tomasz_swierczynski 12.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 wiem ze temat pewnie byl juz walkowany milion razy, ale im wiecej czytam tym wiecej mam watpliwosci. a wiec:czy jest mozliwe utrzymanie wspolczynnika przenikania ciepla na poziomie U=0,15-0,16. chodzi mi o caly budynek, sciany, dach, fundamenty ??? PozdrawiamTOMASZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.01.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_swierczynski 12.01.2008 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 chodzi mi takze o oplacalnosc takiego rozwiazania,na scianach uzyskanie takie wspolczynnika nie jest trudne a zarazem koszt nie jest bardzo wygorowany. drugie pytanko:czy ocieplaliscie fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 12.01.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 czy jest mozliwe utrzymanie wspolczynnika przenikania ciepla na poziomie U=0,15-0,16. możliwe to pewnie i jest ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 12.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 czy ocieplaliscie fundamenty? tak ale nie do U=0,15 ziemia jest cieplejsza od powietrza i nie ma sensu ekonomicznego tak ciepło ocieplać fundament ...i dlatego na fundament daję tylko 16 cm ocieplenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Tam gdzie się kończy zdrowy rozsądek należy skończyć ocieplanie! Przy dużych przeszkleniach, przy konieczności wentylowania pomieszczeń dążenie do takich współczynników na ścianach nie ma sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jeśli przeszkleń jest dużo to tylko kosztem ścian. Mniej ścian to mniejszy koszt izolowania ich. Warto schodzić ze współczynnikami przenikania ciepła jak najniżej. Wentylacja też nic do izolacji na ścianach nie ma. Nie trzeba ani bardziej ani mniej wentylować w zależności od U ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 13.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 zawsze warti izolowackoszt wentylacji i strat przez sciany sie sumujawiec..... najlepiej zrobic sobie arkusz i przeanalizowac rozne wariantyjestem zwolennikiem dobrego ociepleniaw niektorych miejscach zredukowalem jedak grubosc styro z 20 do 10 cm w zamian, za lepsze rozwiazanie techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_swierczynski 18.01.2008 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz, poniewaz sciany chcial bym ocieplic 20 cm styropianu, czy lepiej to zrobic 1 warstwa 20 centymetrowa, czy moze 2x 10 cm. i czym to laczyc, wystarczy sam klej ??? PozdrawiamTOMASZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.01.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz, poniewaz sciany chcial bym ocieplic 20 cm styropianu, czy lepiej to zrobic 1 warstwa 20 centymetrowa, czy moze 2x 10 cm. i czym to laczyc, wystarczy sam klej ??? Pozdrawiam TOMASZ Zobacz w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/post2252601.htm#2252601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 18.01.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 czy jest mozliwe utrzymanie wspolczynnika przenikania ciepla na poziomie U=0,15-0,16. chodzi mi o caly budynek, sciany, dach, fundamenty Jeżeli cały budynek nie obejmuje okien i drzwi to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 18.01.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 czy jest mozliwe utrzymanie wspolczynnika przenikania ciepla na poziomie U=0,15-0,16. chodzi mi o caly budynek, sciany, dach, fundamenty Jeżeli cały budynek nie obejmuje okien i drzwi to tak. Dlaczego ? Np dajesz jedne drzwi wejsciowe, jedno małe okno 60x60 i ocieplasz pozostałą ścianę 1m styropianu. Masz 0,15 dla całego domu i cieplutko Zresztą bardzo dawno temu tak właśnie robili - polecam wizytę w skansenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dawno temu w chałupie się spało a nie mieszkało. Po środku palono ognisko i nie było okien. Jak się ma kasę to wszystko można! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 21.01.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A może odwrotnie...Jak się szanuje swoje pieniądze, to się ociepla dom i nie puszcza coraz większych kwót pieniędzy z dymem...Ocieplać warto i już, tym bardziej, że np. styropian stanowi niewielki procent całej inwestycji.Ja potrzebuję 50 m3 styropianu po 120 zł/m3 to tylko 6 tys, a wszędzie mam warstwę 20 cm...Ile mogę zaoszczędzić na ociepleniu? 2-3 tys? To 0,5% całej inwestycji....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 No oczywiście, że warto i trzeba! Tylko należy to robić z głową bo sama grubość materiału izolacyjnego to nie wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_swierczynski 22.01.2008 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ja zamierzam zrobic t z glowa. Dlatego najpierw duzo czytam i ucze sie a pozniej biore do pracy. najpierw musze wszystko zaplanowac i policzyc, bo niestety nie spie na pieniadzach. PozdrawiamTOMASZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts