mako5 11.03.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No i gdzie ta dziura w izolacji? Dziura to przerwa w czymś, a tu nie ma żadnej przerwy. Jest tak samo zamknięte jak przy nieocieplanym strychu tylko dużo wyżej. Jak zwał tak zwał. Dziura, przerwa, brak wełny... Z Twoich słów wynika aby dawać wełnę na większości poddasza ale zostawić nieocieploną przerwę na 30-40cm między szczytem a pozostałą częścią izolacji. I to ma być brak przerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 11.03.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Jak zwał tak zwał. Dziura, przerwa, brak wełny... Z Twoich słów wynika aby dawać wełnę na większości poddasza ale zostawić nieocieploną przerwę na 30-40cm między szczytem a pozostałą częścią izolacji. I to ma być brak przerwy? Oczywiście, że brak przerwy... Po przerwie zawsze następuje kontynuacja tego co zostało przerwane - a tu: "To już jest koniec, nie ma już nic..." Z moich słów wynika, że daję wełnę na całości poddasza które użytkuję. Do budowy domu mimo wszystko potrzebna jest wyobraźnia - a to forum to nie jest poradnik dla totalnych laików. To wymiana doświadczeń. Ja pisze jak ja robię - a jak Ty to rozumiesz to mnie to lotto - i jeśli dalej nie łapiesz to pozwól, że poproszę Cię o zaprzestanie dalszego zaśmiecania tematu, bo chętnie poczytam jak inni powalczyli w temacie ocieplania stryszku a nie tylko o ułomnościach w Twoim pojmowaniu tekstu pisanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 11.03.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja pisze jak ja robię - a jak Ty to rozumiesz to mnie to lotto - i jeśli dalej nie łapiesz to pozwól, że poproszę Cię o zaprzestanie dalszego zaśmiecania tematu, bo chętnie poczytam jak inni powalczyli w temacie ocieplania stryszku a nie tylko o ułomnościach w Twoim pojmowaniu tekstu pisanego. Biedactwo. Moimi ułomnościami wytłumaczyłaś sobie że nie potrafisz się logicznie wypowiedzieć? No bardzo mi przykro że Cię nie zrozumiałem, nie zrozumiał Andrzej Wilhelmi i zapewne nie zrozumiały dziesiątki innych ludzi z ułomnościami czytający to forum. Bardzo Cię za to przepraszamy. Zaśmiecasz forum to Ty bluzgając zamiast próbować logicznie i jednoznacznie się wysłowić. Natomiast ja staram się uchronić innych przed zastosowaniem Twoich absurdalnych pomysłów w praktyce. Dobra, ja kończę temat bo nie chcę schodzić do Twojego poziomu dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 11.03.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Dobra, ja kończę temat bo nie chcę schodzić do Twojego poziomu dyskusji... Szkoda, że nie poczytaliśmy o Twoich wyczynach tylko o problemach w zrozumieniu. PLONK "myślicielu" EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.03.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Widzę, że goraco się robi Anetabo, czy chcesz dawac wełnę prawie do samego szczytu, a tam kompletnie nic? Czy też zrobić jakąś konstrukcję poziomą to 30 - 40 cm pod szczytem i tam też położyć wełnę (tak jak między jętkami się kładzie)? Bo w tym drugim przypadku miałoby to sens, byłaby bowiem zachowana ciągłość izolacji. W pierwszym nie ma sensu. Będzie wiało, i po prostu będzie zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 11.03.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Widzę, że goraco się robi Anetabo, czy chcesz ... zrobić jakąś konstrukcję poziomą to 30 - 40 cm pod szczytem i tam też położyć wełnę (tak jak między jętkami się kładzie) ... byłaby bowiem zachowana ciągłość izolacji. Dokładnie tak - identycznie jak pomiędzy jętki - tylko dużo wyżej. Wszystko wykończone identycznie jak poddasze użytkowe wszędzie GK. Tylko jak z folią - niektórzy producenci zalecają folię tylko w łazienkach - my na poddaszu użytkowym damy wszędzie - ale na stryszku to już sztuka dla sztuki - bo źródła wilgoci z wewnątrz tam nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Być może myślisz dobrze ale fatalnie to opisujesz i do tego irytujesz się jak Ci zwracają uwagę. Można ocieplić (zaizolować) jakieś pomieszczenie ale to nic nie da jak nie dostarczy się tam źródła ciepła (można to porównać z termosem, w którym gorący płyn po jakimś czasie wystygnie). Chcąc mieć taką wyizolowaną przestrzeń z w miarę ustabilizowaną temperaturą należałoby w stropie dać tylko 10 cm wełny. Przechodząca przez nią część ciepła ogrzeje przestrzeń ocieplonego strychu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 12.03.