anetabo 07.03.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Cena wełny aktualnie jest do przełknięcia, moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację. Powinno to trochę ustabilizować temperaturę na strychu. Napewno przyda się to urządzeniom takim jak rekuperator, centrale alarmowe, elementy sieciówki aktywnej, sejfom elektornicznym i czemukolwiek innemu elektronicznemu co zapragniemy tam ukryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 07.03.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Wiele osób ma podłogi na stryszku nieużytkowym z desek szalunkowych. Impregnowaliście te deski czymś? Czy można je obczyścić i przybić bez impregnacji? Nie robiłem z nimi nic. Nasączone cementem trzymają się całkiem nieźle. Niestety pojawi się pewien minus. Deski były dość szczenie ułożone ale że nie były zbyt suche (w końcu niewiele wcześniej były moczone betonem) To się troszkę pokrzywiły i co gorsza dość spore szczeliny się między nimi pojawiły. Trzeba uważać aby nic nie wpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 07.03.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 No właśnie wełna i sama folia nie wystarczy? Raczej tak. Od strony wyglądu mniej ale będzie tam zaglądać okazjonalnie. Mam samą folię od dwóch lat i nie narzekam. Jak by się coś z tym działo w przyszłości to się obije obije jakąś tanią boazerią dziesiątej kategorii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 07.03.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 ja mam bez stelarza krecone bezposrednio do krokwi - trzymaja sie jak ta lala A jak długo? Bo moim zdaniem to nie jest dobry pomysł i prędzej czy później całe popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 ... nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację. Powinno to trochę ustabilizować temperaturę na strychu... Co to znaczy ustabilizować? To tak jakbyś nie otwierał tylko uchylił okno! Albo ocieplać, albo wcale. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 08.03.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Co to znaczy ustabilizować? To tak jakbyś nie otwierał tylko uchylił okno! Albo ocieplać, albo wcale. Pozdrawiam. Albo to tak jakby ocieplić ściany ale zostawić dom bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 09.03.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Co to znaczy ustabilizować? To tak jakbyś nie otwierał tylko uchylił okno! Albo ocieplać, albo wcale. Pozdrawiam. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2533570 Dokładnie o to chodzi. Ustrojstwa elektryczne trochę zmieniają sytuację, w pomieszczeniu zaizolowanym 15cm wełny. Chcesz wpuścić trochę powietrze to uchylasz okno czy otwierasz całkiem? Chciałabym to zobaczyć - 2m2 otwartego okna albo nic - to jest wybór... Tak mają niektóre czubki - albo jest całkiem dobrze - albo całkiem źle. W ustabilizowanym otoczeniu - można na nie jakoś wpływać - bezpośrednio pod pokryciem dachu, to walka z wiatrakami. A w zimie to zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 09.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ja daję napodlogę deski25mm, na skosy wełna 15cm + najtańsze panele PCV na same górze wzdłuż kalenicy panel wentlcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 09.03.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam. na same górze wzdłuż kalenicy panel wentlcyjny Czy dobrze rozumiem - panele wentylacyjne do wewnątrz + strych wentylowany? Masz może pełne deskowanie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 09.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam. na same górze wzdłuż kalenicy panel wentlcyjny Czy dobrze rozumiem - panele wentylacyjne do wewnątrz + strych wentylowany? Masz może pełne deskowanie? Pozdrawiam. Na samych ścianach(skosach)pełne PCV, na końcu ostatni(przy kalenicy) panel wentylowany. Podłoga deskowanie bez wpustu. Mowa jest o stryszku (zadupie na samej górze)nad poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 09.03.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Czy takie panele wentylacyjne mogą zastąpić szczelinę ponad wełną w kalenicy (przy założeniu oczywiście wentylacji stryszku, np z obu stron "na przestrzał")? Przyznam, że takie rozwiązanie byłoby super w moim przypadku, bo nie uśmiecha mi się dziurawienie desek w pasie kalenicy - wcześniej tego nie dopilnowałem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 09.03.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam. na same górze wzdłuż kalenicy panel wentlcyjny Czy dobrze rozumiem - panele wentylacyjne do wewnątrz + strych wentylowany? Masz może pełne deskowanie? Pozdrawiam. Już załapałem, mam folię membramę, nie deskowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 10.03.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2533570 Dokładnie o to chodzi. A teraz jeszcze raz przeczytaj swój post i spróbuj coś z niego zrozumieć . Mieszasz tak że nie wiadomo o co chodzi. No chyba że waśnie o to chodzi aby nie było wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 10.03.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A teraz jeszcze raz przeczytaj swój post i spróbuj coś z niego zrozumieć . Mieszasz tak że nie wiadomo o co chodzi. No chyba że waśnie o to chodzi aby nie było wiadomo o co chodzi W takim razie proszę najpierw spojrzeć na temat wątku, potem jeszcze raz i jeszcze raz przeczytać post. Jak się nie powiedzie to jeszcze raz i jeszcze raz. Może te dwie kulki się kiedyś w końcu spotkają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 10.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 W takim razie proszę najpierw spojrzeć na temat wątku, potem jeszcze raz i jeszcze raz przeczytać post. Jak się nie powiedzie to jeszcze raz i jeszcze raz. Może te dwie kulki się kiedyś w końcu spotkają. A ja proponuję jakiś kurs wysławiania się bo w poprzednim mailu panował totalny chaos. Najpierw była propozycja jakiś absurdalnych dziur w izolacji, potem o jakiś ustrojstwach elektrycznych które zmieniają jakąś nieznaną sytuację, potem coś o czubkach, ustabilizowanym otoczeniu i zimie. Spróbuj sklecić parę składnych zdań to może łatwiej nam się te kulki spotkają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 10.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A ja proponuję jakiś kurs wysławiania się bo w poprzednim mailu panował totalny chaos. Najpierw była propozycja jakiś absurdalnych dziur w izolacji, potem o jakiś ustrojstwach elektrycznych które zmieniają jakąś nieznaną sytuację, potem coś o czubkach, ustabilizowanym otoczeniu i zimie. Spróbuj sklecić parę składnych zdań to może łatwiej nam się te kulki spotkają... Bez obrazy, ale jak nie rozumiesz to nie dyskutuj. Możesz po prostu pominąć post. Chętnie podyskutuje ale z tymi co rozumieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 10.03.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Bez obrazy, ale jak nie rozumiesz to nie dyskutuj. Możesz po prostu pominąć post. Chętnie podyskutuje ale z tymi co rozumieją. Mógłbym pominąć gdyby nie pierwsze Twoje podejście do tematu gdzie zalecasz dziurę w izolacji. Nie chciał bym być na miejscu tego co sobie taką krzywdę zrobi więc musiałem zareagować. Szkoda że nie potrafisz uzasadnić swojego zdania bez obrażania ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 10.03.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Mógłbym pominąć gdyby nie pierwsze Twoje podejście do tematu gdzie zalecasz dziurę w izolacji. Nie chciał bym być na miejscu tego co sobie taką krzywdę zrobi więc musiałem zareagować. Szkoda że nie potrafisz uzasadnić swojego zdania bez obrażania ludzi. Widzisz mój dach w avatarze? Gdzie dziura w izolacji? Czytać nie umiesz? Wiesz co to szczyt? Rozumiem, że pewnym osobnikom wszystko się z dziurą kojarzy... Co najmniej połowa poddaszy jest w ten sposób ocieplona a Ty piszesz o krzywdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 10.03.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Widzisz mój dach w avatarze? Gdzie dziura w izolacji? Czytać nie umiesz? Wiesz co to szczyt? Rozumiem, że pewnym osobnikom wszystko się z dziurą kojarzy... Co najmniej połowa poddaszy jest w ten sposób ocieplona a Ty piszesz o krzywdzie? No i dalej to samo. Obrażanie innych i zero argumentów. Daj już sobie spokój i zachowaj odrobinę kultury. Denerwujesz się bo nie pamiętasz swoich słów? Ja Ci pomogę i przypomnę: moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 10.03.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No i dalej to samo. Obrażanie innych i zero argumentów. Daj już sobie spokój i zachowaj odrobinę kultury. Denerwujesz się bo nie pamiętasz swoich słów? Ja Ci pomogę i przypomnę: moim zdaniem warto załadować 15cm między krokwie i na to folię i KG do krokwi. Ale nie iść do samego końca tylko zostawić ze 30-40cm do szczytu na wentylację. No i gdzie ta dziura w izolacji? Dziura to przerwa w czymś, a tu nie ma żadnej przerwy. Jest tak samo zamknięte jak przy nieocieplanym strychu tylko dużo wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts