Trofik 11.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 2 czy 3 żyłowy?Halogeny będą z transformatorem - do mebli kuchennych, jeszcze nie kupiłem a muszę przygotować przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 2 żyłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 11.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 gruby poważnie. Bo 12V to duży prund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 A może doś dokładniej Jeżeli piszesz gruby, to czy 2,5mm wystarczy? A jak ma się sprawa w przypadku tych na 230V. Czy 1,5mm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 11.01.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 A jaka długość przewodu ?A jakiej mocy żarówki i ile ich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 A jaka długość przewodu ? A jakiej mocy żarówki i ile ich ? Trudno to teraz określić. Elektrykę kładę teraz a wykończenie łazienki za pół roku. Myślę, że około 3-4 halogenów jakiejś standardowej mocy. Przewód ciągnięty z jednego poziomu na drugi - daje mu nawet 20m jeżeli nawet nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 tak faktycznie, to przewód nie musi być bardzo gruby. 1,5 mmm wystarczy. ważniejszą rzeczą jest pewność połączeń i czystość styków. jakiekolwiek utlenienia i zaśniedzenie powoduje mnóstwo ciepła w tym miejscu, do zapalenia się włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 11.01.2008 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda No nie przesadzaj. Pogięło Cię? Co za melodia, oszczędzić 50 groszy i ryzykować spalenie chalupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.01.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jak się mają jarzyć a nie świecić to daj te o,5 mm2. Poza tym to po co je montujesz jak maja być na pokaz. U mnie oświetlenie podszawkowe jest bardzo często używane do pracy przy blacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 11.01.2008 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda No nie przesadzaj. Pogięło Cię? Co za melodia, oszczędzić 50 groszy i ryzykować spalenie chalupy. Taki mam w domu, a do sklepu mi się nie chce jechać A w ogóle według tej tabelki, to chyba nie potrzeba większego? http://www.dawel.prx.pl/elekprze.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 11.01.2008 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jak się mają jarzyć a nie świecić to daj te o,5 mm2. Poza tym to po co je montujesz jak maja być na pokaz. U mnie oświetlenie podszawkowe jest bardzo często używane do pracy przy blacie. Szczerze mówiąc to nie wiem, słyszałem tylko że te halogeny to za dużo światła nie dają i są tylko dla ozdoby a skoro mówisz że jest inaczej to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Na 3 halogeniki to chyba wystarczy jak dam 0.5mm. Kabel będzie miał ze 2 metry długości. Bo coś mi się wydaje, że to i tak będzie włączane na chwile żeby pokazać jak wygląda No nie przesadzaj. Pogięło Cię? Co za melodia, oszczędzić 50 groszy i ryzykować spalenie chalupy. Taki mam w domu, a do sklepu mi się nie chce jechać A w ogóle według tej tabelki, to chyba nie potrzeba większego? http://www.dawel.prx.pl/elekprze.htm instalacji elektrycznej nie projektuje się na parametry "używania" tylko na parametry graniczne. jaka to różnica? ano mniej więcej to, jakbyś odgromówkę zaprojektował na okres zimowy, czyli dał O,5 mm, bo w zimie w zasadzie nie ma burz, a i w lato pioruny rzadko trafiają w moją chałupę. Wyposazony w takie zasady daj se 0,5 mm, tylko nie zapomnij chalupy wysoko ubezpieczyć. kiedyś się i tak spali, jak wypijesz więcej piw, a dziecko zapomni wyłączyć te twoje halogeny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 11.01.2008 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 instalacji elektrycznej nie projektuje się na parametry "używania" tylko na parametry graniczne. jaka to różnica? ano mniej więcej to, jakbyś odgromówkę zaprojektował na okres zimowy, czyli dał O,5 mm, bo w zimie w zasadzie nie ma burz, a i w lato pioruny rzadko trafiają w moją chałupę. Wyposazony w takie zasady daj se 0,5 mm, tylko nie zapomnij chalupy wysoko ubezpieczyć. kiedyś się i tak spali, jak wypijesz więcej piw, a dziecko zapomni wyłączyć te twoje halogeny. Wiem, że lepiej dać większy przekrój ale myślałem że ten 0.5 jest wystarczający. OK, przekonałeś mnie Ale 1.0mm to już chyba wystarczy? A np. do pralki czy lodówki jaki przekrój powinien być? 1.5mm będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 11.01.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jeden halogen 12V 50W pobiera 4,17A. Policz sobie resztę.Ja dla pewności i zbędnego zastanawiania zastosowałem kabel 1,5mm2 na każde dwa takie halogeny.Do tego trzy żyłowy. Pojedź do hurtowni a okaże się że ten kabel jest najtańszy. Tak jest skalkulowany kabel który cieszy się największym zapotrzebowaniem.Pomijam tu oczywiście porównania do kabli alarmowych.Do gniazd w zasadzie wystarczy 3x1,5mm2, ale ja stosowałem 3x2,5, 3x1,5 dawałem do oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.01.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Logiczne maximum to 10A/mm2, ale lepiej mieć 6A/mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts