Niewiemc 12.01.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Cze mam do was pytanie czy moge budować dom na działce jest już jeden dom(mamy) a działka jest mała ok 40dł i 13m szer odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dlaczego nie. Niemniej właścicielem obydwy domów będzie ta sama osoba - właściciel gruntu.Wielkość działki stanowi istotne ograniczenie dla architekta. Piszesz, że działka ma 13 x40 metrów. Można było by coś z tym zrobić gdyby nie była jeszcze zabudowana i koncepcja by dotyczyła posadowienia 2 budynków. Ale jeden budynek już jest i ogranicza możliwości lokalizacyjne drugiego. Rozważałeś koncepcję bliźniaka lub rozbudowy? Jest to wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trac 19.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Planuje budowe blizniaka na jednej dzialce, chce wciac kredyt na 400k i postawic jeden w stanie surowym zamknietym a drugi w stanie deweloperskim.Wesje deweloperska chce sprzedac za 400k.Czyli sprzedaje 1/2 blizniaka + 50% udzialu dzialki. Blizniaki widnialyby jako osobne mieszkania. Planuje ze nabywca podpisuje ze mna umowe notarialna ale pieniazki przelewa na rzecz banku zdejmujac hipoteke z budynku i dzialki stajac sie jednoczesnie wlascicielem. Czy cos takiego jest dopuszczalne? Jak to prawnie rozwiazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.01.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 WitamDołączam się do pytania o mozliwość postawienia 2 domów na jednej działce. Z tym, że u mnie jeden dom już stoi, działka jest bardzo wąska i długa(11,5 m x 90 m) , a dom stoi na całej szerokości działki (od siatki do siatki) i całkiem z przodu. Chciałem wybudować drugi domek z tyłu działki (pół bliźniaka, tylko trochę go wydłużyć) -> http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=215&IdKolekcji=. Czy jest szansa, że mogę nie dostać zezwolenia na budowę?Pozdrawiam, preev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ... a dom stoi na całej szerokości działki (od siatki do siatki) i całkiem z przodu. A jak dowieziesz materiały i jak dojedziesz ze sprzętem budowlanym (beton)? Jak odprowadzisz ścieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jest jeszcze, lub może być problem z iloscią (procentem) powierzchni biologicznie czynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.01.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ... a dom stoi na całej szerokości działki (od siatki do siatki) i całkiem z przodu. A jak dowieziesz materiały i jak dojedziesz ze sprzętem budowlanym (beton)? Jak odprowadzisz ścieki? Na ścieki teraz jest szambo, a materiały można dowieźć z drugiej strony (jest droga utwardzona). A powierzchni biologicznie czynnej zostanie ok. 60% działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.01.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 .... materiały można dowieźć z drugiej strony (jest droga utwardzona). Czy to jest droga gminna? Jeśli tak to nie powinno być problemu. Z tym, że adres nowego domu będzie inny niż starego (inna nazwa ulicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 25.01.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Dlaczego nie. Niemniej właścicielem obydwy domów będzie ta sama osoba - właściciel gruntu. Wielkość działki stanowi istotne ograniczenie dla architekta. Piszesz, że działka ma 13 x40 metrów. Można było by coś z tym zrobić gdyby nie była jeszcze zabudowana i koncepcja by dotyczyła posadowienia 2 budynków. Ale jeden budynek już jest i ogranicza możliwości lokalizacyjne drugiego. Z tym że: właścicielem obydwu domów będzie ta sama osoba - właściciel gruntu. nie bardzo chcę się z godzic . sam postawiłem dom na działce z istniejącym domem której jestem współwłascicielem w 1/6 a jedynie wszyscy podpisali zgodę na to abym ja stawiał sobie dom i wszelkie zezwolenia na budowe itd . mam na swoje nazwisko a nie na wszystkich współwłaścicieli CHYBA ŻE SIĘ MYLĘ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ... CHYBA ŻE SIĘ MYLĘ??? Właśnie, niestety ale mylisz się,. Pozwolenie na budowę wydane na Twoje nazwisko nie świadczy jeszcze o tym, że możesz swobodnie rozporządzać tą nieruchomością. Zobaczysz co się będzie działo gdy zapragniesz sprzedać ten "swój dom". Pamiętaj, dom to nie tylko ściany ale i grunt na którym stoi ( a tkże dojście/dojazd do niego). Ta 1/6 cześć której jesteś właścicielem sugeruje, że weszłeś w jej posiadanie w wyniku spadku (raczej nie darowizna lub zakup). Twoja sytuacja jest cokolwiek inna niż Niewiemc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 26.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Ta 1/6 cześć której jesteś właścicielem sugeruje, że weszłeś w jej posiadanie w wyniku spadku (raczej nie darowizna lub zakup). Twoja sytuacja jest cokolwiek inna niż Niewiemc Tak więc ten miecz ma dwa końce jestem tego świadom , ale wiem jedno dopuki nie noszę się z zamiarem sprzedania nie mam żadnych ograniczeń z wiązanych urzytkowaniem współwłasności i własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.01.