Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Agatka i Michas budują Kornelię

Recommended Posts

Macie wielka, wspaniala dzialke! Zazdroszcze wilece pieknego stanu surowego, my przebieramy w miejscu lapkami aby juz zaczac, ale zima nas wstrzymuje a i pieniazkow wypada troszke jeszcze zarobic. Ruszamy w maju!

Stan ZERO robi wrazenie, ale powierzchnia dzialki jeszcze bardziej!

Jak to zrobiliscie, kupiliscie rona i przeksztalciliscie?

Pozdrawiamy!

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Hej

Budujemy również nasza wymażoną Kornelię.

Zaczęliśmy w listopadzie i prawie stan zero mamy za sobą.

Widzimy, że robicie już dużo zakupów ..

Wybraliście m.in dachówke. W związku z tym mamy pytanie - czy bedziecie wykonywać "wole oczka" tą dachówką?

Mamy również prosbę o podanie jakie wam wyszły szacunki ilościowe i cenowe na pokrycie (no i gdzie kupujecie ;) ).

Pozdrawiamy Adam i Agata

Witam "kotbar"

Dachowka wybrana i wyceniona ale nie zamowiona ani nie kupiona. Tym zajme sie w lipcu. A wiec podam Ci calkowity koszt elementow ceramicznych , foli i pozostalych pierdul bez ktorych dachu sie nie pokryje. Wyszlo mi to na 250 m2 dachu 33 500PLN. Do tego orynnowanie - 5-7000 PLN. Nastepnie okana dachowe + kolnieze i takie tam roznosci 20 000PLN. Krycie dachu 12 000PLN Daje nam to 72000PLN. Do tego wiezba za ktora zaplacilem 20 000. Postawienie jej to 12 zl z m2 domu a wiec 3000PLN. Nie wiem czy to mozna jakos taniej ale dach bez ocieplenia to jakies 100 000PLN.

Wracajac do dachowki to ta dachowka mozna wykonac te luki. Widzialem jak to wyglada. Prezentuje sie z... :) Bedziemy to robic :)

Jesli chcesz znac dokladne wyliczenia materialu na dach to prosze skontaktuj sie ze mna pod: [email protected]

Pozdrawiam i zycze powodzenia.Jesli masz zalozony dziennik to prosze jego namiar bo jakos nie moglem go odnalezc. Chetnie cos podpatrze i podziele sie doswiadczeniem.

Jak budowałem Kornelie w zeszłym roku i szczęśliwie od stycznia już w niej mieszkam. Powiem szczerze, że wyszła sporo drożej niż to przewidziałem na początku. Jest to duży dom i straaaasznie ciągnie. Ale ceny jaki widze w Twoim dzienniku to już kosmos. To niemozliwe aby wszystko tak podrożało, cenowy szał już mamy przecież za nami.

Podam jak dach wyszedł u mnie:

-więźba z transportem - 7800

-łaty - 2400

-nadbitka (świerkowa wiec sporo droższa ale obok sosnowej to zupełnie inna bajka ) - 2100

-rynny miedziane (znaczy kolor miedziany bo całość z PCV) Marley - 3500

-okna dachowe Velux (tu Twoja cena mnie zabiła - ile masz tych okien ???) - 2600 za 3 sztuki

- dachówka Robena z wszystkimi dodatkami na tip top - 14300

- membrana dachowa - 800

- wykoanie łacznie z oknami dachowymi - 9000

Razem : 42,500. Różnica kolosalna. A budowałem przecież w okresie gdzie wszyscy powariowali z cenami.

Jeśli wiec wziąc Twoje wyliczenia i podwoic wszystko po kolei to chatka wyniesie wiecej niz jest jej wartość rynkowa (i to grubo)

Łuków niestety nie robiłem. Zrezygnowałem bo wszyscy straszyli, że to tragicznie przedraża koszt dachu. Ale widziałem Kornelie z łukiem i była pokryta grafitową karpiówką. Wyglągało, przyznam, nieźle. Ale mój obecny daszek bez łuków tez bardzo mi sie podoba. Problematyczne też jest okno z łukiem w momencie gdy zakłada sie rolety zewnetrzne. Ja rezygnując z łuków wyprostowałem też okno i roleta teraz pasuje miodzio. Ale podziwiam tych co w Kornelii rezygnują ze skosu w salonie. Dla mnie to jeden z atutów domu, który zdecydował o wyborze tego właśnie projektu. Po wybudowaniu wiem, że jest to super rozwiązanie.

Witam

Ceny ktore podajesz wydaje mi sie ze nie sa mozliwe do osiagniecia na dzien dzisiejszy. Przyznam ze chcialbym za takie pieniadze kupic niektore materialy ale prosze mi wierzyc nie ma takich mozliwosci. Wspominales cos o oknach. Okna nie zdrozaly wiele i w kwocie 2600 mozna kupic 3. I tu wyjasnie 7 okien dachowych 74/160 uchylno-obrotowe z kolniezem + montaz da w przyblizeniu te 20000PLN. Ja wychodze z takiego zalozenia ze dom dla siebie bede budowal raczej 1 raz i nie zamierzam wybierac najtanszych materialow i tego co mozna zamontowac lub uzyc, a co nie bedzie mi sie podobalo. Nie mam za cel postawic dom w 1 rok czy nawet krocej. Kotabr pytal gdzie bede sie zaopatrywal w niektore materialy. Jest to hurtownia w lublinie i nazywa sie oomega. polecam. Tak pozatym to na dzien dzisiejszy ceny materialow wedlog mnie wzrosly od stycznia jakies 5-10% i rosnac beda. Nic na to nie poradzimy... :(

Powiedz prosze ile wedlog osob ktore cie straszyly odnosnie lokow podniesie to koszt dachu. Jestem ciekawy. Na moj stan wiedzy i ustalen ktore poczynilem z wykonawca dachu lacznie z materialami potrzebnymi na ten cel jest to kwota miedzy 1500 a 2000 PLN

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego.

• 4 weeks później...

Witam,

widzę że państwo także budują KORNELIę.

Ja z mężem rozpoczęliśmy budowę Kornelki dokładnie rok temu. Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie ocieplania domku. Jesteśmy stałymi bywalcami forum muratora, lecz niestety nie prowadzimy dziennika budowy na forum, lecz prywatnie. Ale jak trzeba to dzielimy się doświadczeniami (tymi dobrymi i złymi) z innymi.

pozdrawiam

Witam pani Ilono - jak sie domyślam :):):)

Właśnie Kornelia ma to coś w sobie czego nie maja inne domy...zgadza sie?

Tak prawdę mówiąc to chętnie poznał bym najpierw te wady by podczas budowy uniknąc ich. Zalety-hmmmm gdyby ich nie miał to prawdo podobnie nie wybralibyśmy tego projektu:):):) Więc jeśli była by Pani tak uprzejma podzielic się nimi byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

Witam , pyta Pan o doświadczenia odnośnie budowy. Wypisze kilka zmian, które wprowadziliśmy w projekcie i na dzień dzisiejszy jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. A tak na marginesie to nasza Kornelia jest w odbiciu lustrzanym

- pomniejszone 3 okna w pokojach z 1,80 na 1,60 (teraz jak są okienka wstawione to widać że okna na 1,80m byłyby stanowczo za duże jak na takie pokoje)

- w jadalni mamy wstawione 2 x po 80cm (wygląda to b.gustownie, oczywiście moim zdaniem)

- ze spiżarni mamy zrobioną pralnię, do której wchodzi się z wiatrołapu

- do kotłowni wchodzi się również z wiatrołapu

- oraz zrezygnowaliśmy z wc obok schodów

Zrobiliśmy otwór na drzwi zewnętrzne wg projektu, a jednak musimy go pomniejszać ponieważ drzwi w standardzie mają 2,10m a nie 2,30m.

pozdrawiam :) :) :)

• 3 weeks później...
  • 2 months później...