Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryszek nad poddaszem użytkowym

Recommended Posts

Cena wełny aktualnie jest do przełknięcia, moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację.

Powinno to trochę ustabilizować temperaturę na strychu. Napewno przyda się to urządzeniom takim jak rekuperator, centrale alarmowe, elementy sieciówki aktywnej, sejfom elektornicznym :) i czemukolwiek innemu elektronicznemu co zapragniemy tam ukryć.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiele osób ma podłogi na stryszku nieużytkowym z desek szalunkowych. Impregnowaliście te deski czymś? Czy można je obczyścić i przybić bez impregnacji?

Nie robiłem z nimi nic. Nasączone cementem trzymają się całkiem nieźle. Niestety pojawi się pewien minus. Deski były dość szczenie ułożone ale że nie były zbyt suche (w końcu niewiele wcześniej były moczone betonem) To się troszkę pokrzywiły i co gorsza dość spore szczeliny się między nimi pojawiły. Trzeba uważać aby nic nie wpadło.

No właśnie wełna i sama folia nie wystarczy? Raczej tak. Od strony wyglądu mniej ale będzie tam zaglądać okazjonalnie.

Mam samą folię od dwóch lat i nie narzekam. Jak by się coś z tym działo w przyszłości to się obije obije jakąś tanią boazerią dziesiątej kategorii :-).

... nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację.

Powinno to trochę ustabilizować temperaturę na strychu...

Co to znaczy ustabilizować? To tak jakbyś nie otwierał tylko uchylił okno!

Albo ocieplać, albo wcale. Pozdrawiam.

Co to znaczy ustabilizować? To tak jakbyś nie otwierał tylko uchylił okno!

Albo ocieplać, albo wcale. Pozdrawiam.

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2533570

Dokładnie o to chodzi. Ustrojstwa elektryczne trochę zmieniają sytuację, w pomieszczeniu zaizolowanym 15cm wełny.

Chcesz wpuścić trochę powietrze to uchylasz okno czy otwierasz całkiem? Chciałabym to zobaczyć - 2m2 otwartego okna albo nic - to jest wybór...

Tak mają niektóre czubki - albo jest całkiem dobrze - albo całkiem źle.

W ustabilizowanym otoczeniu - można na nie jakoś wpływać - bezpośrednio pod pokryciem dachu, to walka z wiatrakami.

A w zimie to zasadnicza różnica.

Witam.

na same górze wzdłuż kalenicy panel wentlcyjny :D

Czy dobrze rozumiem - panele wentylacyjne do wewnątrz + strych wentylowany? Masz może pełne deskowanie?

Pozdrawiam.

Na samych ścianach(skosach)pełne PCV, na końcu ostatni(przy kalenicy) panel wentylowany.

Podłoga deskowanie bez wpustu.

Mowa jest o stryszku (zadupie na samej górze)nad poddaszem

Czy takie panele wentylacyjne mogą zastąpić szczelinę ponad wełną w kalenicy (przy założeniu oczywiście wentylacji stryszku, np z obu stron "na przestrzał")?

Przyznam, że takie rozwiązanie byłoby super w moim przypadku, bo nie uśmiecha mi się dziurawienie desek w pasie kalenicy - wcześniej tego nie dopilnowałem :(

Pozdrawiam.

A teraz jeszcze raz przeczytaj swój post i spróbuj coś z niego zrozumieć :-). Mieszasz tak że nie wiadomo o co chodzi. No chyba że waśnie o to chodzi aby nie było wiadomo o co chodzi ;-)

W takim razie proszę najpierw spojrzeć na temat wątku, potem jeszcze raz i jeszcze raz przeczytać post. Jak się nie powiedzie to jeszcze raz i jeszcze raz. Może te dwie kulki się kiedyś w końcu spotkają.

W takim razie proszę najpierw spojrzeć na temat wątku, potem jeszcze raz i jeszcze raz przeczytać post. Jak się nie powiedzie to jeszcze raz i jeszcze raz. Może te dwie kulki się kiedyś w końcu spotkają.

A ja proponuję jakiś kurs wysławiania się bo w poprzednim mailu panował totalny chaos. Najpierw była propozycja jakiś absurdalnych dziur w izolacji, potem o jakiś ustrojstwach elektrycznych które zmieniają jakąś nieznaną sytuację, potem coś o czubkach, ustabilizowanym otoczeniu i zimie. Spróbuj sklecić parę składnych zdań to może łatwiej nam się te kulki spotkają...

A ja proponuję jakiś kurs wysławiania się bo w poprzednim mailu panował totalny chaos. Najpierw była propozycja jakiś absurdalnych dziur w izolacji, potem o jakiś ustrojstwach elektrycznych które zmieniają jakąś nieznaną sytuację, potem coś o czubkach, ustabilizowanym otoczeniu i zimie. Spróbuj sklecić parę składnych zdań to może łatwiej nam się te kulki spotkają...

Bez obrazy, ale jak nie rozumiesz to nie dyskutuj. Możesz po prostu pominąć post. Chętnie podyskutuje ale z tymi co rozumieją.

Bez obrazy, ale jak nie rozumiesz to nie dyskutuj. Możesz po prostu pominąć post. Chętnie podyskutuje ale z tymi co rozumieją.

Mógłbym pominąć gdyby nie pierwsze Twoje podejście do tematu gdzie zalecasz dziurę w izolacji. Nie chciał bym być na miejscu tego co sobie taką krzywdę zrobi więc musiałem zareagować. Szkoda że nie potrafisz uzasadnić swojego zdania bez obrażania ludzi.

Mógłbym pominąć gdyby nie pierwsze Twoje podejście do tematu gdzie zalecasz dziurę w izolacji. Nie chciał bym być na miejscu tego co sobie taką krzywdę zrobi więc musiałem zareagować. Szkoda że nie potrafisz uzasadnić swojego zdania bez obrażania ludzi.

Widzisz mój dach w avatarze?

Gdzie dziura w izolacji?

Czytać nie umiesz?

Wiesz co to szczyt?

Rozumiem, że pewnym osobnikom wszystko się z dziurą kojarzy...

Co najmniej połowa poddaszy jest w ten sposób ocieplona a Ty piszesz o krzywdzie?

Widzisz mój dach w avatarze?

Gdzie dziura w izolacji?

Czytać nie umiesz?

Wiesz co to szczyt?

Rozumiem, że pewnym osobnikom wszystko się z dziurą kojarzy...

Co najmniej połowa poddaszy jest w ten sposób ocieplona a Ty piszesz o krzywdzie?

No i dalej to samo. Obrażanie innych i zero argumentów. Daj już sobie spokój i zachowaj odrobinę kultury. Denerwujesz się bo nie pamiętasz swoich słów? Ja Ci pomogę i przypomnę:

moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację.

No i dalej to samo. Obrażanie innych i zero argumentów. Daj już sobie spokój i zachowaj odrobinę kultury. Denerwujesz się bo nie pamiętasz swoich słów? Ja Ci pomogę i przypomnę:

moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację.

No i gdzie ta dziura w izolacji? Dziura to przerwa w czymś, a tu nie ma żadnej przerwy. Jest tak samo zamknięte jak przy nieocieplanym strychu tylko dużo wyżej.