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Chcąc mieć taką wyizolowaną przestrzeń z w miarę ustabilizowaną temperaturą należałoby w stropie dać tylko 10 cm wełny. Przechodząca przez nią część ciepła ogrzeje przestrzeń ocieplonego strychu. Pozdrawiam. Zabieg ten łączy się z koniecznością dania większej izolacji na stryszku? Na poddaszu mamy 15+10, w stropie miało być tyle samo, na stryszku 15 wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 12.03.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Anetabo, czy chcesz dawac wełnę prawie do samego szczytu, a tam kompletnie nic? Czy też zrobić jakąś konstrukcję poziomą to 30 - 40 cm pod szczytem i tam też położyć wełnę (tak jak między jętkami się kładzie)? Bo w tym drugim przypadku miałoby to sens, byłaby bowiem zachowana ciągłość izolacji. W pierwszym nie ma sensu. Będzie wiało, i po prostu będzie zimno. O widzisz, kobieta to zrozumiała to dość pokrętne tłumaczenie koleżanki . Szkoda że Antabo nie bardzo zastanawia się tylko pisze o jakiś odstępach od szczytu (a tak to się mówi na ściany na których opiera się płatew szczytowa) a nie napisze jak człowiek o kalenicy. Tak BTW przy takiej konstrukcji poziomej to bym miał 1,4m na strychu więc troszkę bez sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszfeliks 12.03.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Wiem, że niektórzy producenci styropianu, produkują specjalny do docieplania poddaszy,działa na zasadzie harmonijki którą wkłada się między krokwie.Prosto i szybko, nie bolą oczy nic nie swędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 12.03.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Szkoda że Antabo nie bardzo zastanawia się tylko pisze o jakiś odstępach od szczytu (a tak to się mówi na ściany na których opiera się płatew szczytowa) a nie napisze jak człowiek o kalenicy. Tak BTW przy takiej konstrukcji poziomej to bym miał 1,4m na strychu więc troszkę bez sensu . Dlatego niektórzy mają zamieszczony avatar ze zdjęciem budynku. Widzisz u mnie jakąś kalenicę (o której piszesz) w miejscu gdzie będzie stryszek? Ja widzę tylko cztery kalenice narożne a to o czym pisałam to szczyt. Jest różnica między prawdziwymi doświadczeniami o których wielu z nas tu pisze, a "widzi/wydaje mi się" hipotezami "Brzechw". U Ciebie ten szczyt mógł być zrozumiany również bardziej prostolinijnie - ale cóż, zaryzykowałam. Odczytałeś to jako przerwę przed szczytem - niewątpliwie ograniczającą doznanie ale to Twój problem. Zamierzasz wnieść coś ciekawego do tematu, czy dalej będziesz pocił sie nad tysięcznym postem pisząc o krzywdach które wyrządzam innym? Wystarczy tych osobistych wycieczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 09.12.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam, zmieniło się coś po 5 latach w tej sprawie ?Warto z punktu ekonomicznego ocieplać strych nad poddaszem użytkowym ? Czy ocieplenie na podłodze stryszku 25-30 cm, będzie wystarczającą izolacją, czy lepiej ocieplić stryszek aby w zimie była temperatura plusowa na strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 12.12.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Naprawdę tak dużo się zmieniło. Nikt teraz nie ociepla poddasza wełną ? Proszę o radę, ocieplać poddasze do podłogi strychu, czy do samego szczytu dachu.Dach kopertowy, pełne deskowanie, papa, dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts