Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaprojektowanie płyty fundamentowej

coulignon

Recommended Posts

witam

rozmawiałem dzisiaj z konstruktorem o zaprojektowaniu płyty fundamentowej pod dom wg projektu Lipińskich P 160. I Pan krzyknął 3 tys zł. Czy to normalna cena? Nie ma tam trudnych warunków gruntowych, po prostu płyta wydaje mi sie lepszym rozwiązaniem w domu energoszczędnym.

Ale aż 3 tys? :o

witam

rozmawiałem dzisiaj z konstruktorem o zaprojektowaniu płyty fundamentowej pod dom wg projektu Lipińskich P 160. I Pan krzyknął 3 tys zł. Czy to normalna cena? Nie ma tam trudnych warunków gruntowych, po prostu płyta wydaje mi sie lepszym rozwiązaniem w domu energoszczędnym.

za 3tysiaki to my Ci wylejemy płytę :)

W ubiegłym roku płaciłem 800 zł. płyta fundamentowa 8 m na 10 m 30 cm wysokości. Architekt z Warszawy, budowa pod Warszawą.

ps za 3000,00 nie da się zbudować płyty fubdamentowej :wink:

pozdr

poprosiłbym o namiary na architekta, ja zrewanzuje się tym:

http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny

cześć,

Artykuł oczywiście znam. Moja płyta fundamentowa jest już od końca czerwca 07 roku zbudowana. Aktualnie mam stan surowy zamknięty budynku. U mnie były bardzo trudne warunki gruntowe, musieliśmy wymienić 1 m gruntu wgłąb na pospółkę gruboziarnistą. na razie z budynkiem nic się złego nie dzieje. Jednakże trzeba zastanowić się czy potrzeba budować płytę fundmentową, jest to bowiem impreza bardzo droga. Dodam tylko że w moim przypadku wyniosło 2 razy drożej niż tradycyjne fundamenty. No ale ja miałem wskazanie co do takiego posadowienia budynku w opinii geologicznej.

Jak tylko znajdę namiary na architekta to dam znać.

Pozdr,

W ubiegłym roku płaciłem 800 zł. płyta fundamentowa 8 m na 10 m 30 cm wysokości. Architekt z Warszawy, budowa pod Warszawą.

ps za 3000,00 nie da się zbudować płyty fubdamentowej :wink:

pozdr

to około 24m3 betonu

3tys robocizna i lejemy :)

lejemy? Inwestora? jestem zainteresowany wykonastwem - bo też ciemna magia dla przeciętnego murarza :D

witam

Płyta fundamentowa nigdy nie bedzie wg mnie lepszym rozwiązaniem z względu na takie "po prostu". Po co przepłacać??. Masz badania geotechniczne??, tzn warstwy gruntu na głebokości potrzebnych do obliczenia takiej płyty??. Obliczenia dla płyty jak i ławy są w sumie takie same(tylko podaje się wymiary L i B ine), więc jak masz nadmiar kasy to czemu nie:)

W fundamentach chodzi o to aby stan graniczny nośności(maks. zdolnośc gruntu do przyjecia obciążeń) była większa od stanu granicznego użytkowalności( obciązenie stałe niekorzystne budynkiem). I przypóśćmy ze kontruktor-projektant obliczy Ci funamdenta na normalną ławę fundamentową i warunek zostanie spełniony z dużą rezerwą.

A przepraszam , Ty chcesz mięc dobry domek pasywny, to co innego.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
A przepraszam , Ty chcesz mięc dobry domek pasywny, to co innego.
Przy domu pasywnym zastosowanie płyty fundamentowej może rozwiązać wiele problemów związanych z mostkami termicznymi. W domu energooszczędnym płyta fundamentowa moze być jednocześnie elementem grzejnym.

no właśnie.

A projektanta znalazłem. czekam właśnie na na projekt. Okazuje się że to że 3000 to pestka. Znaleźć projektanta który bedzie rozumiał idee budowania na płycie domu energoszczędnego i nie zaprojektuje jakiegoś absurdu (np płyta izolowana styropianem ale od góry :o ) to jest sztuka!

Jak dojdzie projekt to wstawie namiary na Pana który ten problem rozumie. Cena ok 1000 zł.

• 1 year później...
  • 5 months później...

Witam.

Myślę o płycie fundamentowej, bo mam wysoki poziom wód gruntowych. Poza tym podoba mi się to energooszczędne rozwiązanie. Z uwagi na zagrożenia powodziowe muszę podnieść poziom zero na jakiś metr. Czy w przypadku płyty fundamentowej takie podniesienie jest możliwe? Słyszałem o wylewaniu płyty na nasypie w gruzu i piachu, jednak obawiam się takiego rozwiązania gdyż jak sądzę, nasyp może zostać wypłukany przez wodę. Chciałbym to tez wykonać w rozsądnych kosztach.

• 2 weeks później...
Witam.

Myślę o płycie fundamentowej, bo mam wysoki poziom wód gruntowych. Poza tym podoba mi się to energooszczędne rozwiązanie. Z uwagi na zagrożenia powodziowe muszę podnieść poziom zero na jakiś metr. Czy w przypadku płyty fundamentowej takie podniesienie jest możliwe? Słyszałem o wylewaniu płyty na nasypie w gruzu i piachu, jednak obawiam się takiego rozwiązania gdyż jak sądzę, nasyp może zostać wypłukany przez wodę. Chciałbym to tez wykonać w rozsądnych kosztach.

Ponawiam pytanie.

• 7 months później...
Także zaczęłam myśleć o płycie nie ze względu na warunki gruntowe,ale energooszczędność budynku. W projekcie mam "normalny" fundament i nie wiem czy pakować się w płytę czy nie. A czym zabezpiecza się styropian od dołu, co by go nic nie objadło od dołu?:) Może lepiej zastosować coś zamiast styropianu o dobrej nośności i izolacyjności? Jak to w praktyce wygląda? Warstwy: cienka warstwa betonu, styropian , zbrojenie i płyta?czy: styropian na warstwie ubitego piasku i potem reszta?Niektórzy zgłaszają sprzeciw, co do "leżenia domu na styropianie"

• 3 months później...
Właśnie ciekawe pytanie z tym objadaniem dla myszy pewnie to niezłe miejsce na gniazdo. Też się zastanawiałem ale sam styropian(szalunek)150zł m2 izodom2000, trochę drogo a ceny podobno porównywalne. Może ktoś wie ile by kosztowała płyta powierzchnia 9m na 6m 54 plus sień 2m na 6m 12 razem 66m2. Tradycyjne ławy i bloczki w 10tyś się zmieszczę.