Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(Nie mylić z membraną dachową wysoko paroprzepuszczalną) Too są dwie różne rzeczy. Przez wiatroizolację można oddychać, a przez paroprzepuszczalną nie.

Witam,

Przystępuję do naprawy fuszerki izolacji murłaty i mam mały dylemat.

Nowo budowany dom, juz stoi:

1. Dach deskowany pokryty papą

2. Wełna mineralna pod deskowaniem ze szczeliną wentylacyjną

Czy mogę użyć membrany wiatroizolacyjnej aby od strony murłaty zamknąć szczelinę wentylacyjną od wpadającego tam wiatru ? Wiatr wpada mi za styropian w szczelinę wentylacyjną i tam pod wielkim ciśnieniem jednak znajduje sobie nieszczelności i wychładza także skosy. Badanie wykonałem kamerą termowizyjną podczas wiatru i widać, że przydało by się jakość uszczelnić ten odstęp wełny od desek ale tak aby dalej była możliwa wentylacja połaci czyli wełny między deskowaniem. Aha paroizolacja jest szczelna od strony karton gipsów. Chodzi mi tylko o ten szaleńczy napór wiatru i przedostawanie sie wgłąb wełny.

Myślałem zeby takerem czy gwozdkami pzybić membranę ale tylko wiatroizolacyjną - taką przez którą można oddychać, pomiędzy murłatę i deskowanie dachu i nieco do krokwii. Chciałbym zrobić tam taką zamykającą przegrodę żeby szczelina powietrzna tam normalnie była ale równocześnie była zatkana wiatroizolacją. Powietrze to przepuści ale nie będzie przeciągu.

co sądzicie ?

https://forum.murator.pl/topic/94087-wiatroizolacja-membrana-wiatroizolacyjna-corotop-lub-inne/