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 .. ale wiem jedno dopuki nie noszę się z zamiarem sprzedania nie mam żadnych ograniczeń z wiązanych urzytkowaniem współwłasności i własnego domu. Właściciele pozostałych 5/6 także mogą chcieć sprzedać swój grunt. A to rodzi dla Ciebie spore niedogodności. Pamietaj. Masz tylko 1/6. Niemniej, jesli w sprawach własnościowych (sprzedaż, dziedziczenie, darowizny) zaden z pozostałych włascicieli nie bedzie aktywny, to oczywiście, że możesz w miarę spokojnie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 26.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Brzmi to trochę ja bym ja nie miał z ta moja 1/6 nic do powiedzenia i decyzja by tylko od nich zależała , Jestem współwłaścicielem terenu w centum miasta w bardzo małej części z 7000m2 na papierze mam150m2 i była sytuacja że ktoś tam sobie wymyslił że bedzie sprzedawał ale u notariusza wystarczyło że ja się wyłamałem i nic nie mogli zrobićtu chyba działa podobnie albo wszyscy albo nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.01.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Tak, oczywiście. Albo wszyscy, albo nikt. Czy nie można dokonać fizycznego podziały działki ? Teraz być może ani na myśl Tobie nie przychodzi sprzedaż. Ale w przyszłości? Z biegiem lat właściciele będą się "mnożyć jak króliki". Wystarczy, że ktoś zapisze w spadku swoją częśc trojgu dzieciom. Inny swojej dwójce. Trudno będzie wówczas dojsć do consensusu z taka ilością włascicieli. Nieruchomość ta stanie się niesprzedawalna i praktycznie nie będzie można na niej niczego zrobić. Pozostają jeszcze ograniczenia związane czynnikami międzyludzkimi. Ale to już inna historia. Piszesz Jestem współwłaścicielem terenu w centum miasta w bardzo małej części z 7000m2 na papierze mam150m2 1/6 z 7000 m to 1166 m a ty masz "tylko" 150 m. To oznacza, ża Twoja część to 1/47 całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 26.01.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 nie to nie chodzi o tą nieruchomość to całkiem inna tu jest domek jednorodzinny na działce 500m2 a te 7000 to inny temat i bardzo korci bo teren chodzi obecnie po ok 300zł/m2 .Zainteresowało mnie to co napisałeś odnośnie wydzielenia czy istnieje taka mozliwość prawna , jest na zgodnych współwłascicieli na ok połowe reszta to cwaniaki które chcą nas wyd... . cały czas coś kombinują ato podstawiaja klienta za śmieszną cene albo przychodzą i straszą , myślałem czy bysie nie skrzyknąć ze wszystkimi zdecydowanymi i coś z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 26.01.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Czy można postawićdwa domy na działce? Można .Z zachowaniem "warunków technicznych" , czyli wszystkich odległości , dostępu do drogi (bezpośrednio lub pośrednio) , itp . I jesli jest to w zgodzie z planem zagospodarowania lub studium planu. Co do współwłasności- Jeśli ktoś ma 1/6 z np 1200m2 to nie znaczy , że ma własność 200m2 , tylko ma udział równy 1/6 w każdym metrze z 1200. Wszystkie decyzje mogą zapaść tylko wspólnie. Najrozsądniej jest podzielić działkę na kilka mniejszych. Albo chociaż notarialnie ustalić sposób korzystania z działki( od płotu do kamienia- moje ; od kamienia do sosenki -wójka Heńka ; od sosenki....). Jeśli nie da się dogadać ze współwłaścicielami normalnie to trzeba oddać sprawę do sądu , który dokona podziału "ponad podziałami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clarence 18.02.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 No to ja pozwole sobie odgrzac temat, bo problem mam podobny a mianowice chcialbym na dzialce nalezacej do moich rodzicow postawic drugi dom. Sprawdzalem w Urzedzie Miasta i jest taka mozliwosc - tylko ja zalatwic sprawe prawnie? Dzialki nie mozna dzielic a ja chcialbym byc jedynym wlascicielem mojego domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 18.02.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Działkę będziesz mógł podzielić po budowie (lub w trakcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clarence 18.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 sek w tym, ze dzialki nie mozna dzielic w karcie zagospodarowania przetrzennego jest jasno napisane "bez nowych podzialow" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 .... Dzialki nie mozna dzielic a ja chcialbym byc jedynym wlascicielem mojego domu.... W grę wchodzi jedynie nieodpłarnr użyczenie gruntu przez rodziców. Pozwolenie na budowe będzie na Twoje nazwisko, niemniej właścicielem domu będą Twoi rodzice. Jeśli się zdecydujesz na takie rozwiązanie to w Twoim interesie jest zgromadzić jak najwięcej dokumentów świadczących o poniesionych kosztach. Mogą to być dowody świadczące na Twoją korzyść w przypadku ewentualnego sporu (czego absolutnie nie życzę ale co teoretcznie może nastapić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts