Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ewy i Łukasza

Luk_Ewa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

zaczynamy tak szybko, jak się będzie dało. Czyli pewnie w II połowie marca - na początku kwietnia. Co do widoków - nam też się podobają :D Ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Minus jest taki, że przez ten spadek będziemy musieli zrobić wyższe fundamenty od strony pn. Miała być w tych fundamentach piwnica, ale po przekalkulowaniu stwierdziliśmy jednak, że się nie opłaca. Prace ziemne będą u nas dość drogie. Już dzisiaj nie zdążę, ale postaram się jutro wkleić zdjęcia projektu. Będziecie mogli porównać z waszym. Chętnie zobaczymy wasze rozwiązania!

A co do irlandzkich trunków - znajomi przywieźli nam jakiś czas temu Black Busha - czeka na parapetówe! :lol:

Pozdrawiam

Łukasz

Witajcie :)

Nie, my nie robilismy absolutnie zadnych zmian w projekcie. Przynajmniej jak na razie.

Niestety, siedzimy w Dublinie, a naszym projektem zajmuja sie teraz architekci (adaptacja projektu, instalacji elekrtycznej, CO i kanalizacja + pozwolenie na budowe). A wlasnie - mam pytanko - ile czekaliscie na pozwolenie od momentu zlozenia wniosku?

Zal mi d... sciska, ze nie mozemy byc na miejscu, ale coz - pieniazki potrzebne!

Nasz projekt to Bukowo z piwnica, a zdecydowalismy sie na piwnice dlatego, ze nie bylo w projekcie bez piwnicy zaprojektowanej kotlowni i nie chcemy miec kotlowni na tym samym poziomie co dom ze wzgledu na kurz, brud itd jelis zdecydowalibysmy sie ogrzewac weglem (a tak chyba bedzie). Poza tym nie bedzie strychu wiec piwnica bardzo sie przyda. Podwyzsza to koszty budowy domu, ale mamy nadzieje, ze nie beda to wielkie koszty.

Bukowo z garazem odpadlo na wstepie, bo dostalismy warunki zabudowy na front szerokosci do 12m a Bukowo a garazem ma 12.40 czy cos takiego. Nie chcielismy ani nie mielismy czasu na zmiany w projekcie.

Teraz kombinujemy zeby wcisnac garaz do piwnicy :)))

Wiecej opisow projektu itp bedzie u nas w dzienniku jak tylko sie wezme w garsc :)

Pozrawiam!

Piwnica to jest świetny pomysł. Bardzo długo też chcieliśmy robić dom podpiwniczony. Tym bardziej, że w stoku piwnica wychodzi sama... Ale skoro mamy ogrzewanie gazowe, to 100 m2 piwnicy wydało się nam dosyć ekstrawaganckim pomysłem :D Zasypanie tych fundamentów też coś kosztuje, ale chyba jednak wychodzi taniej. Stanowczo nam odradzano częściowe podpiwniczenie. Podobno wychodzi niewiele taniej od pełnego podpiwniczenia, a powoduje dodatkowe problemy z izolacją i równomiernością osiadania domu. Dlatego zdecydowaliśmy się na projekt z garażem.

A co do pozwolenia na budowę, to jeszcze nie mamy. Myślę, że w lutym, lub na początku marca powinno być. Nie przeszkadza to wcale w zamawianiu materiałów, co właśnie teraz czynimy. Dzisiaj postaram się wpisać do dziennika co i za ile udało się nam załatwić.

Pozdrawiam!

Dokladnie!

Tez myslelismy o czesciowym podpiwniczeniu ale pierwszy architekt nam to od razu wybi z glowy. Dom moze nierownomiernie osiadac i po prostu pekac. Tragedia!

Nie ma co ryzykowac :)

Dlatego mamy cala piwnice. Maz sobie tam chce zrobic pokoj do gry w bilard itp a ja saune :)

Koszty budowy przez to wzrosly ale jakos damy rade :wink:

Zalozylam nowy temat w dziale forum "GRUPY BUDUJACE" pod nazwa Grupa Budujaca Bukowo.

http://forum.muratordom.pl/grupa-budujaca-bukowo,t121352.htm

Bedzie to takie nasze miejsce w ktorym bedziemy mogli dyskutowac o projektach i doswiadczeniach, pustakach, wiezbie itp

Zapraszam serdecznie. Uwazam, ze musimy trzymac sie razem :)

• 2 months później...

Kurcze, jakie to Wasze Bukowo spod Cieszyna podobne (parter) do mojego projektu ("Indywidualnego"....). Chyba się ten mój architekt mocno "zainspirował" :oops:

Na pierwszy rzut oka ta Wasza droga nawet bez tlucznia nie wyglądała znowu tak źle... ja własnie zleciłem jej budowę u mnie w tygodniu po świętach. Na początek wysypię tylko gruz (gruby i drobny) zobaczymy, jak będzie to wyglądało. jak będzie trzeba, to się ewentualnie poprawi tłuczniem...

Aha.. Jaką szerokość drogi przyjęliscie?

Póki co - Wesołych Świąt życzę :) i szybkich postępów.

W trakcie kopania drogi okazało się, że w jej górny odcinek jest dobrze utwardzony, gdyż pokrywał się z polną drogą, na którą ktoś kiedyś sypał kamienie. Natomiast już gdzieś od połowy droga polna (istniejąca) i droga na mapie (ta którą trzeba zrobić) rozeszły się na dobre i trzeba było kopać głębiej. Tak więc u góry wybraliśmy tylko parę centymetrów ziemi, a od połowy coraz głębiej - na samym dole to już było miejscami pół metra. Dlatego nie chciałem sypać gruzu na górze, bo po co sypać gruz na kamienie? :D

A co do szerokości - początkowo miało być 3,5 m., a w końcu stwierdziliśmy, że 3 m w zupełności wystarczy - każde większe auto przejedzie.

Mieliśmy w planach wylanie fundamentów jeszcze przed świętami, niestety pogoda nie dopisuje, przed chwilą u nas nawet śnieg padał :D

Trzeba jednak poczekać na wiosnę.

Obejrzałem wasz projekt i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba, szczególnie ta olbrzymia kuchnia z przejściem do pokoju i do garażu. Świetny pomysł. Nasza kuchnia jest trochę za mała, ale to dlatego, że uparłem się żeby na parterze był drugi pokój. Generalnie chcieliśmy jak najmniejszy projekt z dwoma pokojami na parterze, oddzielną kuchnia (z przejściem do jadalni), osobną klatka schodową... No i padło na Bukowo, z tym że trzeba było zaprojektować kuchnię w miejscu przewidzianym dla małej sypialni.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dom w Będkowskiej! Wesołych Świąt!

• 3 weeks później...

O rany, tak dawno nie bylam na Waszym dzienniku budowy, a tutaj tyle sie dzieje! :lol: :lol: :lol:

Ciesze, sie, ze Wasze Bukowo juz powoli zaczyna powstawac! My planujemy tyczenie naszego Bukowa za jakies 6 tygodni. Czyli pewnie bedziemy sledzic Wasze poczynania i podazac Waszym szlakiem, dla nas juz przetartym :lol:

Zdjecia piekne :)

Zastanawiam sie, czy masz kosztorys z Dom Projekt i co o nim sadzisz?

Tymczasem zycze powodzenia na budowie i spoznione zyczenia urodzinowe dla zony :p

• 2 weeks później...

Hej,

nie mamy tego kosztorysu, ale czytałem coś w Waszym dzienniku. Szczerze przyznam, że trochę nie rozumiem niektórych pozycji w tym kosztorysie :D Nie ufajcie zbytnio takim kosztorysom, no chyba ze zatrudnicie firmę, która Wam zagwarantuje, że będzie się trzymać tego kosztorysu. Moglibyście zamówić sobie niezależny kosztorys tzw. "ślepy" i wtedy wiecie dokładnie ile czego potrzebujecie. Myślałem nad czymś takim, ale w końcu zrezygnowałem - stwierdziłem, że niepotrzebny wydatek. Sami sobie liczymy ile nam czego potrzeba i jak na razie dość dokładnie się to zgadza. Jeśli jednak Was przy budowie nie będzie, to faktycznie trzeba pomyśleć nad jakimś sensownym kierownikiem budowy, czy nawet inspektorem nadzoru inwestorskiego - czyli osobą, która za odpowiednią opłatą dopilnuje realizacji robót w przewidzianych kosztach i w przewidzianym czasie :)

Pozdrawiamy i powodzenia!

Hej :)

Wlasnie chodzi o to, ze ten kosztorys jest dla mnie nie lada ciekawostka :lol: Nieomal wrecz z kosmosu!

Dostalismy go za darmo przy kupnie projektu, to samo z kosztorysami instalacji. Jakbys byl zaiteresowany to podesle na skrzynke.

Jest wg mnie sporo zawyzony, ale to moze i dobrze, beda tylko mile "rozczarowania". Nie "jedziemy" wg kosztorysu, "jedziemy" wg siebie i majstrow, no i kierownika budowy, rzecz jasna. Budowac wg tego kosztorysu? - niech reka boska broni!

Za sam stan zerowy jest 80tys zl!!!

Za miesiac jedziemy do Polski na jakies 4 do 6 tygodni, troche przypilnujemy, a pozniej beda pilnowac tesciowie. Bedzie ciezko, ale damy rade.

Pozdrawiam i zycze powodzenia na budowei! Nie mozemy sie doczekac, aby zobaczyc Bukowo na zywo (tzn na zdjeciach)! Wasze pewnie bedzie pierwsze. Jest jedno gdzies kolo Myslenic, ale wlasciciele cenia sobie podobno prywatnosc i mozna ogladac tylko z daleka :) Moze sie wybierzemy.

Cześć,

kamień hydrotechniczny to po prostu kamień łamany :wink: . To ten biały widoczny na zdjęciach. Można go stosować m.in. do fundamentów (wrzucasz przy zalewaniu), chociaż oczywiście są tacy, którzy powiedzą, że to nie jest dobry pomysł, bo ławy się powinno zalać wyłącznie betonem B-20. My jednak robiliśmy "tradycyjną" metodą, sprawdzoną na naszym terenie od wielu lat. Oczywiście trzeba to robić umiejętnie, żeby nie uszkodzić zbrojenia ław. Moim zdaniem taki fundament jest tak samo mocny, jeśli nie mocniejszy od zalewanego wyłącznie betonem. No i oczywiście masz sporą oszczędność, bo zużyjesz mniej betonu. My na ławach zaoszczędziliśmy ok. 12 m3 betonu, wrzucając 20 t. kamienia. Tu masz link do strony producenta, czyli kopalni surowców skalnych: http://www.ksswisla.pl/oferta_lamany2.php

• 3 weeks później...

Dziekuje za slowa pociechy :p

Jakos nie wierze juz w uczciwosc tych architektow ani nawet w zadne ich slowo. 15 jedziemy do Polski i cos mi sie wydaje, ze sami bedziemy musli zajac sie ta sprawa. Co do uprawomocnienia to rzeczywiscie tylko formalnosc, zeby tylko wniosek zostal zlozony :cry:

Pozdrawiam i zycze powodzenia na budowie!

Planujemy posadzic wielkiego buka przed domem, co by upamietnic nazwe projektu :wink:

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Hej kotecek,

tempo waszej budowy jest naprawdę imponujące! Gratulacje! No ale do tego to chyba trzeba faktycznie uwięzić majstrów na budowie, tak jak wy to zrobiliście :). W naszym przypadku konsekwencje takiego rozwiązania mogłyby być dla nas zabójcze ;) Poza tym ja jestem chyba dość upierdliwym inwestorem, bo skoro się już zdecydowałem na drogiego "jutonga" (jak to mówią majstry), to muszę pilnować każdego etapu budowy i patrzeć, czy gdzieś nie poszli na skróty. Skróty w naszym przypadku mogłyby oznaczać kasę wyrzuconą w błoto.

Ciekaw jestem, jak rozwiązaliście kwestię kuchni i komina w dużym pokoju. Zostało tak jak jest w projekcie, bo z tego co pamiętam, to tam był chyba aneks kuchenny, ale chcieliście go jakoś odgrodzić kominem, czy tak?

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za wasze Bukowo!

cześć macie piękny widok, ja buduję w Hażlachu i tylko lasy cudne dookoła widać a góry hen za lasami, długo Was nie było a czytam od początku Wasz dziennik

pozdrawiam i trzymam kciuki

Cześć boslak,

dzięki za miłe słowa. W Hażlachu też są piękne widoki, a przynajmniej działkę macie na równym i to jest duża oszczędność, czego na własnej kieszeni doświadczyłem. A co z tym betonem, zamawiałeś też u Matuszka?

pozdrawiam

Łukasz