzić, sam już kilka zerwałem, szczególnie od alarmu :oops: .

No to popatrz na fotografie zamieszczone przez kominiarza i wyobraź sobie burzę z piorunami

Z argumentem o czyszczeniu mogę się zgodzić. Ale co do burzy... w takim razie jedyną alternatywą jest nie instalowanie anteny w ogóle. Bo jakkolwiek bym kabla nie prowadził to i tak może piorun strzelić...

[...]Jak wiadomo przewody wentylacyjne należy czyścić nie rzadziej jak raz do roku, [...]Kulą, szczotką kominiarską podczas czyszczenia bardzo łatwo można takie przewody uszkodzić, sam już kilka zerwałem, szczególnie od alarmu :oops: .

Tak przy okazji - do czyszczenia zawsze muszę wezwać kominiarza, czy mogę sobie kupić taką szczotkę z kulką (sorki, ale nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) i czyścić samodzielnie?

polecam także położyć na kominie "skrętkę" komputerową (przyda się gdybyś chciał kiedyś mieć łącze internetowe drogą radiową).

Do anteny internetu bezprzewodowego nie idzie skrętka tylko koncentryk 50 omów (inny niż do SAT). Np. taki: http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_50_om_h-155_100m__E1170_100.htm

polecam także położyć na kominie "skrętkę" komputerową (przyda się gdybyś chciał kiedyś mieć łącze internetowe drogą radiową).

Do anteny internetu bezprzewodowego nie idzie skrętka tylko koncentryk 50 omów (inny niż do SAT). Np. taki:.......

No, jak myslimy o przyszlosci, to chyba zostawic miejsce, "kanal wentylacyjno-instalacyjny" :lol: czy jak to tam nazwiemy dla kabelka, ktory bedzie za lat 5/10/15... Bo to tak jest, ze w moim bloku byla instalacja antenowa w scianach (z lat 70) i telefoniczna (jw), a potem (pod koniec 90-tych) ciagneli kablowki w takich plastikowych oslonach na korytarzach :lol: , a z piec lat pozniej przypomnieli sobie, ze sa zostawione szyby instalacyjne i demontowali :p oslony, zostawiajac jedynie dziury po kolkach :evil:

W bylej firmie zrobili ramach remontu n lat temu instalacje komputerowa na koncentryk (dawno takie cos bylo, ale bylo), a ze dwa lata pozniej skretka stala sie norma.

No, jak myslimy o przyszlosci, to chyba zostawic miejsce, "kanal wentylacyjno-instalacyjny" :lol: czy jak to tam nazwiemy dla kabelka, ktory bedzie za lat 5/10/15... Bo to tak jest, ze w moim bloku byla instalacja antenowa w scianach (z lat 70) i telefoniczna (jw), a potem (pod koniec 90-tych) ciagneli kablowki w takich plastikowych oslonach na korytarzach :lol: , a z piec lat pozniej przypomnieli sobie, ze sa zostawione szyby instalacyjne i demontowali :p oslony, zostawiajac jedynie dziury po kolkach :evil:

W bylej firmie zrobili ramach remontu n lat temu instalacje komputerowa na koncentryk (dawno takie cos bylo, ale bylo), a ze dwa lata pozniej skretka stala sie norma.

To prawda, najlepiej chyba po prostu zrobić jeden dodatkowy kanał "wentylacyjny". Koszt niewielki, a korzyści w przyszłości - bezcenne.

PS. Pamiętam sieci na koncentryku, terminatory, itp. :D

Po co? komorki, Wi-Fi, Bluetoooth, nawet sygnal tv mozna bezprzewodowo od anteny do telewizora...

Można, ale nie wiadomo, czy przyszłość pójdzie właśnie w tym kierunku. Jak wyobrażasz sobie np. bezprzewodowe przesyłanie sygnału HD z DVD do TV? Przyszłość to TV cyfrowa, ale ona też wymaga anteny i jakoś ten sygnał trzeba przesłać do TV.

Po co? komorki, Wi-Fi, Bluetoooth, nawet sygnal tv mozna bezprzewodowo od anteny do telewizora...

;)

Niezłe.

Tzn. odbierasz sygnał bezprzewodowo anteną na kominie, a potem robisz z tego znowu radio i odbierasz bezprzewodowo przy TV?

1. A co z zasilaniem? Przecież przy antenie odbiorczej będzie musiał być mały nadajnik?

2. Za rozsądne pieniądze jakość obrazu na TV będzie fatalna.

Bajki waść piszesz - nie ma takich urządzeń.

Rozwinmy te mysl :D

;)

Niezłe.

Tzn. odbierasz sygnał bezprzewodowo anteną na kominie, a potem robisz z tego znowu radio i odbierasz bezprzewodowo przy TV?

1. A co z zasilaniem?

Powierzchnia anteny będzie baterią sloneczną, no i na górze będzie mały akumulatorek. A, można jeszcze wykorzystać parcie wiatru na antenę.

Na kominie będzie zainstalowany specjalny, jeszcze niepopularny, a może nawet niewymyślony :D multireflector (od reflect - odbicie, a nie od lampy), ktory to korzystajac z przeroznych kątów padanie równych odbicia, powierzchni wkleslych, wypuklych, asferycznych, fraktalnych, perforowanych bedzie wiazke fal z talerza (garnka, patelni) o srednicy np. 1 m puszczac w szyb wentylacyjny fi 14, a tam na dole bedzie antena wlasciwa. I zrodlo zasilania niepotrzebne.

:D :D :D

Rozwinmy te mysl :D

;)

Niezłe.

1. A co z zasilaniem?

Powierzchnia anteny będzie baterią sloneczną, no i na górze będzie mały akumulatorek. A, można jeszcze wykorzystać parcie wiatru na antenę.

Na kominie będzie zainstalowany specjalny, jeszcze niepopularny, a może nawet niewymyślony :D multireflector (od reflect - odbicie, a nie od lampy), ktory to korzystajac z przeroznych kątów padanie równych odbicia, powierzchni wkleslych, wypuklych, asferycznych, fraktalnych, perforowanych bedzie wiazke fal z talerza (garnka, patelni) o srednicy np. 1 m puszczac w szyb wentylacyjny fi 14, a tam na dole bedzie antena wlasciwa. I zrodlo zasilania niepotrzebne.

:D :D :D

Science-fiction :o :lol:

;)

Ja sądzę, że należy jeszcze odkryć nowy rodzaj polaryzacji fal - nie poziomą, nie pionową, nie kołową, ale np. pogiętą. I wtedy można by dobrać tak parametry anteny nadawczej na kominie, żeby w ogóle nie trzeba było dawać anteny przy TV: mianowicie fale, wpadające w komin, zaginały by się pod kątem 90st. na wysokości podłogi, wylatywałyby przez drzwiczki wyczystki, leciałyby nad podłogą w stronę telewizora i zakęciwszy za telewizorem wpadałyby prosto w gniazdo antenowe.

Do rozwiązania jest tylko jeden mały problem: drzwiczki wyczystki są zwykle metalowe - trzeba by je zastąpić drzwiczkami z jakiegoś dieelektryka. Może ceramiczne?

No i nie wszyscy mają wyczystkę w przewodach wentylacyjnych... Ale, jeśli by puścić może przewodem spalinowym, to i straty nieco by zmalały, bo gorące spaliny są częściowo zjonizowane i lepiej przewodzą prąd....

Chyba pora iść spać ;)