luk__25 12.01.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam, interesuje mnie czy są jakieś konkretne wytyczne odnośnie ocieplenia - bądź nie - stryszka nad poddaszem użytkowym. U mnie zrobili to tak, że na jętkach podwiesili sufit, nad nim zrobili tzw podwójny ruszt i upchali wełne, 15cm między jętki a 10cm nad samą płytą g-k. Takie ocieplenie schodzi krokwiami w dół do murłaty. Natomiast wyżej, od podłogi stryszku do kalenicy jest tylko dachówka i membrana. Co szanowni forumowicze na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.01.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 mam tak samo, tylko naczynko wzbiorcze(?) jest otulone wełną.prawdopodobnie ocieplimy to jednak np tylko jedna warstwą wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Stryszek jest nieogrzewany więc nic nie ocieplać! Tak jak jest jest bardzo dobrze! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 12.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Stryszek jest nieogrzewany więc nic nie ocieplać! Tak jak jest jest bardzo dobrze! Pozdrawiam. A czy taki nieocieplony, nieogrzewany i niewentylowany stryszek można szczelnie obić tzn na podłogę OSB i tanie panele na ścianę? czy za przeproszeniem szlak ich nie trafi (niektórzy tak robili, ale nie wiem jakie są efekty po paru latach użytkowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 12.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Panele na strychu? Nie przesadzasz? Ja tam zrobie podloge z desek po szalunkach/deskowaniu i nic ponadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 12.01.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Panele na strychu? Nie przesadzasz? Ja tam zrobie podloge z desek po szalunkach/deskowaniu i nic ponadto. Przynajmniej nie będziesz słyszeć tupotu mysich nóg po panelach A tak ciut poważniej to teoretyzuję, gdyby kiedyś zachciało mi się doszykować na górze pomieszczenie kultralno-rozrywkowe Jakby nie było to kolejne drogocenne metry kwadratowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 12.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Stryszek nieogrzewany,podłoga z płyty wiórowej( to też jakby dodatkowe docieplenie),okienko wyłazowe,kable od antenyTV oraz internetu radiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 12.01.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 A czy taki nieocieplony, nieogrzewany i niewentylowany stryszek można szczelnie obić tzn na podłogę OSB i tanie panele na ścianę? czy za przeproszeniem szlak ich nie trafi (niektórzy tak robili, ale nie wiem jakie są efekty po paru latach użytkowania... Nieocieplony i nieogrzewany może być, ale musi być wentylowany aby wilgoć z wełny odprowadzić. Z powyższego powodu nie można układać szczelnej podłogi z płyt OSB, najlepiej zwykłe deski - ażurowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 12.01.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 A czy można i czy ma to sens na taki stryszek wyprowadzić wentylację z pokoi na poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 12.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Panele na strychu? Nie przesadzasz? Ja tam zrobie podloge z desek po szalunkach/deskowaniu i nic ponadto. Przynajmniej nie będziesz słyszeć tupotu mysich nóg po panelach A tak ciut poważniej to teoretyzuję, gdyby kiedyś zachciało mi się doszykować na górze pomieszczenie kultralno-rozrywkowe Jakby nie było to kolejne drogocenne metry kwadratowe... U mnie akurat odpada, bo wysokosc stryszku to jakies 150cm w najwyzszym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 12.01.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 A czy można i czy ma to sens na taki stryszek wyprowadzić wentylację z pokoi na poddaszu ? Wentylacja stryszku nie ma nic wspólnego z pokojami na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 12.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Słyszałem,że każde pomieszczenie nz poddaszu powinno mieć swój kanał do wentylacji . U mnie niestety tylko łazienka ma ,a nie chcąc robić w dachu dziur na kominki wentylacyjne pomyślałem czy na stryszek by nie dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 12.01.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Słyszałem,że każde pomieszczenie nz poddaszu powinno mieć swój kanał do wentylacji . U mnie niestety tylko łazienka ma ,a nie chcąc robić w dachu dziur na kominki wentylacyjne pomyślałem czy na stryszek by nie dać ? Nie jest to prawda do końca - tylko w przypadku wentylacji grawitacyjnej przy braku dopływu powietrza do pomieszczenia, ale zawsze można otworzyć okno np. w zimie na mikrowentylację. Natomiast w przypadku wentylacji wymuszonej mogą być tylko nawiewy w pokojach a kanały wywiewne w wc i łazience. Ja mam narazie coś pośredniego- czyli nawiewy z GWC w pokojach i kanały wentylacji grawitacyjnej w wc i łazienkach. Docelowo będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A czy można i czy ma to sens na taki stryszek wyprowadzić wentylację z pokoi na poddaszu ? Nie ma to żadnego sensu i nie powinno się tak robić! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.01.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Na stryszku podłoga z desek (po szalunkach). W ścianach szczytowych okienka wentylacyjne z gęstą siatką (osy). Też mam niski więc raczej na składowisko rupieci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 15.01.2008 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Stryszek jest nieogrzewany więc nic nie ocieplać! Tak jak jest jest bardzo dobrze! Pozdrawiam. I tak, i nie ... Sprawa sie nieco kompikuje, jesli na tymze stryszku mamy rekuperator, kanaly wentylacji mechaniczej ... Wszystko zalezy od konkretnego projektu z konkretnymi instalacjami i zastosowaniem. Osobiscie nei bylbym tak kategoryczny w opiniach nie majac potrzebnych informacji, a autor pytania ich nie podal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 15.01.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Stryszek jest nieogrzewany więc nic nie ocieplać! Tak jak jest jest bardzo dobrze! Pozdrawiam. I tak, i nie ... Sprawa sie nieco kompikuje, jesli na tymze stryszku mamy rekuperator, kanaly wentylacji mechaniczej ... Wszystko zalezy od konkretnego projektu z konkretnymi instalacjami i zastosowaniem. Osobiscie nei bylbym tak kategoryczny w opiniach nie majac potrzebnych informacji, a autor pytania ich nie podal.... ...albo centralka alarmu lub inne e-ustrojstwo. No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.01.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Nieocieplony i nieogrzewany może być, ale musi być wentylowany aby wilgoć z wełny odprowadzić. Z powyższego powodu nie można układać szczelnej podłogi z płyt OSB, najlepiej zwykłe deski - ażurowo. Przecież między płytami GK a wełną daje się paroizolację, to skąd wilgoć w wełnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.01.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 I tak, i nie ... Sprawa sie nieco kompikuje, jesli na tymze stryszku mamy rekuperator, kanaly wentylacji mechaniczej ... Wszystko zalezy od konkretnego projektu z konkretnymi instalacjami i zastosowaniem. Osobiscie nei bylbym tak kategoryczny w opiniach nie majac potrzebnych informacji, a autor pytania ich nie podal.... Trzeba by sięgnąć do dokumentacji tych urządzeń, ale ja mam na ogrzewanym stryszku sporo elektroniki (router WiFi, wzmacniacze antenowe, itp.) i działa wszystko świetnie zarówno przy 30-stopniowych upałach, jak i 15-stopniowych mrozach. Nie zmienia to jednak faktu, że stryszek zamierzam ocieplić, bo przy ekstremalnych temperaturach nie da się tam wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 15.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jeśli jednak docieplic oprócz sufitu poddasza, także skosy na stryszku to pytanie: jak macie te skosy na stryszku wykończone: wełna + paroizolacja+ jakieś cieńkie płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts