Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór tego samego materiału na drugą budowę domu

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Mam pytanie do tych, którzy już ukończyli budowy własnego domu i są na etapie użytkowania. Czy po doświadczeniach budowlanych wybralibyście ten sam materiał na budowę Waszego drugiego domu? Jestem na etapie tzw. papierologii i wyboru materiału m. in. na ściany zewnętrzne i wewnętrzne mojego przyszłego domku. Będę wdzięczna za odpowiedzi, które z pewnością pomogę mi podjąć właściwą decyzję. Tyle się słyszy o zaletach i wadach różnycyh materiałów. :)

poczytaj troche to forum, napewno coś znajdziesz, było o tym całkiem sporo , ja mam np. ceramikę , drugi raz też bym z tego budował, czemu nie , ale jakbym miał teraz decydowac, mając ściane 2 warstwową , wybierałbym co tańsze , bardziej dostepne itp. nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia , co z tego że niby coś tam oddycha, że lepiej przewodzi to i tamto, skoro na to wszystko i tak idzie warstawa szczelnego styropianu.... naprawdę jest więce większych problemów podczas budowy i dużo bardziej ważnych wyborów , popatrz w ololicy z czego budują , co ile kosztuje, co jest dostepne , pewnie i tak wybór w 90 % będzie się dokonywał między BK , a ceramiką , i tak przy użytkowaniu domu nie ma to znaczenia . Poważniejsza decyzja to np. jaka ściana? 1 , 2 , 3 warstwowa... a materiał...najważniejszy jest wtedy gdy ściana ma być 1 warstwowa, w pozostałych przypadkach bez znaczenia moim zdaniem.

My wybudowaliśmy pierwszy dom z Ytonga 1-warstwowo i drugi raz budujemy tak samo, ponieważ byliśmy zadowoleni i nie było zadnych problemów. Ekipa radziła sobie bez problemów z budową, a było to prawie 10 lat temu - (teraz jest praktycznie ta sama, choć się trochę postarzeli :wink: :lol: ).

Nie widzieliśmy przez 7 lat mieszkania w tym domu wad Ytonga - było ciepło (rachunki wbrew opiniom niektórych osób nie mieszkających zresztą w takich ścianach nie były absolutnie większe niż sąsiada w ścianie ocieplanej, przy porównywalnej wielkości domku), sucho, nic nie pękało, nie piło wody. Tynki zewnętrzne daliśmy dopiero po pierwszej zimie, nic się nie stało, ale okapy dachu były dość duże, a zima trafiła się wtedy dość lekka.

Za to instalacje prowadzi się bez problemu, ściany sa równiutkie, kafelkuje się na gołą (tylko gruntowaną ścianę), tynkuje łatwo, bez problemu w razie czegoś coś przerobić, dorobić jakieś gniazdka, instalacje itp, mało odpadów - przez co cenowo wychodzi korzystnie.

Teraz BK 24cm + styropian, następny budowałbym z BK 36cm bez ocieplenia. Koszt ten sam, lub niższy, właściwości termiczne takie same, a ściana na zewnątrz bardziej wytrzymała na uszkodzenia i łatwiej montować na niej wszystkie urządzenia (krany do podlewania, oświetlenie i tp.).