Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Velux czy Facro?

Recommended Posts

No właśnie łykam jak pelikan...

Dzisiaj objeżdziłem 3 składy budowlane i wszędzie to samo : "ja bardzo polecam Fakro"

Ja go pytam czemu? Bo większą marżę na nim ma? A on ryba...

Karpia puścił takiego, że szczęka obiła się o podłogę...

Dlatego też pytam na forum, bardziej doświadczonych :)

My mamy w pokojach ROTO, w łazienkach VELUXY, Za roto przemówiły:

system obwiedniowy okuć, jak otworzę okno w ramie na dole nie ma zamka, gdzie zawsze coś wpadnie, możliwość otwierania na dwa sposoby ( oś obrotu u samej góry lub w 1/3 okna)a zmiana sposobu otwarcia w klamce a nie w przełączniku na ościerznicy do którego można się dostać po szerokim otwarciu okna - co według nas jest bardzo niewygodne.

My wybraliśmy Fakro ze względu na otwieranie z dołu, i fakt, że otwiera się klamką, a nie listwą (w poprzednim mieszkaniu mieliśmy Veluxy i zdarzyło mi się połamać paznokcie o tę listwę :evil: )

Ale Veluxy już dawno mają klamkę u dołu w ofercie,ja wybrałam otwierane u góry bo te z klamkami wyglądają ohydnie,jak wyłaz kominiarski :D

My wybraliśmy Fakro ze względu na otwieranie z dołu, i fakt, że otwiera się klamką, a nie listwą (w poprzednim mieszkaniu mieliśmy Veluxy i zdarzyło mi się połamać paznokcie o tę listwę :evil: )

Ale Veluxy już dawno mają klamkę u dołu w ofercie,ja wybrałam otwierane u góry bo te z klamkami wyglądają ohydnie,jak wyłaz kominiarski :D

Ale jak ja wybierałam, to proponowali mi otwierane od góry.

Jak widać z wypowiedzi wszystkie produkowane okna są dobre. Velux i Fakro to światowi liderzy rynku. Fakro to całkowicie polski wyrób. Jestem przekonany, że po analizie wszystkich wypowiedzi znajdziesz okna opowiadające Twoim wymaganiom. Pozdrawiam.

Mam velux (dostałam w naprawdę dobrej cenie), ale jeśli cena Roto lub Fakro byłaby korzystniejsza to wybrałabym te w niższej cenie.... w zasadzie są z tej samej półki.

Nie brałabym natomist na pewno okien z marketów... byłam, oglądałam... odbiegają jakością od tych które wymieniłam wyżej.

Też mam veluxy - tylko wstawione z samym kołnierzem niby uszczelniającym :evil: Niedawno zachodzę na poddasze a pod veluxem śnieg. Po analizie stwierdziłem, że przez szczeliny w dachówce. Poszukałem w necie i wiem gdzie jest błąd. Brak uszczelnienia w postaci np. taśmy z membrany. Na wiosnę poprawię i powinno być ok. A tak w ogóle to w zestawie z oknem powinno być takie uszczelnienie.