Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód do halogenów?

Trofik

Recommended Posts

A jaka długość przewodu ?

A jakiej mocy żarówki i ile ich ?

Trudno to teraz określić. Elektrykę kładę teraz a wykończenie łazienki za pół roku. Myślę, że około 3-4 halogenów jakiejś standardowej mocy. Przewód ciągnięty z jednego poziomu na drugi - daje mu nawet 20m jeżeli nawet nie więcej.

tak faktycznie, to przewód nie musi być bardzo gruby. 1,5 mmm wystarczy. ważniejszą rzeczą jest pewność połączeń i czystość styków. jakiekolwiek utlenienia i zaśniedzenie powoduje mnóstwo ciepła w tym miejscu, do zapalenia się włącznie.

Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda :)

No nie przesadzaj. Pogięło Cię?

Co za melodia, oszczędzić 50 groszy i ryzykować spalenie chalupy.

Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda :)

Taki mam w domu, a do sklepu mi się nie chce jechać :)

A w ogóle według tej tabelki, to chyba nie potrzeba większego?

http://www.dawel.prx.pl/elekprze.htm

Jak się mają jarzyć a nie świecić to daj te o,5 mm2. Poza tym to po co je montujesz jak maja być na pokaz. U mnie oświetlenie podszawkowe jest bardzo często używane do pracy przy blacie.

Szczerze mówiąc to nie wiem, słyszałem tylko że te halogeny to za dużo światła nie dają i są tylko dla ozdoby :) a skoro mówisz że jest inaczej to dobrze

Taki mam w domu, a do sklepu mi się nie chce jechać :)

A w ogóle według tej tabelki, to chyba nie potrzeba większego?

http://www.dawel.prx.pl/elekprze.htm

instalacji elektrycznej nie projektuje się na parametry "używania" tylko na parametry graniczne. jaka to różnica? ano mniej więcej to, jakbyś odgromówkę zaprojektował na okres zimowy, czyli dał O,5 mm, bo w zimie w zasadzie nie ma burz, a i w lato pioruny rzadko trafiają w moją chałupę.

Wyposazony w takie zasady daj se 0,5 mm, tylko nie zapomnij chalupy wysoko ubezpieczyć. kiedyś się i tak spali, jak wypijesz więcej piw, a dziecko zapomni wyłączyć te twoje halogeny.

instalacji elektrycznej nie projektuje się na parametry "używania" tylko na parametry graniczne. jaka to różnica? ano mniej więcej to, jakbyś odgromówkę zaprojektował na okres zimowy, czyli dał O,5 mm, bo w zimie w zasadzie nie ma burz, a i w lato pioruny rzadko trafiają w moją chałupę.

Wyposazony w takie zasady daj se 0,5 mm, tylko nie zapomnij chalupy wysoko ubezpieczyć. kiedyś się i tak spali, jak wypijesz więcej piw, a dziecko zapomni wyłączyć te twoje halogeny.

Wiem, że lepiej dać większy przekrój ale myślałem że ten 0.5 jest wystarczający. OK, przekonałeś mnie :)

Ale 1.0mm to już chyba wystarczy?

A np. do pralki czy lodówki jaki przekrój powinien być? 1.5mm będzie dobry?

Jeden halogen 12V 50W pobiera 4,17A. Policz sobie resztę.

Ja dla pewności i zbędnego zastanawiania zastosowałem kabel 1,5mm2 na każde dwa takie halogeny.

Do tego trzy żyłowy. Pojedź do hurtowni a okaże się że ten kabel jest najtańszy. Tak jest skalkulowany kabel który cieszy się największym zapotrzebowaniem.Pomijam tu oczywiście porównania do kabli alarmowych.

Do gniazd w zasadzie wystarczy 3x1,5mm2, ale ja stosowałem 3x2,5, 3x1,5 dawałem do oświetlenia.