Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie - czy jest to mozliwe

Recommended Posts

Tam gdzie się kończy zdrowy rozsądek należy skończyć ocieplanie! Przy dużych przeszkleniach, przy konieczności wentylowania pomieszczeń dążenie do takich współczynników na ścianach nie ma sensu. Pozdrawiam.

Jeśli przeszkleń jest dużo to tylko kosztem ścian. Mniej ścian to mniejszy koszt izolowania ich. Warto schodzić ze współczynnikami przenikania ciepła jak najniżej. Wentylacja też nic do izolacji na ścianach nie ma. Nie trzeba ani bardziej ani mniej wentylować w zależności od U ściany :wink:

a powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz, poniewaz sciany chcial bym ocieplic 20 cm styropianu, czy lepiej to zrobic 1 warstwa 20 centymetrowa, czy moze 2x 10 cm.

i czym to laczyc, wystarczy sam klej ???

Pozdrawiam

TOMASZ

Zobacz w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/post2252601.htm#2252601

Gość ZW

czy jest mozliwe utrzymanie wspolczynnika przenikania ciepla na poziomie U=0,15-0,16.

chodzi mi o caly budynek, sciany, dach, fundamenty

Jeżeli cały budynek nie obejmuje okien i drzwi to tak.

Dlaczego ?

Np dajesz jedne drzwi wejsciowe, jedno małe okno 60x60 i ocieplasz pozostałą ścianę 1m styropianu. Masz 0,15 dla całego domu i cieplutko ;)

Zresztą bardzo dawno temu tak właśnie robili - polecam wizytę w skansenie :)

A może odwrotnie...

Jak się szanuje swoje pieniądze, to się ociepla dom i nie puszcza coraz większych kwót pieniędzy z dymem...

Ocieplać warto i już, tym bardziej, że np. styropian stanowi niewielki procent całej inwestycji.

Ja potrzebuję 50 m3 styropianu po 120 zł/m3 to tylko 6 tys, a wszędzie mam warstwę 20 cm...

Ile mogę zaoszczędzić na ociepleniu? 2-3 tys? To 0,5% całej inwestycji....

Pozdrawiam