CuoreRosso 12.01.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam speców od prawa i finansów. Moje pytanie dotyczy kwestii bardzo skomplikowanej. Ale po kolei:1. styczeń 2007 - aktem darowizny uzyskuję prawo własności działki 3000 m22. sierpień 2007 - uprawomacnia się podział działki na dwie po 1350m2 plus droga3. styczeń 2008 - wnoszę opłatę adiacencką do gminy I teraz w przypadku sprzedaży jednej z działek będę, według prawa polskiego, zmuszony odprowadzić 19% podatku od dochodu, czyli od różnicy cen w nabyciu a sprzedaży zapisanych w aktach notarialnych. Podatek ten może zostać pomniejszony o nakłady wniesione w międzyczasie, które przyczyniły się do wzrostu ceny działki oraz o opłaty administracyjne. I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy opłatę adiacencką uiszczoną w gmnie będę również mógł odliczyć od kwoty jaka należeć się będzie urzędowi skarbowemu?W końcu to też opłata administracyjna chyba jest? Prosżę jeśli ktoś ma wiedzę, o wypowiedzenie się w tej materii. Myślę, że na forum jest trochę ludu z podobnymi rozterkami jak moja. bye Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/94119-zmniejszenie-podatku-od-sprzeda%C5%BCy-nieruchomo%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts