Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

anna.m

po pierwsze to nie wiadomo na jakim etapie budowy jesteś, jeśli jesteś na etapie adaptacji to oczywiście musisz postępować tak jak pisze Kasiaa29, jednak musisz pamiętać że każda zmiana kosztuje, jak osoba która robi adaptacje zacznie wyliczać jakie dodatkowe obliczenia należy wykonać zapytaj ile to będzie kosztować jeśli mało to OK ale jeśli kwota będzie wysoka to się nie przejmuj zostaw tak jak jest a ściankę kolankową podniesiesz sobie po uzgodnieniach z kierownikiem budowy

Jeszcze jedna uwaga, podnosząc ściankę kolankową musisz zwrócić uwagę na :

- ogólny wygląd budynku, jednak coś się tam pozmienia,

- konstrukcję dachu, tz. długość krokwi, okna dachowe-co by nie była potrzebna drabinka do ich otwierania oraz np. wysokość jętek co by sufit na poddaszu nie był na wysokości np.3m, ale to wszystko zależy od konstrukcji dachu.

Ja podnosiłem ścinkę kolankową o 30 cm, dogadałem się tylko z kierownikiem budowy i po kłopocie, oczywiście cieśle co robili dach zostali poinformowani o tym fakcie i wyszło spoko, zero problemów

ja podnosiłem ściankę kolankową o 30 cm, uzgodniłem tylko z kierownikiem budowy i po temacie, :wink: :wink:

Tak więc nie przejmuj się tak bardzo, w naszym kraju nie ma budowy co by było od A do Z zgodnie z projektem, no może kilka budów by się znalazło

Powodzonka[/b]

Budowała ekipa czy murarz ze swojm pomocnikiem ? Nie wiem co będzie lepsze i jak kształtują się ceny ? Na lubelszczyżnie są różne pierwsze prace planuję rozpocząć na początku kwietnia a mam dylemat kogo wziąść murarza czy ekipe co radzisz

dzięki

Droga Aniu nie można w kilku słowach opisać oraz doradzić optymalne rozwiązanie, zależy to od wielu rzeczy, musisz poczytać forum, :wink:

zawsze ktoś jest ZA a inny jest PRZECIW tak więc czytając sami decydujemy o pewnych rozwiązaniach, widzę że jesteś na początku drogi, tak więc miłej lektury.

Zadałaś pytanie

Budowała ekipa czy murarz ze swojm pomocnikiem ? Nie wiem co będzie lepsze i jak kształtują się ceny ? Na lubelszczyżnie są różne

ale odpowiedzi napiszę innym razem muszę spadać mam pilne spotkanie

powodzonka